Comisia Europeană a anunţat miercuri deblocarea a aproximativ 120 milioane de euro pentru a ajuta ţările europene să protejeze spaţiile publice din oraşele lor care sunt din ce în ce mai vizate de atacuri jihadiste cum a fost cel de la Barcelona, relatează AFP.
Planul de acţiune prezentat de Bruxelles prevede 18,5 milioane de euro disponibili din 2017 pentru 'proiecte transnaţionale de îmbunătăţire a protecţiei spaţiilor publice' şi 100 milioane de euro în 2018 pentru a ajuta 'oraşele care investesc în soluţii de securitate'.
În iulie 2016, un terorist a pătruns cu un camion în mulţime la Nisa, ucigând 86 de persoane în timp ce avea loc tradiţionalul foc de artificii din 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei.
De atunci, mai multe atacuri au lovit Europa în locuri frecventate de public, cum a fost cel de pe bulevardul Ramblas din Barcelona, în august 2017. Atacuri în locuri publice au avut de asemenea loc în ultimele luni la Londra, Manchester, Stockholm sau Marsilia.
În afară de fondurile propuse pentru a asigura o protecţie mai bună a spaţiilor publice, Comisia propune de asemenea crearea unei noi reţele de expertiză pentru ca europenii să împărtăşească 'bunele lor practici' în ceea ce priveşte securizarea unor locuri precum aeroporturile, gările sau stadioanele, spaţii deschise care par a fi 'ţinte uşoare' pentru atacuri.
'Pe măsură ce teroriştii îşi schimbă tactica, intensificăm asistenţa oferită statelor membre pentru a face faţă acestor ameninţări', a afirmat comisarul pentru Securitate, Julian King, în cursul unei conferinţe de presă.
'Noi îi ajutăm să protejeze spaţiile publice unde se adună populaţia, oprind accesul teroriştilor la substanţe periculoase folosite la fabricarea unor dispozitive explozibile şi înlăturând sursele de finanţare a terorismului', a adăugat King.
Măsurile propuse de Comisie includ de asemenea crearea, în cadrul Europol, a unui 'pilon de informaţii' privind securitatea 'substanţelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare'.
Pe plan extern, Comisia doreşte întărirea cooperării cu ţări terţe în lupta împotriva terorismului.
Comisia a cerut statelor membre UE să o autorizeze să 'deschidă negocieri în vederea încheierii cu Canada a unui acord revizuit privind datele dosarelor pasagerilor' companiilor aeriene, după ce acordul semnat în 2014 a fost revocat în această vară de Curtea de Justiţie a UE (CJUE).
Comisia cere de asemenea să fie autorizată să deschidă negocieri pentru a încheia acorduri cu Algeria, Egiptul, Israelul, Iordania, Libanul, Marocul, Tunisia şi Turcia.
Astfel de acorduri cu UE ar viza 'transferul de date cu caracter personal între Europol şi aceste ţări pentru a preveni şi combate terorismul şi formele grave de criminalitate'.
Executivul european a confirmat de altfel că pregăteşte crearea 'unei viitoare Unităţi Europene de informaţii', anunţată în septembrie de preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.