Jurnalul.ro Ştiri Observator Universitatea “Titu Maiorescu”, abuzuri grave şi ilegalităţi pentru acapararea Institutului Clinic “Fundeni”

Universitatea “Titu Maiorescu”, abuzuri grave şi ilegalităţi pentru acapararea Institutului Clinic “Fundeni”

Funcţionarea legală a învăţământului superior şi postuniversitar românesc din domeniul sănătăţii este pusă în pericol de către învăţământul privat din România, prin abuzurile şi ilegalităţile întreprinse de către Universitatea “Titu Maiorescu” derulate pe parcursul ultimilor 2 ani, ţinta fiind acapararea bazei universitare a Institutului Clinic „Fundeni”. Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti a semnalat în nenumărate rânduri aceste ilegalităţi atât Guvernului României, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, dar şi Ministerului Justiţiei, însă fără a primi în schimb o soluţionare legală.

În urma mai multor demersuri întreprinse în cursul ultimilor 2 ani, Universitatea ”Titu Maiorescu” a obținut din partea M.E.C. și a Ministerului Sănătății, la cererea Conducerii Institutului Clinic ”Fundeni”, aprobarea de a efectua activitate clinică cu studenții Facultății de Medicină ai acestei universități în următoarele discipline, astfel :

  1. În Clinica de Chirurgie Generală (aparținând U.M.F. ”Carol Davila”), din care au fost scoase 25 de paturi, transformate în secție non-clinică și apoi retransformate în secție clinică (secție pentru transplant hepatic și chirurgie generală) pentru Facultatea de Medicină a Universității private ”Titu Maiorescu”

Contractul între Institutul Clinic ”Fundeni” și Universitatea privată ”Titu Maiorescu” a fost semnat pentru 6 ani (!) și nu anual, cum se procedează obișnuit, în raport de repartițiile studenților pentru stagii clinice și cursuri, în diferite specialități medicale, în spitalele clinice.

Controlul efectuat de Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” (Prof. dr Cătălin Cârstoiu – Decan și Prof. dr. Mircea Beuran – Directorul de Departament și Președintele Senatului Universitar), în urmă cu 6 zile, a evidențiat următoarele :

  1. Delimitarea secției de 25 de paturi nu este făcută
  2. Studenții Universității ”Titu Maiorescu” folosesc aceleași saloane și aceleași spații de învățământ cu studenții Universității ”Carol Davila”
  3. Cadrele didactice de la ”Titu Maiorescu” se extinseseră pe încă 2 secții clinice ale Clinicii de Chirurgie Generală (bază de învățământ a Universității ”Carol Davila”)
  4. Personalul medical aparținând Institutului Clinic ”Fundeni”, implicit U.M.F. ”Carol Davila”, este angajat, concomitent, în activitățile Universității ”Titu Maiorescu”.
  5. Toate prevederile legale și reglementările de funcționare a învățământului superior medical sunt grav încălcate, nerespectate, ceea ce duce la un adevărat haos în derularea procesului educativ!
  1. La Serviciul de anatomie patologică a fost promovat un cadru didactic în poziția de Șef de lucrări la Universitatea privată ”Titu Maiorescu” deși U.M.F. ”Carol Davila” are, din anii 1997, respectiv 2000, două cadre didactice ce funcționează în Institutul Clinic Fundeni, în această specialitate.

În plus, Șeful de lucrări de la Universitatea ”Titu Maiorescu” desfășoară învățământ postuniversitar de rezidențiat, deși Rezidențiatul se află sub îndrumarea și responsabilitatea Universității ”Carol Davila”.

  1. În Secția Clinică Gastroenterologie III (bază clinică a Universității ”Carol Davila”) s-a constituit un compartiment de Oncologie Medicală cu 10 paturi, a fost promovat un cadru didactic la poziția de Șef de lucrări și efectuează stagii cu studenții de la Universitatea ”Titu Maiorescu” în aceeași secție clinică cu studenții de la ”Carol Davila” ce își efectuează stagiul de Gastroenterologie.
  2. În Departamentul de Transplant Medular a fost promovat la poziția de Conferențiar de Hematologie la Universitatea ”Titu Maiorescu” un medic al Clinicii de Hematologie ”Fundeni” (bază clinică a U.M.F. ”Carol Davila”). Studenții de la Universitatea ”Titu Maiorescu” nu efectuează stagiul clinic de Hematologie în Institutul Clinic Fundeni (probabil că nu efectuează deloc stagiul clinic de Hematologie!), dar utilizează spațiile pentru cursuri ale studenților Universității ”Carol Davila”.

Încheierea acordurilor Universității ”Titu Maiorescu” cu Institutul Clinic ”Fundeni” pentru funcționarea unor discipline ale Universității private ”Titu Maiorescu” în spațiile utilizate de U.M.F. ”Carol Davila” sunt ilegale și afectează grav procesul de învățământ. Aceste acorduri au fost obținute prin abuzuri și prezentări ireale ale situației faptice, prin necunoașterea legilor și a reglementărilor sau, și mai grav, prin nerespectarea voită a acestora sau condiționată în diverse moduri.

Standardele ARACIS, specifice pentru domeniul medical, printre altele, prevăd: ”Toate disciplinele cu stagiu vor avea baze clinice în folosire exclusivă, NU SE ADMIT MAI MULTE FACULTĂȚI ÎN ACEEAȘI BAZĂ CLINICĂ”.

Prezența studenților Universității private ”Titu Maiorescu” în Institutul Clinic Fundeni perturbă grav procesul de educație a studenților Universității ”Carol Davila”.

“Stimate Domnule Ministru al Educaţiei, situația prezentată mai sus funcționează complet în afara legilor și a reglementărilor în domeniu. Aprobările obținute în urmă cu ani de Universitatea ”Titu Maiorescu” din partea unor persoane funcționând în Ministerul Educației și în Ministerul Sănătății sunt ilegale” declară preşedintele Senatului Universitar UMF „Carol Davila”, prof.dr. Mircea Beuran.

De asemenea, Rectorul prestigioasei instituţii de învaţământ, Acad.I.Sinescu arată că „prin toate ilegalitățile și perturbările provocate, U.M.F. ”Carol Davila” este grav prejudiciată în derularea contractelor cu studenții și rezidenții, inclusiv cu cei străini care studiază în Universitatea noastră, în regim cu plată”. Totodată, Senatul și comunitatea universitară de la U.M.F. ”Carol Davila” consideră că „în acest moment se impune o analiză  rapidă şi exactă a situației ilegale și grave creată în detrimentul bunei funcţionări a învăţământului superior românesc și apreciază că Ministerul Educaţiei trebuie să dispună urgent încetarea acestor aprobări și a contractelor obținute și derulate absolut în afara legilor și a reglementărilor ARACIS”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri