Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE. REZULTATE ALEGERI ÎN SUA: Donald Trump, NOUL PREȘEDINTE al Statelor Unite

UPDATE. REZULTATE ALEGERI ÎN SUA: Donald Trump, NOUL PREȘEDINTE al Statelor Unite

Republicanul Donald Trump şi-a asigurat, potrivit estimărilor agenţiei Associated Press, cele 270 de voturi în Colegiul Electoral necesare pentru a câştiga preşedinţia. Astfel, republicanul devine noul preşedinte al Statelor Unite învingând-o pe democrata Hillary Clinton, care era considerată favorită înaintea votului din 8 noiembrie 2016.

Omul de afaceri american Donald Trump s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a alăturat companiei imobiliare a tatălui său, The Trump Organization.

În anii '80, şi-a continuat cariera de om de afaceri, prin dezvoltarea de afaceri imobiliare, investind mai ales în industria hotelieră şi a cazinourilor. A construit primul său zgârie-nori, Trump Tower, o clădire cu 58 de etaje, din New York (1983). A cumpărat proprietatea Mar-a-lago din Palm Beach (Florida), a renovat Hotelul Barbizon şi 100 Central Park South (1985) şi a cumpărat Plaza Hotel din New York (1988), potrivit site-ului thefamouspeople.com.

S-a remarcat, în anii '90, şi în domeniul transporturilor aeriene prin cumpărarea rutelor Eastern Shuttle, dar şi prin investiţii în cazinouri (Atlantic City, Taj Mahal Casino). Criza imobiliară din această perioadă l-a condus însă la faliment.

În anii 2000, afacerile sale se revigorează, relevante în acest sens fiind finalizarea turnului rezidenţial de 72 de etaje, Trump World Tower (2001), şi începerea construcţiei Trump Palace, un complex de clădiri de-a lungul râului Hudson. În paralel, a dezvoltat o serie de afaceri şi în industria modei sau în formare profesională (Trump University sau The Trump Entrepreneur Initiative; 2010).

În prezent, Donald Trump deţine proprietăţi în Manhattan şi este un nume important în domeniul imobiliar din SUA. Cu o avere estimată la circa 3,7 miliarde de dolari, ocupă poziţia 156 în topul Forbes 400.

S-a remarcat şi în zona media, omul de afaceri devenind co-partener al postului de televiziune NBC (2003) şi fiind producătorul reality show-ului, "The Apprentice" (2004), mai menţionează sursa citată.

A scris, de asemenea, o serie de cărţi de literatură motivaţională: "Trump: The Art of the Deal", "Trump: The Art of Survival", "Trump: The Art of the Comeback" "Trump: Surviving at the Top", "Trump: How to Get Rich", "Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life", potrivit site-ului www.donaldjtrump.com.

Donald Trump a fost căsătorit de trei ori. În 1977, s-a căsătorit cu Ivana Zelnickova, cu care a avut trei copii: Donald Trump Jr. (născut în 1977), Ivanka (născută în 1981) şi Erik (născut în 1984). În 1992 a divorţat de Ivana Zelnickova, recăsătorindu-se cu Marla Maples (1993), cu care are o fiică: Tiffany (născută în 1993). A divorţat de cea de-a doua soţie în 1999. Din 2005 este căsătorit cu manechinul sloven Melania Knauss, cu care are un fiu (născut în 2006).

S-a implicat în politică, de-a lungul timpului, atât prin activarea în cele două mari partide din SUA, cât şi prin finanţarea campaniilor celor două formaţiuni. A făcut parte din Partidul Republican până în 2001, şi după ce în perioada 2001-2008 a fost membru al Partidului Democrat, s-a reînscris în Partidul Republican, în 2009.

Candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale americane din 2016, pentru care şi-a anunţat candidatura în iunie 2015, a fost nominalizat oficial de partid, în iulie 2016. Donald Trump a câştigat alegerile primare din cadrul partidului, la 2 martie 2016, acesta aflându-se în competiţie internă de partid cu alţi patru candidaţi: Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) şi Ben Carson (chirurg).

UPDATE 09.46 Republicanul Donald Trump este câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, conform proiecţiilor agenţiei Associated Press, citate miercuri de Reuters şi DPA.

UPDATE 09.39. Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump, a câştigat în statul cheie Wisconsin, care deţine 10 voturi în Colegiul electoral, în faţa contracandidatei democrate Hillary Clinton, potrivit proiecţiilor posturilor de televiziune americane, conform agenţiei Reuters.

UPDATE 08.44 Donald Trump a câștigat în Pennsylvania și Alaska.

 

UPDATE 08.32 Republicanii vor păstra controlul Senatului, după victoria în Pennsylvania.

UPDATE 08.01 Candidata democrată la Casa Albă, Hillary Clinton, a câştigat marţi seara statul-cheie Nevada şi cei şase electori în faţa rivalului său Donald Trump, conform aşteptărilor, potrivit mai multor canale de televiziune americane, transmite miercuri AFP.

Privirile rămân fixate pe Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin, alte state-cheie pe care sondajele i le atribuiau lui Hillary Clinton, dar unde rezultatele încă sunt neclare, trecând dintr-o tabără în alta.

Candidata democrată are nevoie să câştige în aceste state pentru a recupera distanţa faţă de Donald Trump, care a câştigat mai mulţi electori până la 05:30 GMT. www.agerpres.ro

UPDATE 07.44  Candidatul republican Donald Trump câştigase la ora 05:00 GMT (07:00, ora României) 245 de electori dintre cei 270 necesari pentru a învinge în alegerile prezidenţiale din SUA, faţă de 209 ai rivalei sale democrate Hillary Clinton, transmite miercuri AFP.

Candidatul republican i-a dat o lovitură dură lui Hillary Clinton câştigând Florida şi Carolina de Nord, state foarte disputate care i-au adus 44 de electori.

Rezultatele rămân încă incerte in Michigan şi Wisconsin, două state-cheie pe care pronosticurile dinaintea scrutinului le atribuiau candidatei democrate.

UPDATE 06.51 Alegerile prezidenţiale din SUA vor fi câştigate de candidatul care îşi asigură cel puţin 270 din cele 538 de voturi în Colegiul Electoral, iar ultimele rezultate parţiale, marţi seara (miercuri dimineaţa, ora României) erau 223 pentru republicanul Donald Trump şi 209 pentru democrata Hillary Clinton, potrivit AFP.

În acelaşi timp, CNN îl credita pe Trump doar cu 216 electori asiguraţi. Şansele lui au crescut semnificativ după ce a câştigat, printre alte state, în Florida, unde rezultatul a fost multă vreme incert - ceea ce i-a adus 29 de voturi în Colegiu - şi în Carolina de Nord, stat cheie reprezentat de 15 electori.

UPDATE 06.31 Candidatul republican la președinția SUA Donald Trump este pe cale să câștige alegerile din mai multe state cheie, transmite DPA. După numărători parțiale, el conduce în Wisconsin, Michigan, Carolina de Nord, New Hampshire. Candidata democrată, Hillary Clinton, este în avantaj în Pennsylvania și Iowa.

Hillary Clinton va câștiga Oregon, iar Donald Trump va mai câștiga un vot electoral în Nebraska, al patrulea din cinci disponibile în acel stat. 

ALEGERI SUA. Victoriile candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, în scrutinele din mai multe state-cheie, provoacă nervozitate în rândurile contracandidatei sale, democrata Hillary Clinton, transmite miercuri EFE. 

Peste "cartierul general" al lui Clinton s-a aşternut tăcerea de când s-a anunţat ultimul stat câştigat de democrată, New York, după care au urmat însă câteva victorii ale miliardarului. 

Trump îşi păstra avantajul în statele în care sondajele o dădeau câştigătoare pe Clinton: Virginia, Michigan, Wisconsin şi Pensylvania. În cele din urmă, statul Virginia a fost adjudecat "la limită" de candidata democrată, graţie rezultatelor votului în mediul urban. 

În Florida, alt stat decisiv, Trump avea un avantaj de aproape 135.000 de voturi în faţa lui Clinton. Potrivit agenţiei Associated Press, citată de Reuters, Trump a obţinut între timp voturile celor 29 de electori. 

Ziarul The New York Times, care iniţial îl credita pe Trump cu doar 20% şanse să câştige scrutinul, consideră în prezent că Trump are peste 80% şanse să devină cel de-al 45-lea preşedinte al SUA. 

REZULTATE ALEGERI SUA. Hillary Clinton va câștiga California și Hawaii, în timp ce Donald Trump va câștiga Idaho și Carolina de Nord. Scorul ajunge la 190 pentru democrați - 216 pentru republicani.

 

UPDATE 22:55: Alegătorii americani semnalează cozi lungi, defecțiuni ale echipamentelor electronice de votare și cazuri izolate de hărțuire, dar nu s-au raportat probleme majore la alegerile prezidențiale de marți, din SUA, relatează Reuters.

Grupuri de militanți pentru drepturile omului au anunțat că au primit plângeri de intimidare în apropierea unor secții de vot din statele Pennsylvania și Florida. Cei 7000 de voluntari înregistrați au primit 20.000 de apeluri la o linie telefonică de urgență până în prima parte a după-amiezii de marți. Potrivit lui Kristen Lake, președinta unei organizații de apărare a drepturilor civile, mai mult de jumătate din reclamații se refereau la orele de deschidere a secțiilor de votare și la echipamentele electronice.

Au existat însă și plângeri privind hărțuirea alegătorilor cu scopul de a-i intimida, în număr mai mare decât la alegerile prezidențiale din 2012, a afirmat Lake. Mai mult de jumătate din reclamațiile de acest gen au provenit din statul Pennsylvania, unde operatorii pentru sondajele de opinie întrebau alegătorii care stăteau la cozi ce candidat susțin, iar alegătorii ridicau uneori tonul unii la ceilalți, a relatat o altă activistă, Karen Hobert Flynn, lidera grupului Common Cause. Procuratura din Pennsylvania a declarat însă pe Twitter că nu a primit mai multe plângeri decât de obicei. 

UPDATE 21:44: Trump nu e încă hotărât dacă să accepte rezultatul

UPDATE 21:05: Candidatul republican la preşedinţia SUA a dat în judecată registrul electoral din statul Nevada pe motiv că acesta a permis ca o secţie de votare din Las Vegas să rămână deschisă după ora normală, în cursul procesului de votare anticipată de săptămâna trecută, transmite Reuters. 

Procesul a fost intentat luni într-un tribunal al statului. Solicitarea reclamantului este ca voturile din secţia respectivă să fie păstrate separat până la soluţionarea oricăror posibile controverse juridice privind rezultatele din Nevada. AGERPRES

UPDATE 18:10: Donald Trump şi soţia sa Melania, au votat la New York.
Candidatul republican Donald Trump, împreună cu soţia sa, Melania, fiica sa Ivanka şi alţi membri ai familiei au votat la secţia din Manhattan, New York, informează Sky News. 

Conform imaginilor difuzate de postul de televiziune britanic, Trump şi familia au fost întâmpinaţi de o mulţime de alegători care l-au huiduit pe miliardarul american.

UPDATE 17:45: Agenţiile de securitate americane, în alertă din cauza riscului unor atacuri cibernetice. CITEŞTE MAI MULT AICI

UPDATE 15:45: Mai multe activiste Femen au protestat în secţia în care urmează ca Donald Trump să voteze. Femeile au fost reţinute de poliţie.

 


UPDATE 15:33: Hillary Clinton a votat în Chappaqua, New York.
 

 

 

UPDATE 15:21: Barack Obama a votat

 

Voted early today. Make sure you vote too: https://t.co/SUUmUADsHj pic.twitter.com/NMesNhwsaG

 

 

UPDATE 14:55: SUA Alegeri prezidenţiale 2016 - Analist: Dacă Trump câştigă, nu va fi bine pentru Europa de Est

Dacă devine preşedinte, Donald Trump nu se va retrage din NATO, în ciuda retoricii sale din timpul campaniei, dar are o viziune destul de nonconformistă despre Rusia şi e dispus la compromisuri în politica externă, a declarat într-un interviu pentru AGERPRES Paul Stronski, analist asociat al Programului Carnegie pentru Rusia şi Eurasia. CITEŞTE MAI MULT AICI


UPDATE 14.10 Statele California, Arizona, Nevada, Massachusetts şi Maine îşi vor exprima votul asupra legalizării marijuanei în scopuri recreaţionale, persoanele adulte putând astfel să cumpere, să deţină şi să consume în mod legal acest drog, scrie DPA. 

Alte patru state vor vota pentru a permite sau a extinde folosirea marijuanei în scopuri medicale. În 25 de state o astfel de întrebuinţare este deja legală. 

Aceste voturi vor duce cel mai probabil la o extindere semnificativă a pieţei legale a marijuanei în SUA. Astfel, într-o mare parte din vestul ţării şi în mai multe state din est acest drog va putea fi comercializat şi consumat în mod legal. 

Unii experţi consideră că s-ar crea un efect al bulgărului de zăpadă, legalizarea marijuanei la nivel naţional urmând a deveni inevitabilă. 

Marijuana este deja legală în scopuri recreaţionale în state vestice precum Alaska, Washington, Oregon şi Colorado şi în capitala Washington DC. 

Însă deţinerea, consumul sau vânzarea de marijuana rămân ilegale în majoritatea statelor americane. 

De asemenea, cetăţenii americani vor alege miercuri o treime din cele 100 de mandate din Senat şi vor reînnoi toate cele 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor. Democraţii speră să recâştige controlul măcar asupra uneia dintre cele două camere ale Congresului, unde în prezent republicanii formează majoritatea. 

Locuitorii din California, cel mai populat stat american, îşi vor putea exprima totodată opinia în legătură cu abolirea pedepsei capitale. Dacă propunerea va fi votată, California, care are cea mai mare rată a pedepselor cu moartea din SUA, s-ar putea alătura listei lungi de state care au renunţat sau suspendat aplicarea sentinţei capitale, potrivit Sky News. Sondajele de opinie arată că rezultatul va fi extrem de strâns, numeroşi votanţi fiind indecişi. 

Tot în California va fi supusă la vot şi o propunere prin care se cere ca actorii din filmele porno să folosească prezervative. Producătorii de filme pentru adulţi vor trebui de asemenea să plătească testele privind bolile cu transmitere sexuală şi vaccinurile pentru actori. Iniţiatorii propunerii spun că este o chestiune de sănătate publică, potrivit CNN. Alegătorii au adoptat o lege similară în Los Angeles în 2012, iar acum activiştii pentru lupta împotriva SIDA vor să o extindă la nivelul întregului stat California. 

Oponenţii afirmă că o astfel de măsură nu va face decât să alunge industria pornografică din acest stat şi să deschidă calea pentru procese frivole.

Locuitorii din Districtul Columbia vor vota de asemenea pentru ca acesta să devină cel de-al 51-lea stat american, scrie Reuters. 

Un vot favorabil la acest referendum ar putea spori presiunea asupra noului Congres şi a noului preşedinte - fie democrata Hillary Clinton, fie republicanul Donald Trump - de a recunoaşte Districtul Columbia ca stat, deşi inclusiv susţinătorii ideii recunosc că este foarte puţin probabil ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat. 

Un vot favorabil ar fi pur şi simplu o exprimare a sprijinului public pentru aspiraţia de a obţine poziţia de stat, fiind o măsură consultativă fără nicio forţă juridică. 

 

Alegătorii au început să îşi exprime opţiunile în statele Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont şi Virginia. 

Secţiile de vot se vor deschide progresiv şi în celelalte state. 

Tot marţi, americanii votează pentru Congres şi pentru diferite referendumuri locale.www.agerpres.ro

Subiecte în articol: sua elegeri prezidentiale 2016
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri