Jurnalul.ro Ştiri Politică Tusk: În familia mea prima mașină a fost Dacia 1300

Tusk: În familia mea prima mașină a fost Dacia 1300

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat joi seara încrederea că România va interpreta ''cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română'' în timpul celor şase luni în care ţara noastră va exercita preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.

În discursul său rostit integral în limba română pe scena Ateneului Român, în cadrul ceremoniei de marcare a preluării preşedinţiei române a Consiliului UE, Tusk şi-a exprimat convingerea că România va face tot posibilul pentru apărarea intereselor Europei.

''Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului 'Omul sfinţeşte locul'. Am încredere, de asemenea, că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor'', a subliniat oficialul european.

''Sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce împreună cu dumneavoastră afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că în aceste şase luni veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. Sunt sigur că Preşedinţia dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească şi de europeană ca muzica lui George Enescu. Şi nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară. O spun pentru că ştiu cât de rezistentă şi cât de creativă este naţiunea română'', a afirmat Tusk în discursul său rostit integral în limba română pe scena Ateneului Român, în cadrul ceremoniei de marcare a preluării Preşedinţiei române a Consiliului UE.

„România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu”, a continuat președintele Consiliului European, stârnind zâmbete și aplauzele celor prezenți. „Întâmplarea face că și socrul fiului meu conduce și el o Dacia Duster. Totuși mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii precum Nadia Comăneci și Simona Halep”, a spus Donald Tusk.


''Celor care îşi imaginează că în Uniunea Europeană este un semn de putere să acţionezi în afara regulilor convenite şi să găseşti scurtături le spun că se înşală. Este un semn de slăbiciune. Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea şi drepturile noastre, le spun: 'Continuaţi lupta!'. Nu uitaţi că provocări vor exista întotdeauna şi că uneori, după cum spunea Mircea Eliade, 'Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric'. Şi, amintiţi-vă şi de aceste vorbe ale lui Andrei Pleşu: 'Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre''', a accentuat Tusk.

El a ţinut să remarce că, în mare măsură, depinde acum de România ''dacă şi în ce fel'' Europa va depăşi provocările viitoare. ''Depinde acum numai de dumneavoastră dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. La reuniunea informală de la Sibiu a Consiliului European va fi în joc concepţia noastră comună în privinţa viitorului Europei'', a mai spus fostul premier polonez. 

AGERPRES

Subiecte în articol: Donald Tusk
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri