Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria: Criza energiei şi inflaţia trag obloanele pentru numeroase afaceri

Ungaria: Criza energiei şi inflaţia trag obloanele pentru numeroase afaceri

Hotelurile din Ungaria întâmpină dificultăţi majore în condiţiile în care inflaţia continuă să crească, relatează Daily News Hungary.

Preţurile uriaşe ale utilităţilor le-ar putea forţa pe multe dintre ele să se închidă. Acestora le este imposibil să transfere toate costurile suplimen­ta­re către oaspeţi, spun reprezentanţii Asociaţiei Hotelurilor şi Restauran­telor din Ungaria (MSZESZ).

Asociaţia a anunţat că multe hoteluri se vor închide temporar. Astfel de închideri pot fi aşteptate începând din octombrie sau ianuarie până în aprilie-mai.

Principala problemă este că va­loarea aproximativă a facturilor din perioada de iarnă este o necunos­cu­tă. Astfel, multe hoteluri aleg să se închidă în acest interval. Pro­blema este complicată de inflaţie, în condiţiile în care majorările salariale au fost necesare.

Scumpirea energiei loveşte puternic în întregul sector HoReCa al Ungariei, restaurante, cafenele, pizzerii şi puburi confruntându-se cu probleme similare.

Industria de catering este de a­cord că nu există aproape nicio solu­ţie. Nu numai preţurile energiei sunt în creştere, ci şi cele ale alimentelor. Laszlo Kovacz, preşedinte al Asocia­ţiei Ungare a Industriei Hospitalită­ţii, crede că numărul localurilor care se vor închide din cauza scumpirii e­nergiei îl va depăşi pe cel al localu­rilor închise în pandemie.

Oţelăria Dunaffer, una dintre cele mai mari companii industriale ale Un­gariei, a fost de asemenea forţată să-şi închidă producţia, potrivit Euractiv.

Compania întâmpină dificultăţi de multă vreme. Pandemia, urmată de războiul din Ucraina şi mai apoi criza energiei au adus „Dunaferr într-o situaţie cu care grupul nu se mai poate lupta singur“, au anunţat oficialii companiei, cerând intervenţia statului.

Şi spa-urile din Ungaria se închid din cauza crizei energetice.

Din cauza costurilor peste aşteptări, spa-ul Jaszapati Strandfurdo, deschis de obicei pe perioada iernii graţie apei sale termale, se va închide probabil din octombrie până cel puţin în luna mai a anului viitor, notează Daily News Hungary.

Până la jumătate din spa-urile Ungariei s-ar putea închide din toamnă până în prima jumătate a anului viitor, a anunţat recent preşedintele asociaţiei din sector, Zoltan Kantas.

Şi totuşi, în pofida veştilor îngrijorătoare din întreaga ţară, Budapesta nu-şi va închide niciuna dintre spa-uri. Lipsa turiştilor ruşi înseamnă un deficit de aproximativ 15%, iar preţurile energiei sunt foarte ridicate, însă închiderile nu sunt necesare.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: criza ungaria
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri