Jurnalul.ro Ştiri Politică USR: Conducerea ANAF trebuie demisă; Liviu Dragnea trebuie să plece de la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor

USR: Conducerea ANAF trebuie demisă; Liviu Dragnea trebuie să plece de la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor

Partidul Uniunea Salvaţi România cere demisia persoanelor din conducerea ANAF, responsabile pentru declanşarea controlului inopinat la redacţia RISE Project, care urma să publice o nouă investigaţie despre afacerile personale ale liderului PSD Liviu Dragnea, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES. 

Potrivit sursei citate, USR consideră că modul în care controlul ANAF s-a suprapus peste dezvăluirile despre afacerile "cu conexiuni transpartinice ale lui Liviu Dragnea ridică serioase semne de întrebare în legătură cu funcţionarea democratică a instituţiilor publice ale statului român". 

''Nimeni nu neagă dreptul instituţiilor statului să efectueze controale, dar în baza experienţei altor situaţii similare ale unor jurnalişti de investigaţie este greu de crezut că între controlul ANAF şi seria de anchete despre Liviu Dragnea n-ar exista nicio legătură. Marele Zid Chinezesc şi intenţia de intimidare din acest caz sunt vizibile de pe Lună'', apreciază senatorul USR, Mihai Goţiu, potrivit comunicatului citat. 

Reprezentanţii USR mai susţin că ANAF ar trebui să recupereze prejudiciile "cauzate de politicienii corupţi" decât "să hărţuiască politic jurnalişti". 

Ei reamintesc că, în urma unei interpelări a deputatului Claudiu Năsui, ANAF a informat că anul acesta, în primul trimestru, statul a recuperat abia 14 milioane de lei din prejudiciile constatate în dosarele de corupţie. 

Potrivit sursei citate, "ritmul recuperării a scăzut puternic faţă de anul trecut când, fără PSD la guvernare, statul român a recuperat 151 de milioane de lei". 

"ANAF se pare că a lăsat-o mai moale când vine vorba de recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţie, iar motivul este lesne de înţeles: e mai uşor să hărţuieşti cetăţeni fără putere politică decât să recuperezi prejudicii de la politicieni cu influenţă'', afirmă deputatul USR Claudiu Năsui. 

Pe de altă parte, Uniunea Salvaţi România semnalează "gravitatea dezvăluirilor realizate de RISE Project", care arată "mecanismul prin care preşedintele PSD şi-a format o reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţul Teleorman prin care a fraudat fonduri europene şi guvernamentale". 

"Dragnea, nu pentru acţiunea abuzivă a inspectorilor ANAF trebuie să dea explicaţii, ci exact pentru acele situaţii în care aceştia nu l-au vizitat niciodată cu o simplă întrebare: de unde, domnule Dragnea, aveţi toată averea?'', susţine şi purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna. 

USR aşteaptă ca instituţiile statului abilitate să cerceteze informaţiile publicate de jurnaliştii de la RISE Project şi consideră că Liviu Dragnea trebuie să plece de la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor. 

"Reorganizarea DGPI am bănuit din primul moment că este o tentativă de a pune un serviciu de forţă la dispoziţia discreţionară a lui Liviu Dragnea, dar nu mi-am închipuit nicio clipă cât de bine organizat şi planificat era întreg planul", arată deputatul USR Tudor Benga. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri