Primăria Capitalei şi-a propus să lupte cu duşmanii nevăzuţi din spitale - şi anume cu cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, care produc atât de temutele infecţii nosocomiale – cu ajutorul tehnologiilor avansate.
Concret, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, structură din cadrul primăriei, va achiziţiona un robot cu lumină pulsată ultravioletă cu xenon, pentru a distruge aceste bacterii, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei din 14 iunie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Robotul produce întregul spectru de UV-C care ucide germenii (baterii, viruşi, mucegaiuri, ciuperci şi spori).
Infecţiile nosocomiale, adică cele dobândite în spitale, au reprezentat principala cauză care a dus la decesul unora dintre victimele incendiului din Colectiv, internate în mai multe unităţi medicale din Capitală, după producerea tragediei din 30 octombrie 2015. Aceleaşi infecţii intraspitaliceşti fac sute de alte victime, în fiecare an, în spitalele din ţară, şi nu ocolesc nici cele mai mari spitale de peste hotare. Iar viitorul nu e nici pe departe roz. Nu demult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrăgea atenţia că aceşti germeni extrem de rezistenţi şi adaptaţi la substanţele folosite pentru eradicarea lor reprezintă „o ameninţare masivă pentru viitorul omenirii”.
În acest context, Consiliul General al Municipiului Bucureşti va dezbate, în următoarea şedinţă, un proiect de hotărâre care prevede alocarea sumei de 159.000 de euro plus TVA (respectiv 877.877 lei) pentru implementarea unei tehnologii avansate de eliminare a infectiilor intraspiteliceşti cu ajutorul roboţilor. În raportul de specialitate se arată că iniţiatorul proiectului propune achiziţia unui robot cu lumină pulsată ultravioletă cu xenon, care „reduce dramatic incidenţa infecţiilor nosocomiale şi cu Clostridium difficile în domeniul asistenţei medicale dobândite, fără erori umane sau rezistenţă la substanţe chimice”, împotriva unora dintre cele mai temute bacterii, printre care şi: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus rezistent la Meticiclină (MRSA), Klebsiella pneumonia, E.coli sau Candida albicans. De asemenea, distruge germenii care provoacă Ebola şi Antraxul.
Deşi, iniţial, fusese propus Spitalul Clinic Colentina pentru testarea robotului, într-un final a fost ales Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. Alegerea este justificată prin faptul că în această unitate medicală „sunt în mod curent internaţi pacienţi cu boli infecţioase cu germeni multirezistenţi, precum şi numeroase cazuri de diaree cu Clostridium difficile, transferate din alte spitale. De asemenea, în spital există un compartiment de terapie intensivă boli infecţioase, care internează cele mai grave şi contagioase cazuri, precum şi două secţii de pneumoftiziologie, cu TBC.
Proiectul se va derula pe o perioadă de nouă luni, în perioada 1 iulie 2018 - 31 martie 2019, iar la final spitalul va prezenta un raport detaliat privind eficienţa utilizării acestei tehnologii.
Ideea robotului a fost făcută în cadrul campaniei „Propune pentru Bucureşti”, pentru identificarea de proiecte de interes local iniţiate de cetăţeni.
Prin folosirea acestei tehnologii avansate, sunt eliminaţi doi factori importanţi în apariţia infecţiilor nosocomiale din spitale: eroarea umană şi rezistenţa germenilor la substanţe chimice.