Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani și interzicerea cumulului de pensie cu salariul la stat, anunță premierul Forin Cîțu, care respinge criticile Consiliului Legislativ.
„În ședința de guvern de astăzi am adoptat proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare”, anunță acesta.
Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență.
„Este proiectul de lege care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat și prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, adaugă premierul.
El mai spune că avizul de la Consiliul Legislativ este opțional.
„Vom merge în Parlament, care este forul legislativ și acolo sunt sigur că proiectul va putea fi îmbunătățit, deși eu cred că această formă este cea corectă.”, conchide Cîțu
UPDATE1 Proiectul cumulului pensiei cu salariul la stat, care trebuie să intre miercuri în ședința de Guvern, apoi în Parlament, are avize negative de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social. Orban spune că legea trebuie să fie solidă și să reziste unui posibil atac la CCR.
Consiliul Legislativ a spus că proiectul care elimină cumulul pensie cu salariul la stat, în forma actuală, ar fi neconstituțional și ar fi foarte dificil de adoptat în Parlament, tocmai pentru că modifică foarte multe legi. Președintele Camerei Deputaților a declarat că vor fi văzute argumentele, dar „Consiliul Legislativ nu este Curtea Constituțională”.
„Consiliul Legislativ nu este Curtea Constituțională. Sigur că vom vedea argumentele care au fost folosite de Consiliul Legislativ și vom vedea dacă există sau nu există astfel de temei de a considera neconstituțională o prevedere sau alta. Cert este că din punctul nostru de vedere, este necesar un astfel de proiect de lege pentru că nu este normală cumularea pensiei cu un salariu în sectorul public”, a spus Orban.
Acesta a dat exemplul de pensionări care se fac la 45 – 50 de ani, apoi cei aflați la pensie revin imediat în administrație sau alte funcții de stat și câștigă și salariu, și pensie.
„Sigur că forma finală trebuie să respecte și alte decizii ale CCR cu privire la alte spețe similare și că trebuie să facem legea mai solidă din punct de vedere constituțional ca să poată să reziste unui eventual atac la CCR”, mai spune Orban.
ȘTIRE INIȚALĂ Guvernul va aproba, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare în sistemul public de pensii, în sensul acordării posibilităţii reîncadrării acestora până la vârsta de 70 de ani în instituţii publice, cu condiţia suspendării plăţii pensiei.
"Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat să poată exercita opţiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu condiţia suspendării plăţii pensiei. Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Având în vedere constrângerile bugetare şi reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privinţa cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislaţiei aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul şi o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opţiunea între pensie şi veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activităţii este însoţită de suspendarea plăţii pensiei", se arată în expunerea de motive.