Odată cu Boagiu, în CA al TAROM a fost numită și liberala Iuliana Cristina Bârcă. Cele două au lucruri în comun, respectiv ambele și-au cumpărat proprietăți imobiliare în timpul pandemiei și ambele sunt remunerate, în calitate de consilier, de Consiliul Județean Ilfov.
Anca Boagiu, ministru al Transporturilor, apoi ministru al Fondurilor Europene, pe care Traian Băsescu o cunoaște de când era mică, a reapărut în spațiul public anul trecut, când, întâmplător, odată cu prezența lui Alexandru Nazare la conducerea Ministerului de Finanțe, a fost numită în Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM), unde Ministerul Finanțelor este acționar unic.
Mandatul Ancăi Boagiu la această instituție a expirat în data de 13 august 2021, însă, în 26 octombrie, Adunarea Generală a Acționarilor Companiei Naționale TAROM SA (Statul român, prin Ministerul Transporturilor – 97,22%, SIF Muntenia – 0,08%, ROMATSA – 1,24% și Compania Națională de Aeroporturi București – 1,46%) au dispus numirea, pentru o perioadă de patru luni, cu posibilitatea prelungirii, pe motive temeinice, pentru încă o perioadă de până la șase luni, în funcția de administrator provizoriu a Ancăi Daniela Boagiu și a unei anume Iuliana Cristina Bârcă. Remunerația pentru ele a fost stabilită la 12.500 de lei brut.
Coincidența imobiliară și de la CJ Ilfov
Studiind site-ul oficial al Companiei TAROM SA, o regăsim pe Anca Boagiu și la acest moment ca membru al Consiliului de Administrație. Însă ceea ce atrage atenția în legătură cu această poveste este o serie de coincidențe din activitatea celor două protagoniste.
Astfel, în declarația de avere depusă de Anca Boagiu, din 15 iunie 2021, dar și în cea depusă, la 25 noiembrie 2021 de Iuliana Cristina Bârcă, aflăm că ambele au fost remunerate de Consiliul Județean Ilfov, în calitate de consilieri, prima cu suma de 30.995 de lei, iar a doua, cu 59.935 de lei.
Ambele membre ale CA al TAROM au achiziționat proprietăți imobiliare în pandemie. Anca Boagiu notează că a cumpărat, în anul 2020, 700 de metri pătrați de teren intravilan, dar și o casă de vacanță, în suprafață de 90 de metri pătrați, la Cheile Râșnoavei, județul Brașov. Iuliana Cristina Bârcă arată că a achiziționat, în 2021, două apartamente în București, dintre care unul în suprafață de 89,56 de metri pătrați, iar al doilea în suprafață de 50 de metri pătrați.
Împrumut de 200.000 de lei de la o persoană fizică
Iar pentru aceasta, ambele s-au împrumutat. Boagiu a luat 200.000 de lei cu împrumut, în anul 2020, de la o persoană fizică, pe care trebuie să-i restituie în anul 2025. Iuliana Cristina Bârcă a făcut credite bancare, contractate, în anul 2021, de la ING, cu scadență în 2041, respectiv în 2050, în sumă de 244.157 de lei, respectiv de 346.490 de lei.
Iar o altă asemănare dintre cele două declarații de avere depuse de cele două protagoniste se referă la sume de bani încasate din cedarea folosinței bunurilor imobiliare. Astfel, Anca Boagiu arată că a încasat 34.400 de lei din această activitate, în timp ce Iuliana Cristina Bârcă a încasat, din același tip de sursă, suma de 9.450 de euro.
A vândut, dar i-a mai și rămas
În ultimul an, Anca Boagiu, unul dintre exponenții regimului Băsescu, a realizat venituri de natură salarială, în calitate de director general, de la o entitate denumită CCIIF, în sumă de 384.400 de lei, de la Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a câștigat 27.391 de lei, iar din consultanță acordată pe PFA-ul propriu a mai realizat 26.732 de lei. De asemenea, Anca Boagiu scrie că a mai încasat 45.000 de lei, prin răscumpărarea integrală a unei polițe.
Interesant este că în declarația de avere pe care a completat-o și depus-o la data de 16 iunie 2021, Boagiu precizează că a vândut, în august 2020, unei persoane fizice, un set de tacâmuri, cu suma de 22.080 de lei. Anterior, în iunie 2020, a vândut, tot unei persoane fizice, bijuterii în valoare de 17.760 de lei, iar în septembrie 2020, tot o persoană fizică (nu se specifică dacă este una și aceeași), a cumpărat de la Anca Boagiu opere de artă în valoare de 20.160 de lei.
Chiar și după aceste vânzări, Boagiu mai are în posesie o colecție de bijuterii din aur (inele, cercei, brățări și ceasuri), în valoare de 35.000 de euro, tablouri, vaze, vase, rame și icoane, în valoare de 7.000 de euro, precum și obiecte de artă și cult în valoare de 20.000 de euro.
Din aceleași documente, mai aflăm că, pe lângă casa de vacanță și terenul pe care le-a achiziționat, în anul 2020, la Cheile Râșnoavei, Anca Boagiu mai deține și vechile proprietăți imobiliare. Mai exact, a cumpărat, în anul 2001, un teren intravilan de 154 de metri pătrați, în sectorul 1, aferent casei de 226 de metri pătrați cumpărată, de asemenea, în anul 2001. La acestea, se adaugă un teren în suprafață de 14 metri pătrați, aferent unui apartament cu suprafața de 98,1 metri pătrați, ambele cumpărate în anul 2004, în Constanța, pe Faleza Nord. De asemenea, Anca Boagiu mai deține un teren intravilan, în suprafață de 1.539 de metri pătrați, cumpărat în anul 2018, la Buftea.
Colega de Consilii de Administrație, vicepreședinte la Organizația Femeilor Liberale
În legătură cu Iuliana Cristina Bârcă, colega de consiliu de administrație la TAROM, dar și la CJ Ilfov, a Ancăi Boagiu, aflăm, din declarația de avere a acesteia, că, la rândul ei, pe lângă cele două apartamente cumpărate anul trecut, mai deține un al treilea, tot în București, în suprafață de 45 de metri pătrați, pe care l-a cumpărat în anul 2018.
Familia Bârcă a mai deținut, până în anul 2020, un al patrulea apartament, cu trei camere, pe care soțul Iulianei Cristina, Titus Silviu Bârcă, l-a vândut, pentru suma de 114.000 de euro. Despre acesta din urmă, aflăm că, în 2018, i-a fost consilier la Cabinet secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Corina Silvia Pop, iar în prezent este referent de specialitate la Administrația Fondului pentru Mediu.
Iuliana Cristina Bârcă (fostă Grigorescu) a fost, în 2015, membru supleant la Consiliul Național de Integritate, a lucrat consilier la Senatul României, apoi a fost consilier local la Consiliul Local al Sectorului 1, iar în 2020 a candidat atât la Consiliul General al Municipiului București, cât și la Camera Deputaților. Tot în 2020 a activat în calitate consilier personal pentru un secretar de stat din Ministerul Transporturilor. Ea este vicepreședinte pe probleme de muncă la Organizația Femeilor Liberale.