Urzicile tinere care sunt bune de consum au frunze verde închis, sunt mai delicate la atingere și au o textură mai moale. Pe măsură ce îmbătrânesc, frunzele lor devin mai mari și mai groase, iar tulpinile ajung lemnoase. Însă atunci când le culegi mergi în zone departe de poluare și folosește mănuși pentru că înțepăturile pot provoca bășici.
Dacă le alegi din piață, optează pentru cele cu frunze proaspete, fără vătămare ori degradare.
Urzicile conțin fier, care contribuie la împrospătarea sângelui și prevenirea anemiei. Acestea mai conțin viitaminele A și C care susțin imunitatea organismului, sănătatea ochilor și a pielii. Totodată, urziciile sunt bogate în fibre și proteine care ajută la sănătatea digestiei.
Congelare
Pentru a te bucura pe tot parcursul anului de proprietățile nutritive ale urzicilor este indicat să le congelezi.
Acestea trebuie spălate prin trecerea de mai multe ori pe sub jetul cu apă rece, potrivit EatThis.com. Le poți opări într-o oală cu apă fierbinte, timp de circa 1-2 minute. Se scot rapid din apă și se pun într-un castrn cu apă rece. Acesta este însă o procedură opțională. Urzicile se lasă apoi să se scurgă.
Se împart în porții potrivite și se așează într-o caserolă ori pungă de congelare și se închid bine. Asigură-te că înăuntru a rămas cât mai puțin aer și pune-le în congelator.
Poți folosi urzicile congelate în supe, tocănițe, omlete, etc.
Curățare
Pentru a le curăța și spăla folosește mănuși de cauciuc pentru a evita înțepăturile. Scutură-le bine pentru a elimina eventualele impurități.
Lasă-le să se scurgă sau presează-le ușor pentru a elimina apa rămasă.
Preparare
Urzicile pot fi fierte rapid și apoi adăugate în supe, omlete sau tarte. După fierbere, urzicile nu mai înțeapă și devin moi.
Cel mai des sunt gătite piure și servite cu mămăligă dar poți să faci și tocăniță cu roșii și usturoi, potrivit hellotaste.ro.