Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanţele pe apă, de la relaxare la aventură

Vacanţele pe apă, de la relaxare la aventură

de Luciana Cocoș    |   
An de an, mii de români aleg să-și petreacă vacanțele pe nave de croa-zieră. Acest tip de turism a devenit tot mai accesibil, iar turiștii au de ales dintre multe opțiuni și destinații. Preţurile pornesc de la 300 de euro de persoană și urcă până la câteva mii, în funcţie de confortul și extraopțiunile alese de fiecare.

Oferta orașelor plutitoare Navele de croazieră pot primi la bord până la 10.000 de oameni. Ei se bucură, într-un singur loc, de facilităţile unui resort de 5 stele: restaurante cu diverse bucătării, baruri, cluburi de noapte, cazinouri, străduţe de shopping cu haine, suveniuri, bijuterii, toate la preţuri foarte bune datorită lipsei taxelor pe mare. Sunt vase dotate cu pati-noar, cinematograf acoperit sau în aer liber, bibliotecă, zonă de alergat, de minigolf, terenuri de baschet, fotbal şi multe alte facilităţi la care nu te-ai aştepta. Nu lipsesc nici piscinele acope-rite sau în aer liber, unele cu valuri. Pentru a ajunge să profi-tați de toate aceste servicii, ideal este să cumperați biletele din timp, cu 6-8 luni înainte de plecare. Astfel de croaziere se vând pe principiul biletelor de avion. Puteți să plătiţi jumătate din preţ sau de două ori mai mult, în funcţie de perioada în care decideți să mergeți în vacanță. „E interesant să petreci o vacanţă pe vas. Lucrurile arată altfel decât într-un hotel. Asta reprezintă din start o atracţie. Ne plac lucru-rile altfel. Apoi un vas reprezintă un mijloc de deplasare. Reprezină o cultură a călătoriilor, un alt mod de turism în sine. Totodată, mulţi apreciază că ajung dintr-un loc în altul fără efort. Dacă îmi doresc să fac un circuit, trebuie să schimb avioane, autocare, să dorm în fiecare noapte în alt loc. Să mă duc de la aeroport la hotel, să pierd timp cu transferul, să fiu controlat la vamă, să car baga-jele. Pot să am parte de un circuit fără toate astea, ba chiar odihnindu-mă. În loc să alerg să văd 5-6 locuri din Europa, să prind 5-6 curse cu avionul, să fac 5-6 check-in-uri, să pierd ore în aeroporturi, ieşi din aeroport, vezi care e cea mai bună opţiune de transport, taxi, metrou, de acolo mai cară bagajul. În oraş, parcă te rătăceşti cu harta în mână. Ei bine, pe un vas de croazieră nu trebuie decât să mă culc liniştit. A doua zi servesc masa şi o cafea şi am păşit în oraşul respectiv. Mai este vorba şi de costurile foarte mici. Ca să fac un circuit, ar trebui să plătesc o mulţime de bani: bilete de avion, transferuri, hoteluri. Printre avantaje mai este şi faptul că nu ratezi obiectivele majore. Ai ghid care te duce în miezul lucrurilor şi vezi tot ce are mai frumos destinaţia de oferit”, explică Cristian Enea, care a călătorit de nenumărate ori pe vase de croazieră.
Velierul „Phoenix”, pe urmele „Speranței”
Pasionații de călătorii sunt acei oameni care pot ajunge în orice loc de pe glob. Plăcerea cu care descoperă noi destinații, cu tot ce pot oferi acestea, îi face să acumuleze zeci de mii de kilometri şi momente de neuitat. Poveştile lor sunt mereu pline de suspans, de culoare şi inedit. Cu aceeaşi plăcere ei se îmbarcă la bordul unui luxos vas de croazieră sau la bordul unui velier, pentru a vedea ghețari. Doi mari iubitori de călătorii, se pot mândri că au refăcut traseul goeletei Speranţa din „Toate pânzele sus”. Și tot ei, Cristian Enea şi Marius Albu, au devenit şi primii români care au făcut circuitul clasic al gheţa- rilor din Ţara de F o c , într-un v e l i e r constru-it chiar de Marius. Expediția lor a durat şase săptămâni, timp în care au atins pământul doar câteva zile. Cu sprijinul celor de la Europa Travel, călătoria a început din Sulina, la fel ca echipajul din îndrăgita carte a lui Radu Tudoran.

„Scopul călătoriei a fost unul dublu. Pe de o parte, să încheiem o premieră românească - refa-cerea traseului imaginat de Radu Tudoran în «Toate pânzele sus». Marius începuse acest traseu în 2009, acum era pe final. Însă obiectivul principal a fost acela de a realiza primul circuit clasic al ghețarilor cu un velier româ-nesc, sub pavilion românesc, cu echipaj 100% românesc”, poves-tește Cristian Enea.

Au pus pe hartă Caleta România în Canalul Beagle

Drumul lor a fost unul de poveste. Au explorat cele mai frumoase firorduri de pe brațele de nord și de sud ale Canalului Beagle, au navigat printre bucăți de gheață desprinse din pereții ghețarilor și au descoperit locuri neștiute, marcând astfel încă o premieră. „Vremea se strica și trebuia să găsim o caletă ferită. Ne-am uitat pe hărțile de pilotaj. Era una ferită de toate tipurile de vânt în apropiere. Am mers acolo și, surpriză, ancorajul era ocupat. Trebuia să ne orientăm repede și să ancorăm într-un alt loc, la fel de bun, care nu mai era cartat. Trebuia să îl găsim singuri. Acolo ești într-un adevărat labirint și, dacă nu te ajută cineva și nu folosești hărțile de pilotaj, ai toate șansele să ancorezi prost. Am avut inspirația să găsim o caletă pe care am cartat-o noi folosind sonarul și radarul. Am realizat că este locul ideal de ancorat și am botezat caleta respectivă „Caleta România”, spune Enea. Călătoria nu a fost lipsită de momente tensio-nate. Ghețarii ar fi putut oricând să lovească velierul, iar vremea a reprezentat, în unele momente, o piedică în drumul lor. „La un moment dat ne-am trezit cu două balene la 15 metri în fața noastră. Aveam toate șansele, dacă ieșeau puțin mai în față, la suprafața apei, să ne lovim de ele, ceea ce nu e de dorit. E greu să nu ți se fisureze barca în astfel de situații. Mai ales că noi nu aveam o barcă de aluminiu, ci de lemn întărit cu fibră de sticlă”, povestește Cristian.

Celebrul personaj Ismail, coborât din carte în realitate
Crăciunul i-a prins pe cei doi la bordul velierului, așa că Sărbătorile le-au petrecut pe apă, printre ghețari, del- fini, foci și pinguini. Și meniul a fost unul inedit: sarmale la conservă, ciorbe și fasole. Atunci când au avut posibili-tatea, au gătit cu ingrediente cumpărate din piețele chiliene. Și au gustat chiar și preparate tradiționale pregă-tite de oamenii locului. „Am mâncat multă carne de vită. Inclusiv acel preparat «lomo a lo probe», o specialitate în care se pune pe un platou mare o porție de cartofi prăjiți lângă care ai jumătate de kilogram de vită, peste care se pun două ouă ochiuri așezate pe un pat de varză călită. E un platou imens. E porția pentru un om.” Pentru a practica turismul de aventură ai nevoie de trei ingrediente principale: libertatea, autonomia și curiozitatea să descoperi locuri noi. Satisfacția cea mai mare vine după ce expediția ta s-a terminat cu o descoperire. Este mândria călătorului că a fost primul undeva unde nu a călcat picior de om.

Cele mai bune oferte de croaziere în 2016
Pe mările Egee și Adriatică 8 zile; plecări în perioada 29.03 – 26.10.2016; preţ: de la 379 euro/persoană
În Canare, Maroc şi Madeira 11 nopţi cu zbor inclus; plecare din București pe 25.10.2016; preţ: de la 695 euro/persoană

În Fiordurile Norvegiei 7 nopţi cu zbor inclus; plecare din București pe 20.08.2016; preţ: de la 817 euro/persoană

Velierul „Phoenix” a străbătut Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Roșie și Marea Mediterană, apoi a traversat Atlanticul și a coborât pe coasta Americii de Sud, în Țara de Foc.
Un vas de croazieră vă oferă toate facilităţile pe care vi le pune la dispoziţie un hotel exclusivist Velierul „
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri