Unul dintre cei doi jihadişti care s-au aruncat în aer la aeroportul din Bruxelles pe 22 martie, Najim Laachraoui, a lucrat acolo ca angajat temporar până la sfârşitul lui 2012, cu câteva luni înainte de a pleca în Siria, a informat miercuri postul de televiziune flamand VTM, citat de AFP.
Tânărul, care a comis împreună cu un alt kamikaze, Ibrahim el-Bakraoui, un atentat sinucigaş în holul de la intrarea în aeroport, "a lucrat până la sfârşitul lui 2012 la Brussels Airport", după cinci ani ca "angajat temporar" al unei societăţi active pe aeroport, potrivit canalului flamand.
Până în prezent se ştia că Najim Laachraoui a fost angajat de două ori pe timpul verii la Parlamentul European, în 2009 şi 2010, "pentru o firmă de curăţenie", potrivit PE.
În vârstă de 24 de ani, Najim Laachraoui, licenţiat în electronică, este considerat artizanul atacurilor de la aeroportul şi metroul din Bruxelles (32 de morţi) şi de la Paris din luna noiembrie (130 de morţi).
Urme ale ADN-ului său au fost găsite pe material exploziv în sala de concerte Bataclan de la Paris şi la Stade de France, precum şi într-un apartament din comuna Schaerbeek din regiunea Bruxelles unde au fost confecţionate centurile cu explozivi utilizate de teroriştii kamikaze. De asemenea, el a închiriat una dintre ascunzătorile echipei de comando, la Auvelais, în apropiere de Namur (sudul Belgiei), şi este suspectat că a ţinut legătura prin telefon cu unii dintre atacatorii de la 13 noiembrie.
Potrivit parchetului federal belgian, în februarie 2013 el a plecat în Siria, unde s-a alăturat organizaţiei Statul Islamic (SI), care a revendicat aceste două atentate.
Urma sa a reapărut pe 9 septembrie 2015: el a fost controlat într-o maşină la graniţa austro-ungară, sub identitatea falsă Soufiane Kayal, alături de Salah Abdeslam, suspect cheie al atentatelor de la Paris.
Pe de altă parte, canalul VTM a mai afirmat că o sală de rugăciune ilegală a fost descoperită cu puţin înainte de atacurile de la 22 martie "în beciul aeroportului", unde "angajaţii radicalizaţi se puteau aduna şi ruga în secret". Ea a fost închisă de exploatant. Între timp, a fost întocmită o listă "cu cel puţin 50 de angajaţi" despre care se consideră că sunt radicalizaţi şi dispun de legitimaţii de acces pe aeroport, potrivit televiziunii flamande.AGERPRES