Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanțele ieftine din luna ianuarie, cu al doilea Revelion inclus

Vacanțele ieftine din luna ianuarie, cu al doilea Revelion inclus

de Diana Scarlat    |   

Revelionul ospătarilor a devenit tradiție în turism, iar oportunitatea a fost transformată în business. Așa se face că în ultimii 15 ani au început să fie create pachete turistice foarte atractive pentru cei care nu vor să cheltuiască mulți bani pentru petrecerea de Revelion sau pur și simplu pentru cei care vor să se mai bucure o dată, în luna ianuarie, de același tip de sărbătoare, cu reduceri de preț de până la 50%. În unele locuri se ia în considerare decalajul dintre calendarul iulian și cel gregorian, astfel încât anul se înnoiește pe stil vechi, pentru cei care sărbătoresc și Crăciunul conform calendarului iulian. Luna ianuarie este un bun prilej pentru a-ncepe anul cu vacanțe ieftine și petreceri „la pachet”, iar tendința ultimilor ani este aceea de a renunța la sporturile de iarnă și de a merge la plajă, în țările cu temperaturi foarte ridicate.

Una dintre destinațiile cele mai căutate în această perioadă, pentru vacanțele din ianuarie și februarie, este Dubai, unde se poate face și Revelionul a doua oară. Un astfel de pachet de vacanță are costuri care pornesc de la 700 de euro de persoană, la un hotel de trei stele, iar la un hotel de cinci stele prețurile pornesc de la circa 2.300 de euro de persoană, pachetul incluzând zbor dus-întors și taxe de aeroport, transferuri aeroport-hotel-aeroport, cazarea și masa alese de turist, la care se poate adăuga asistență turistică în limba română, pentru șapte nopți de cazare. Hotelurile, mai ales cele de cinci stele, pot organiza petreceri tematice la cerere, cine romantice sau petreceri private, inclusiv al doilea Revelion, care se adaugă unei vacanțe de o săptămână și excursiilor opționale ce se pot face.

Locuri instagramabile, în Cartea Recordurilor

Dubaiul este locul perfect pentru relaxare și distracție, cu foarte multe obiective turistice „instagramabile”, din categoria „cel mai mare din lume”. Burj Khalifa este cea mai înaltă clădire din lume, cu o înălțime de 828 de metri, din care se poate admira priveliștea, de la etajul 124; „The View” de la „The Palm”, locul amplasat la o înălțime de 240 de metri, oferă priveliști panoramice la 360 de grade ale Palm Jumeirah, de la etajul 52; „Ain Dubai”, roata de observare de la înălțimea de 250 de metri, este considerată cea mai înaltă din lume, iar Palm Jumeirah este una dintre cele mai mari insule artificiale din lume, unde turiștii se pot caza la unul dintre hotelurile de lux, cele mai multe fiind de cinci stele.

Amatorii de cumpărături pot alege Dubai Mall, cel mai mare spațiu cu magazine din lume, care este, în același timp, un mare centru de divertisment și agrement, cu peste 1.200 de magazine și zone de agrement amplasate pe o suprafață de un milion de metri pătrați. Amatorii de scufundări au la dispoziție Deep Dive Dubai, cea mai adâncă piscină, cu 60 de metri adâncime, înscrisă în Cartea Recordurilor.

Sporturi nautice și schi pe nisip

Nimeni nu se poate plictisi într-o astfel de vacanță cu atracții pentru toate gusturile. Sporturi nautice se pot face pe Plaja Kite, Canalul Dubai Creek este perfect pentru o plimbare cu barca, iar pe urmele istoriei se poate merge în cartierul Al Fahidi, unul dintre cele mai vechi din oraș, de unde se poate admira „la pas” Dubaiul vechi.

Amatorii de aventură pot face safari, plimbări cu ATV-ul pe dunele de nisip sau sandboarding în deșert, sfidând zăpada de acasă, iar cei care vor să experimenteze săriturile cu parașuta pot merge la Skydive Dubai. O astfel de vacanță cu șapte nopți de cazare, în perioada 5 ianuarie – 16 martie, cu zbor de la București, pornește de la 718 euro de persoană, la un hotel de trei stele, de la 723 de euro de persoană, la un hotel de patru stele și de la 832 de euro de persoană, hotel de cinci stele, la agenția Paralela 45, în ianuarie fiind prețuri mai mici decât în decembrie, în perioada Revelionului.

