Jurnalul.ro Ştiri Politică Unde s-au retras “dinozaurii” din politică

Unde s-au retras “dinozaurii” din politică

de Maria Alifantis    |   

Scena politică rămâne treptat fără numele care au fost pe buzele tuturor în ultimul sfert de secol. Foști miniștri, lideri marcanți ai partidelor politice, senatori sau deputați au ales să se retragă definitiv din „slujba cetăţenilor” începând cu anul acesta. Unii au fost împinşi de dosarele penale, alţii de suprasaturaţie. Întrebarea care rămân e cine le ia locul?

Unul dintre numele grele ale PSD-ului, Ioan Rus, fost membru în „grupul de la Cluj” care l-a înlăturat pe Ion Iliescu de la conducerea partidului, a anunțat încă din toamna anului trecut că în 2016 nu va mai aspira la nicio funcție publică, după 22 de ani în politică și administrație. „Am decis să mă ocup mai mult de chestiuni profesionale, de proiectele mele, de firmele mele, de familia mea”, spunea Rus, menționând că va rămâne simplu membru de partid la care colegii săi pot apela pentru un sfat la nevoie. Presa locală scrie că social-democratul nu ar oferi consultanță numai pesediștilor, sugerând o strânsă prietenie cu actualul edil al Clujului, Emil Boc. Ioan Rus, considerat unul dintre cei mai influenți clujeni din punct de vedere politic, are, în prezent, afaceri importante în domeniile auto, imobiliar şi hotelier. Pesedistul a mai avut o tentativă de a se retrage din politică în 2008, dar s-a reîntors în 2013 ca vicepreşedinte PSD pentru regiunea Nord-Vest. În 2012 a deținut un scurt mandat de ministru de Interne, iar din vara lui 2014 a fost ministru al Transporturilor până la jumătatea anului 2015. Un al nume sonor al politicii româneşti, fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu, a anunțat că îşi va duce la capăt mandatul de senator, dar după 26 de ani de administrație, este exclusă revenirea sa în viaţa politică după 2016. Se speculează că va lăsa în urmă și România și va locui la Bruxelles alături de soția sa, europarlamentarul Adina Vălean. Principalele motive care au stat la baza deciziei lui Antonescu, după cum el însuşi mărturiseşte, au fost eşecul proiectului USL şi faptul că nu a reuşit să facă din PNL cel mai mare partid de dreapta din România.

DNA i-a pus pe fugă?

Fosta eminenţă cenuşie a PSD, Viorel Hrebenciuc, s-a retras din prim-planul politicii după 26 de ani, ca urmare a dosarelor penale, cel al retrocedărilor ilegale de păduri fiind cel care a atârnat cel mai greu pentru Hrebe. Cu mai multe anchete penale “la activ”, fraţii Mazăre nu mai au nici ei de gând să facă show politic. După 20 de ani, Radu Mazăre a părăsit primăria Constanței, iar fratele său, Alexandru Mazăre, senator de 12 ani, nu va mai candida pentru un nou mandat după ce a fost trimis în judecată. Fostul ministru de finanțe, Daniel Chițoiu, a anunțat că se retrage şi el din viața politică pentru a se dedica activității din mediul privat. După două decenii ca deputat, Mădălin Voicu nu mai candidează nici el pentru al șaselea mandat la alegerile din toamnă și părăsește politica după problemele cu DNA-ul, revenind la meseria de bază: om de cultură și de muzician.

Ciorbea, Avocatul Poporului

Victor Ciorbea, sindicalistul cu recorduri importante în lumea politică, este cel care l-a învins pe celebrul tenismen Ilie Năstase la alegerile pentru Primăria Capitalei din 1996. N-a rămas mult în funcția de primar general pentru că în același an a ajuns cel mai tânăr prim-ministru de după decembrie `89. Tot Ciorbea este cel care a atins cea mai mare cotă de încredere, peste 80% la un an de mandat de premier. Ciorbea, care se caracteriza în 2007 ca fiind „cel mai tânăr pensionar” din politica românească, a revenit în forță în 2011 ca lider al PNȚCD, ales ca senator USL în 2012, funcție în care a rămas până să fie numit ca Avocat al Poporului în 2014.

Profesor-preşedinte!

Spre deosebire de ceilalți doi șefi de stat, Ion Iliescu și Traian Băsescu, care se implică și în prezent în politica românească, fostul șef de stat Emil Constantinescu s-a retras definitiv din spațiul public după mandatul de președinte al României. Întors la catedra universitară, Constantinescu este, în prezent, membrul mai multor comitete umanitare din întreaga Europă sau Statele Unite ale Americii.

Fostul „greu” al PSD, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, s-a retras şi el din politică într-un post „călduţ” la Curtea de Conturi

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri