O sută de ani de la Marea Unire sărbătorim la Alba Iulia, pe 1 Decembrie, cu o spectaculoasă paradă militară, cu 1.000 de militari, maşini de luptă, avioane și elicoptere la care vor fi prezenți înalți oficiali români, dar și din partea statelor prietene. Vor fi, de asemenea, foarte multe alte festivități, concerte de muzică populară și cântece patriotice, pe parcursul întregii zile, iar participanții se vor bucura de tradiționala masă populară oferită de autorități și nelipsitele focuri de artificii. Anul acesta se pregătesc 40.000 de porții de mâncare, la masa tradițională, de patru ori mai multe decât în anii precedenți.
1 Decembrie, în anul Centenarului, începe, la Alba Iulia, cu o slujbă religioasă, la Catedrala Ortodoxă a Încoronării, de la ora 7.00, iar o oră mai târziu va începe Marșul Unirii, pe traseul reconstituit, de la Gara CFR spre bulevardul Ferdinand, apoi pe Calea Moților, până la Parcul Unirii. Peste 100.000 de români din mai multe județe, Republica Moldova și diaspora sunt așteptați la un marș al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România. Traseul are șase kilometri, iar participanții la marș vor veni cu steaguri ale României de la 1918, însemne tricolore și vor intona cântece patriotice. La ora 09.30 este așteptată sosirea Familiei Regale, la Gara CFR Alba Iulia. De la ora 10.30, în Sala Unirii din Alba Iulia, se va da citire “Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba lulia”. Sala Unirii reprezintă un simbol și templu al României Mari, în care delegații românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România. “La ora 10.45, în faţa Sălii Unirii va avea loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918. Tot la Sala Unirii vor fi dezvelite plăcile omagiale, la finalul ceremoniei”, spun reprezentanții Centrului de Cultură “Augustin Bena”, din Alba Iulia.
Cele mai importante momente reconstituite
De la ora 12.00, în cadrul unei reconstituiri istorice a Marii Adunări Naționale, se vor rememora cele mai importante momente ale evenimentului de la 1 decembrie 1918. În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în sala mare a cazinoului militar s-au adunat cei 1.228 de delegaţi aleşi din toate categoriile sociale şi veniţi de pe întreg cuprinsul pământului transilvan pentru a vota Unirea Transilvaniei cu România. În cadrul Marii Adunări Naţionale s-a prezentat Rezoluţia de Unire care cuprindea un amplu şi avansat program de reforme democratice care urmau să stea la temelia noului stat. Rezoluţia adoptată de Marea Adunare Naţională, primită cu entuziasm de mulţimea masată pe întinsul platou din spatele cetăţii, a pecetluit Unirea Transilvaniei cu România şi a conturat totodată sensul dezvoltării democratice a societăţii româneşti. Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a fost citită delegaţilor de Vasile Goldiş, apoi a fost votată. În cadrul evenimentului de reconstituire istorică se va da citire “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, în Piața Tricolorului, pe Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării.
Paradă militară cu reguli speciale
La ora 15.00 se va inaugura Podul Unirii și Monumentului Marii Uniri, în Parcul Unirii. Ceremonie militară va începe la ora 15.30, cu defilarea trupelor și tehnicii militare, pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”. La parada militară vor participa aproximativ 1.000 de militari și 200 de mijloace tehnice terestre. Cei prezenți vor putea vedea TAB-uri, transportoare blindate, maşini de luptă, lansatoare de rachete, camioane militare, autospeciale de intervenție, avioane F 16, MIG-uri și elicoptere. Vor putea fi admirate mai multe categorii de mijloace aeriene, elicoptere și avioane, care vor zbura la joasă înălțime și este strict interzisă utilizarea dronelor. La parada militară este așteptat și președintele Klaus Iohannis.
40.000 de porții de sarmale cu mămăligă sunt pregătite la Marea Unire a Bucătarilor, ora 16.30, în Piața Cetății, la Cazarma 415, și pe laturile de sud și de nord ale Cetății Alba Carolina
De la ora 12.30 va avea loc sfințirea Monumentului Unității Naționale, o construcție cu înălțimea de 20 de metri, din piatră, a cărei formă a iscat controverse, din cauza formei interpretabile a celor patru cruci care îl alcătuiesc.
De la ora 21.00, în Piața Cetății – Cazarma 415, va începe spectacolul de artificii dedicat Centenarului Marii Uniri, iar seria de evenimente se va încheia la miezul nopții, cu recitalul de nai și orgă Omagiu sunetului românesc, la Podul Unirii.
Participanții la festivități vor merge pe jos
Orașul Marii Uniri se va transforma în loc de pelerinaj pentru 200.000 de oameni, pe 1 decembrie, așa cum arată ultimele estimări. Principala problemă pe care o au autoritățile este gestionarea circulației și a spațiilor pentru parcare, orașul fiind prea mic pentru un asemenea număr de vizitatori simultan. Cu autobuzele Societății de Transport Public se va circula, gratuit, de 1 Decembrie, la Alba Iulia, iar circulația rutieră va fi dirijată de sute de polițiști, în speranța ca traficul să nu fie paralizat. Cele mai multe străzi vor fi blocate, la intrările în oraș, dinspre Cluj-Napoca, Sibiu și Munții Apuseni se vor amenaja parcări, pe terenuri foarte mari, în care ar trebui să încapă peste 8.000 de mașini și 300 de autobuze. Chiar și așa, este greu de estimat unde ar putea încăpea toate mijloacele de transport ale celor peste 200.000 de oameni care vor ajunge în oraș, pentru festivitățile de 1 decembrie. Reprezentanții autorităților estimează că sâmbătă se va putea circula doar pe jos, în centrul orașului și în împrejurimi.