A venit vara, s-au mai relaxat măsurile luate de autorități, dar cu siguranță în vacanța aceasta concediile nu vor fi așa cum ne-am obișnuit. Sunt condiții speciale în hoteluri, în restaurante, pe plaje. Și oricum oamenii caută locuri ceva mai îndepărtate și cu mai multă intimitate. Printre alternativele existente în acest moment, cele mai la îndemână par să fie vacanțele cu cortul și vacanțele cu rulota. Oferă mobilitate, ne dau posibilitatea să ne oprim acolo unde vrem, să înnoptăm sub clar de Lună sau în mijlocul pădurii și pot fi și mai eficiente din punct de vedere economic.
În cazul rulotelor, cum puțini dintre noi avem una în proprietate, am întrebat care sunt condițiile de închiriere. Cele disponibile pe piața noastră au capacitatea de 2 până la 7 persoane, cu diverse configurații interioare. Există și o platformă similară booking, prin care se pot face rezervările. Acolo putem identifica autorulotele sau rulotele dorite, putem selecta perioadele de călătorie și putem face și rezervările.
„În funcție de vreme sau de eventualele restricții de circulație ca urmare a pandemiei de coronavirus, clienții se pot reorienta către o nouă destinație, cu vreme mai bună, pot campa direct în natură, în țările care permit asta, pot fi izolați de alți turiști și nu au nevoie de restaurante, pentru că își pot pregăti singuri mesele în autorulotă. Ca dezavantaje, pentru că trebuie să le punctăm și pe acestea, la fiecare două-trei zile trebuie schimbate rezervoarele de apă și utilități, iar clienții trebuie să aibă abilități de autogospodărire”, spune Florin Hrițuliac, managing partner la Haff.ro
Vacanțele cu rulota nu sunt unele ieftine, dar oferă, mai ales în această perioadă, avantajele mobilității, autogospodăririi și izolării. Deocamdată, nu se poate ieși cu ele din țară, pentru că nu sunt deschise locurile de campare din străinătate.
În cort, ca la hotel
O altă variantă o reprezintă vacanța la cort. În ultimii ani, au apărut în România campinguri de lux, unde ne putem caza în corturi care oferă confort de 5 stele. Multe dintre aceste locuri oferă ceea ce se numește acum Glamping, adică glamour camping. Condiții mai bune, pentru experiențe care până acum erau posibile doar în orașe sau în hoteluri amenajate.
- În Munții Retezat, la Valea Iarului, există un camping unde corturile sunt amenajate la fel ca și camerele de hotel. Fiecare cort are 3 paturi, în prețul de cazare este inclus accesul la duș și la toalete, loc de grătar, ceaun, o mică bucătărie utilată pentru autogospodărire și spații de depozitare pentru alimente.
- În Deltă există campingul Green Dolphin Camping, care are și 55 de căsuțe acoperite cu stuf, dar și posibilități de campare pentru aproximativ 500 de corturi.
- În apropiere de Trasfăgărășan se află Sunrise Glamping Retreat, care deține 6 corturi de lux. În interior găsiți saltele confortabile, lenjerie de pat, prosoape, covoare țesute după modele românești, veioze, ventilatoare, sisteme de încălzire, lădițe pentru depozitare. Corturile sunt ideale și pentru familii.
- La Azuga găsim wegloo-urile, niște corturi asemănătoare cu igloo-urile din Antarctica, dar care oferă tot confortul necesar, inclusiv televizoare cu acces la platformele de filme.
- În Maramureș, lângă Breb, există un alt camping, deschis de doi olandezi, care au decis să se stabilească în România, fascinați de zona minunată. Nu se fac rezervări, iar proprietarii spun că perioada cea mai aglomerată este cuprinsă între 15 iulie și 15 august. Campingul este situat în curtea casei celor doi, are aproximativ 6.000 de metri pătrați disponibili pentru corturi, cu 10 puncte de electricitate.
- În Alba, vă puteți opri la Țara Nomadă, unde pe lângă locurile de campare există și posibilitatea cazării la un hostel.
- În zona care face legătura dintre Buzău și Brașov, în apropiere de Nehoiu, există Green Camp, un proiect complet verde, cu mobilă făcută de proprietari și unde pot fi făcute sporturi din categoria raftingului sau plimbări cu caiacul pe Lacul Siriu.
Tratament pentru insomnie
Însă funcție de buget, fiecare poate alege să meargă să campeze în spațiile tradiționale de camping, unde este posibil ca anul acesta să fie mai aglomerat decât de obicei. Pentru copii va fi cu siguranță o experiență inedită, dacă nu sunteți dintre cei care merg frecvent în astfel de escapade. E important de spus că pe lângă libertate și mobilitate, vacanțele la cort pot să ajute în vindecarea insomniilor. Cercetătorii de la o universitate din Colorado au realizat acum 7 ani un studiu prin care au descoperit că dormitul la cort ne ajută să avem un somn mai bun și, dacă ne oprim la altitudini mai mari, organismul este stimulat să producă mai multe globule roșii și trimite mai mult oxigen către mușchi.
Dacă doriți să vă cumpărați propriul cort, specialiștii spun că trebuie să fiți atenți la următoarele elemente: unde va fi folosit (la mare sau la munte), care este rezistența sa la ploaie și la vânt, câte persoane încap în el și ce spațiu de bagaje are. Numărul intrărilor trebuie și el luat în calcul, cele cu două intrări oferind mai multă libertate de mișcare.