Vaccinurile anti COVID-19, dezvoltate de Pfizer și CureVac, ar putea costa 10 miliarde de dolari pentru blocul comunitar.
Comisia Europeană a acceptat deja să plătească 15,50 de euro per doză pentru cel produs de asocierea Pfizer/BioNTech, ceea ce înseamnă că 200 de milioane de doze vor costa 3,7 miliarde de dolari, a declarat un oficial care a dorit să-și păstreze anonimatul, citat de Reuters.
Prețul va crește la 4,65 miliarde de euro dacă se vor mai cumpăra alte 100 de milioane de doze.
Prin urmare, UE va plăti mai puțin decât Statele Unite pentru vaccinurile dezvoltate de Pfizer. Acordul dintre conducerea blocului comunitar și compania Pfizer include și asigurarea potrivit căreia statele vor fi despăgubite ăn cazul în care producătorul farma va direcționa dozele către SUA.
Un alt acord a fost încheiat de Comisia Europeană cu producătorul farma CureVAc pentru 225 de milioane de vaccinuri, la prețul de 10 euro per doză. Contractul prevede posibilitatea de a suplimenta cererea cu încă 180 de milioane de doze, ceea ce ar însemna 4,05 miliarde de euro pentru toate cele 405 milioane de vaccinuri.
CureVac a anunțat că va începe livrarea vaccinului la sfârșitul lunii martie 2021.
Comisia Europeană nu a confirmat aceste informații, considerate confidențiale.
ȘTIRE INIȚIALĂ Vaccinurile dezvoltate de companiile farmaceutice Pfizer/BioNTech și Moderna ar putea obține aprobarea Comisiei Europene la jumătatea lunii decembrie, a anunțat Ursula von der Leyen, președinta executivului comunitar, scrie AFP.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) poartă permanent discuții cu Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA (FDA) pentru sincronizarea evaluărilor asupra vaccinurilor.
"Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme, EMA ar putea să acorde autorizația condiționată de punere pe piață a vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna începând din a doua jumătate a lunii decembrie", a declarat Leyen.
În privința vaccinului rusesc ea a afirmat că orice tratament trebuie aprobat de EMA.
Comisia Europeană a aprobat cinci precomenzi pentru vaccinuri cu AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac. La acestea se adaugă Moderna și Novavax.
Directorul BioNTech, Ugur Sahin, a declarat că distribuirea vaccinului dezvoltat împreună cu Pfizer ar putea fi posibilă înainte de sfârșitul anului.
Însă directorul executiv Moderna, Stéphane Bancel, a avertizat că prelungirea negocierilor cu UE va întârzia livrările.
La summitul celor 27 state UE a fost luată în discuție coordonarea combaterii pandemiei de COVID-19 prin vaccinuri, dar și relaxarea moderată a restricțiilor de sărbători. Totodată, s-a evidențiat faptul că cetățenii nu mai suportă să stea izolați, vor să se deplaseze, să se întâlnească, să practice sporturi de iarnă, dar s-a pus accent și pe impactul măsurilor asupra economiei.
"Trebuie să învăţăm lecţiile trecutului. Orice relaxare va trebui să fie graduală. Vrem să ţinem sărbătorile de sfârşit de an, dar în siguranţă", a spus Charles Michel, preşedintele Consiliului European.