Jurnalul.ro Ştiri Social Unora le place bătaia de joc: burse școlare de 4 lei/lună

Unora le place bătaia de joc: burse școlare de 4 lei/lună

de L. Budin    |   

Ieri, în prima zi de şcoală, Societatea Academică din România (SAR) şi asociaţii ale elevilor şi părinţilor au tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care autorităţile publice locale acordă bursele şcolare. Din datele obţinute de la cele 42 de prefecturi din ţară, rezultă că sunt consilii locale care acordă burse şi de 4,5 lei/lună.

 

Conform unei analize lansate recent de SAR şi Avocatul Poporului, în peste 67% din comunele, oraşele şi municipiile din România nu se acordă niciun tip de burse şcolare, iar în 27% bursele se acordă parţial. La nivel naţional, respectă în mod integral dreptul elevilor la burse şcolare doar 180 de autorităţi publice locale – adică, doar 5,66% din autorităţile obligate să acorde astfel de alocaţii, se arată într-un document semnat de SAR, FNAP (Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi) şi de patru asociaţii de elevi din ţară.

 

 

Ajutor de formă

Multe dintre unităţile administrativ-teritoriale respectă dreptul la burse al elevilor doar de formă, se mai arată în document. Două exemple: în comuna Călui, Olt, se oferă bursă de ajutor social în valoare de 4,5 lei/lună, iar în comuna Horea, Alba, bursă de ajutor social în valoare de 7 lei/lună.

Într-o ţară în care 32% din copii trăiesc sub limita sărăciei, iar 38% sunt în risc de sărăcie sau de excluziune socială, acest tip de alocaţii şcolare sunt o nevoie reală, arată asociaţiile semnatare.  

 

Cuantumuri minime

În comunităţile rurale sărace, veniturile locale nu permit, de cele mai multe ori, acordarea burselor la valori care să răspundă nevoilor beneficiarilor. De aceea, Guvernul şi premierul ar trebui să respecte obligaţiile prevăzute în articolul 82 din Legea educaţiei naţionale: să aprobe, prin hotărâre de Guvern, cuantumurile minime ale burselor şcolare şi, în regim de urgenţă, să transfere către unităţile administrativ-teritoriale fondurile necesare. Cuantumurile minime ar trebui să echivaleze cu 10% din salariul minim net pe economie pentru bursa de merit (adică, 134,6 lei), cu 20% din salariul minim net pe economie pentru bursa de performanţă (269,2 lei), cu 25% din salariul minim net pe economie pentru bursa de studiu (336,5 lei), respectiv cu 30% din salariul minim net pe economie pentru bursa de ajutor social (403,8 lei).

 

 

„În 2018 au abandonat sistemul formal de învăţământ un număr de 138.000 de copii, pentru care poate bursa de ajutor social ar fi făcut diferenţa”.

Constantin-Alexandru Manda, coordonator advocacy al Societăţii Academice din România.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri