Guvernele francez şi britanic au încercat luni să justifice în faţa parlamentelor de la Paris şi, respectiv, Londra, atacul cu rachete asupra Siriei, un subiect mai delicat pentru premierul Theresa May, care s-a prezentat ea însăşi în legislativ, spre deosebire de Macron, care l-a trimis acolo pe premierul Edouard Philippe.
'Riposta noastră a fost amplu justificată în ceea ce priveşte cauzele ei. Cât despre modalităţile ei, acestea au fost atent proporţionate', a susţinut Edouard Philippe, citat de AFP. 'Am transmis astfel un mesaj ferm, un mesaj clar, un mesaj puternic (...) Vrem să spunem că nicio victorie militară nu poate fi obţinută în impunitate folosind armele chimice', a continuat el explicaţia despre participarea Franţei, alături de SUA şi Marea Britanie, la atacul cu rachete din noaptea de vineri spre sâmbătă asupra unor facilităţi militare siriene, ca represalii după uciderea a zeci de civili într-un presupus atac chimic în oraşul Douma, ultimul fief rebel din apropierea capitalei Damasc.
Premierul francez consideră de asemenea 'legitimă' decizia 'dificilă' a preşedintelui Emmanuel Macron ca Franţa să participe la acest atac, respingând criticile privind lipsa unei aprobări din partea Consiliului de Securitate al ONU şi faptul că parlamentul de la Paris nu a fost consultat înaintea operaţiunii.
Critici similare au fost respinse şi de premierul britanic Theresa May, care în plus a susţinut în faţa legislativului de la Londra că Marea Britanie nu a acţionat pentru că i-ar fi cerut-o preşedintele american Donald Trump.
'Am facut-o pentru că noi credem că este ceea ce trebuia să facem', a tranşat ea acest subiect, a cărui dezbatere este marcată de amintirea intervenţiei Marii Britanii în Irak în anul 2003.
Reacţia premierului britanic a fost şi un răspuns dat liderului opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, care anterior a spus că 'Marea Britanie ar trebui să joace un rol de lider în obţinerea unei încetări a focului în conflictul sirian, nu să primească instrucţiuni de la Washington'.AGERPRES