O pată de culoare și speranță într-o lume gri au fost cele 12 Concerte roz propuse în perioada iunie-iulie 2020 de corporația publică de radio: concerte și recitaluri fără public, însă cu publicul larg al celor care au putut asculta la radio și viziona în rețele sociale aceste producții.
Începând cu data de 25 august, Radio România Muzical propune o nouă serie de recitaluri și concerte camerale, pe scena Sălii Radio, de asemenea, fără public, însă transmise în direct la radio și cu premiere ulterioare în rețelele sociale.
Seria este deschisă de celebrul violoncelist Andrei Ioniță, singurul câștigător român al prestigiosului concurs Ceaikovski de la Moscova, cel care, în stagiunea 2019-2020, a fost artist în rezidență al Orchestrei Simfonice din Hamburg și pe care l-am putut urmări într-un emoționant concert fără public susținut alături de Martha Argerich, înregistrat în această perioadă pandemică, atât de grea pentru artiști.
Pentru recitalul de la București, susținut special pentru publicul Radio România Muzical, Andrei Ioniță a pregătit un impresionant program pentru violoncel solo: Lamentatio de Giovanni Sollima, Suitele nr. 2 BWV 1008 în re minor și nr. 3 BWV 1009 în Do major de Johann Sebastian Bach și Suita pentru violoncel solo de Gaspar Cassado.
Recitalul poate fi ascultat începând cu ora 15.30 la Radio România Muzical și audio online.
Următoarele Concerte roz vor avea loc săptămânal, începând cu data de 10 septembrie, ora 19.00, în fiecare zi de joi, până în 8 octombrie. Prezintă Irina Cristina Vasilescu.
Andrei Ioniță (26 ani) este unul dintre cei mai apreciați tineri violonceliști ai momentului, la nivel mondial, un talent ieșit din comun, cu o tehnică și muzicalitate strălucitoare. Cea mai mare reușită a sa rămâne câștigarea, în 2015, a Concursului Ceaikovski de la Moscova, o performanță excepțională: Andrei Ioniță a devenit astfel primul român care a cucerit medalia de aur la această competiție, printre cele mai semnificative din lume. Printre laureații concursului Ceaikovski s-au numărat, de-a lungul anilor, pianiștii Van Cliburn, Vladimir Ashkenazy, Grigory Sokolov, Denis Matsuev, Daniil Trifonov, violonistul Gidon Kremer.
Andrei Ioniță a început, mai întâi, studiul pianului, de la vârsta de 5 ani; de la 8 ani, a luat primele lecții de violoncel. A studiat violoncelul alături de Ani Marie Paladi, în paralel urmând cursurile Colegiului Național Sf. Sava din București, profilul matematică-informatică; a fost studentul lui Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. Palmaresul său include și alte premii importante, la Concursurile Aram Haciaturian de la Erevan, ARD din München sau Emanuel Feuermann din Berlin.
Andrei Ioniță a cântat deja pe scene dintre cele mai prestigioase din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia, în recital sau în concerte alături de orchestre precum Filarmonica din Munchen, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Sankt Petersburg. În cadrul festivalului Enescu – ediția 2017, Andrei Ioniță a apărut alături de Orchestra Filarmonicii din München, condusă de Valery Gergiev, dirijor care a contribuit mult la promovarea tânărului violoncelist român. În noiembrie 2018, Andrei Ioniță a revenit pe scena Sălii Radio, solist al BBC Philharmonic Orchestra, în cadrul Festivalului RADIRO.
Între anii 2016-2018, Andrei Ioniță a fost parte a proiectului “BBC New Generation Artists”; înregistrări realizate pentru BBC au fost editate pe un disc cu lansarea programată în 15 martie 2019 la casa Orchid Classics.
În 2017, Andrei Ioniță a debutat și în Statele Unite ale Americii, cu recitaluri în săli prestigioase, printre ele, și la Carnegie Hall. În ianuarie 2019, a susținut un turneu american intens aplaudat pe teritoriul american alături Orchestra Națională Simfonică a României, condusă de Cristian Măcelaru.
Pe parcursul stagiunii 2019-2020, Andrei Ioniță a fost artist în rezidență al Orchestrei Simfonice din Hamburg, susținând mai multe recitaluri, dar și concerte în orașul german, extrem de apreciate de public și de critică. În 15 aprilie 2019, Andrei Ioniță a apărut și în cadrul proiectului “Moștenitorii României muzicale” organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera la Sala Radio, un memorabil recital susținut alături de pianista Naoko Sonoda.
La București, Andrei Ioniță va evolua și pe 26 august 2020, în cadrul unui concert cameral în aer liber organizat în cadrul festivalului “Vara magică”. Partenerele sale de scenă sunt pianista Daria Ioana Tudor și violonista Georgeta Iordache.