Clima subtropicală, în locul iernii

O altă destinație turistică foarte căutată în această perioadă, cu oferte foarte bune, este Insula Mauritius, unde clima subtropicală permite plaja și pe timpul iernii. Amatorii de aventură pot face safari în Casela Park, unde se pot întâlni zebre, struți, broaște țestoase și antilope. Se pot face și plimbări cu ATV-ul, sărituri cu tiroliana sau alte activități.

Pamplemousses Garden, cea mai mare grădină botanică din emisfera sudică, situată aproape de Port Louis, este una dintre principalele atracții pentru cei care vor să viziteze insula. De asemenea, Parcul Național Black River Gorges este unul dintre cele mai mari parcuri naturale din lume, iar Chamarel Park este spectaculos, având soluri de șapte culori.

Un pachet turistic de șapte nopți de cazare, cu zbor de la București la Port Louis, în perioada 21 ianuarie – 22 aprilie, tot la Paralela 45, costă de la 1.530 de euro de persoană, la un hotel de trei stele, în regim all inclusive, de la 1.508 euro de persoană la un hotel de patru stele adults only, cu demipensiune, sau de la 1.844 de euro de persoană la un hotel de cinci stele cu mic dejun inclus.

Cinci zile cu autocarul, pe două continente

Un alt tip de vacanță se poate face în luna ianuarie cu autocarul, la Istanbul, într-un circuit inedit, pe două continente. Circuitele sunt organizate de agenția Hello Holidays, începând cu 20 ianuarie: cinci zile, cazare la hoteluri de trei stele cu mic dejun inclus, cu vizite la Hagia Sofia, Palatul Topkapi, Moscheea Albastră, Palatul Dolmabahce, Insula Buyukada și Edirne - orașul din partea europeană a Turciei, întemeiat de împăratul roman Hadrian, unde s-a încheiat Pacea de la Adrianopol și tratatul ruso-turc din 1829, prin care s-a recunoscut independența Greciei, autonomia Serbiei și s-a desființat monopolul turcesc asupra comerțului Țării Românești și Moldovei. Prețul unui astfel de circuit pornește de la 212 euro de persoană.

Hagia Sofia - sau Marea Moschee Ayasofya - este moscheea din Istanbul care la origine a fost catedrală ortodoxă, ridicată în timpul domniei împăratului Iustinian (527-565), apoi catedrală a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, până în anul 1453, când a fost transformată în moschee. Din anul 1935 a devenit muzeu, fiind inclusă pe lista monumentelor patrimoniului mondial UNESCO în 1985, iar din 2020 a redevenit moschee, prima rugăciune de vineri de după anul 1935 având loc aici la 24 iulie, în același an, în prezența președintelui Recep Tayyip Erdogan.

În imediata vecinătate, Palatul Topkapi se află în Sarayburnu, o zonă cu vedere la Cornul de Aur, Marea Marmara și Bosfor, unde în vremurile bizantine era acropola Constantinopolului. Era cel mai important punct al orașului, fiind un loc destinat întrunirilor importante, evenimentelor și spectacolelor.

Tot în apropiere, Moscheea Albastră a fost construită între anii 1609 și 1616, în timpul domniei sultanului Ahmed I, care și-a dorit să ridice o moschee mai mare și mai frumoasă decât Hagia Sofia. Palatul Dolmabahce, din cartierul Beșiktaș, pe coasta europeană a strâmtorii Istanbul, a fost principal centru administrativ al Imperiului Otoman în perioada 1856-1887, apoi din 1909 până în 1922.

Pe Insula Buyukada (Insula Mare) se ajunge din Istanbul cu feribotul, îmbarcarea făcându-se chiar din centrul orașului. Este un paradis verde, cu pini și mănăstiri, flori și case de lemn din secolul al XIX-lea, iar mașinile sunt interzise pe străduțele înguste care au ținut timpul pe loc.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri