Jurnalul.ro Ştiri Externe Un imam, în spatele atentatelor

Un imam, în spatele atentatelor

Es Satty, un imam pe care autorii atentatelor de la Barcelona şi Cambrils l-au frecventat înainte de atacurile de joia trecută, ar putea fi persoana care i-a radicalizat pe tinerii atentatori, crede poliţia spaniolă. Imamul este unul dintre bărbaţii găsiţi morţi într-o casă din oraşul Alcanar, în urma unei explozii.

 

Poliţia spaniolă crede că imamul de peste 40 de ani Es Satty ar fi fost capul unei celule de terorişti ISIS de pe teritoriul Spaniei care includea cel puţin trei din atacatorii care au săvârşit atentatele de joi şi că a fost responsabil cu radicalizarea lor. El Satty a fost văzut ultima oară marţea trecută, vecinii acestuia auzindu-l spunând că pleacă în Maroc, să-şi viziteze rudele. El Satty a fost identificat, ieri, drept unul dintre cei patru bărbaţi morţi găsiţi într-o locuinţă din Alcanar, o localitate aflată la aproximativ 200 de kilometri de Barcelona. Locuinţa fusese închiriată pe numele său. Cu o zi înainte de comiterea atentatelor, o explozie a curmat viaţa celor patru bărbaţi. Poliţiştii au găsit în locuinţă indicii care arată că se încerca fabricarea unor bombe artizanale. Autorităţile cred că cei patru bărbaţi ar fi fost ucişi de o explozie accidentală, în care s-au pierdut 120 de butelii de butan care urmau să fie folosite în atentate. Potrivit publicaţiei El Espanol, planul ar fi fost intrarea cu un camion încărcat de butelii de gaz în catedrala Sagrada Familia din Barcelona. “Datorită exploziei din Alcantar, atacurile din Barcelona şi din Cambrils au fost executate într-o maneră mai rudimentară decât se plănuia iniţial", a declarat şeful poliţiei din Catalonia, Josep Lluis Trapero. Potrivit autorităţilor, teroriştii încercaseră să închirieze un camion, înainte de atentate, însă nu au putut face acest lucru, pentru că le lipseau documentele necesare. Informaţiile poliţiei mai arată că Es Satty a călătorit de mai multe ori în Belgia, în 2015 şi că a avut legături cu suspecţii al-Qaeda responsabili cu atentatele de la Madrid din 2004.

 

Poliţia spaniolă crede că 12 terorişti au fost implicaţi în atentatele de joi, dintre care trei sunt încă pe fugă. Printre ei şi Younes Abouyaaqoub, tânărul ce a condus duba care a lovit pietonii în Barcelona.

53 dintre răniţii în atentate erau încă în spital, ieri, 13 fiind în stare critică, iar 22 răniţi grav, potrivit medicilor spanioli

Subiecte în articol: ​​​​​​​Es Satty
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri