Abia îți poți stăpâni râsul la glume nesărate sau morbide? Faptul că apreciezi umorul negru ar putea fi un indicator că inteligența ta este peste medie.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena au descoperit că gustul pentru așa-numitul „umor negru” este legat de niveluri ridicate de inteligență verbală și nonverbală. Într-un experiment condus de psihologul Ulrike Willinger, ei au descoperit, de asemenea, că persoanele care apreciază astfel de glume tind să fie mai puțin agresive decât cei cu un simț al umorului mai convențional. Descoperirile confirmă teoria umorului susținută de psihanalistul Sigmund Freud din 1905, conform căreia „umorul permite o eliberare temporară și relativ sigură a impulsurilor sexuale și agresive, de obicei reprimate, sub formă de inteligență” (Willinger et al, 2017).
Pentru a lua parte la studiu, Willinger a invitat 156 de participanți - 76 de femei și 80 de bărbați - cu niveluri mixte de educație.
Nivelurile de inteligență verbală ale participanților au fost măsurate cu ajutorul unui test de vocabular. Scorurile IQ nonverbal au fost, de asemenea, măsurate, în timp ce agresivitatea și stările de dispoziție au fost evaluate folosind două chestionare.
Cercetătorii le-au arătat apoi participanților un set de 12 desene, care au fost preluate dintr-o carte a artistului german Uli Stein. Desenele exprimă diferite tipuri de umor negru făcând aluzie la sinucidere, durere și alte subiecte care tind să nu fie subiectul umorului convențional.
Subiecților li s-au pus apoi întrebări despre ce impresie le-au făcut desenele și dacă li se par amuzante.
Rezultatele au arătat că participanții s-au împărțit în 3 grupuri distincte. Primul grup era de inteligență medie, cu niveluri „moderate” de agresivitate. Ei au raportat o apreciere moderată a umorului negru.
Un al doilea grup, cu niveluri ridicate de agresivitate, a fost evaluat ca mediu atât în ceea ce privește inteligența, cât și capacitatea lor de a înțelege umorul negru. Cu toate acestea, grupul numărul 2 a apreciat acest tip de umor cel mai puțin dintre cele 3 grupuri.
Grupul final a raportat cea mai mare apreciere a umorului negru. S-a constatat că acest grup are cele mai ridicate niveluri de inteligență verbală și nonverbală și a avut cele mai scăzute niveluri de agresivitate dintre cele 3 grupuri.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că participanții care au obținut un IQ mai mare la testele de inteligență s-au bucurat de umorul negru mai mult decât cei cu scoruri mai mici de inteligență.
„Cel mai surprinzător rezultat”, raportează cercetătorii, „este că subiecții care prezintă cele mai mari valori în ceea ce privește preferința și înțelegerea umorului negru prezintă valori ridicate în ceea ce privește inteligența, au niveluri de educație mai înalte și prezintă cele mai scăzute valori în ceea ce privește tulburările de dispoziție și agresivitatea. "
Chiar dacă umorul negru conține frecvent referințe la violență sau agresivitate, cei care îl apreciază cel mai mult par să manifeste tendințe mai puțin agresive decât cei cărora nu le place.
Cercetătorii sugerează că un nivel mai ridicat de agresivitate poate interfera cu capacitatea unei persoane de a aprecia umorul.