Jurnalul.ro Special Anchete „Tunul vaccinurilor anti-COVID-19”: Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzați că au produs statului un prejudiciu de peste un miliard de euro

„Tunul vaccinurilor anti-COVID-19”: Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzați că au produs statului un prejudiciu de peste un miliard de euro

de Ion Alexandru    |   

Fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri USR-PLUS ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt cercetați de DNA în cel mai „greu” dosar care vizează fraudele din timpul pandemiei.

Este dosarul cu cel mai mare prejudiciu calculat vreodată de procurori - peste un miliard de euro - și vizează achiziția vaccinurilor anti-COVID-19. Președintele Klaus Iohannis și Senatul României sunt chemați să le ridice celor trei imunitatea, pentru a fi puși sub acuzare pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Aceștia ar fi dispus comandarea a peste 52 de milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna în plus, deși cele peste 37 de milioane de doze cumpărate până atunci ar fi fost suficiente să vaccineze toată populația de 23 de milioane de cetățeni din România.

„În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție Marius Voineag i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența, referatul cauzei, în vederea sesizării președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea”, se arată într-un comunicat de presă exploziv, remis aseară de DNA. Aceste trei persoane sunt fostul premier al Guvernului României Florin Vasile Cîțu, precum și foștii miniștri USR-PLUS Vlad Vasile Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Conform sursei citate, solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective „are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt, potrivit căreia, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre”. 

 

52,8 milioane de doze, în plus

Procurorii arată că vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. 

„De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de «opt-out», astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”. 

Dosarul penal deschis vizează aspecte legate de modalitatea în care, „în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 de doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 de milioane de persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de-a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 de doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 de euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, se mai arată în cererea de ridicare a imunității. 


Soarta ex-demnitarilor progresiști va fi decisă de Iohannis. Cîțu, dat pe mâna lui Ciucă

La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.
Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor articolului 2941 și articolului 305 alineat 4 din Codul de procedură penală, cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.

Mai exact, pentru ridicarea imunității ministeriale a foștilor ocupanți ai portofoliului Sănătății, USR-PLUS-iștii Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, cererea trebuie aprobată de președintele României, Klaus Iohannis, întrucât cei doi nu au, în acest moment, calitatea de parlamentari. 

În schimb, în ceea ce-l privește pe fostul prim-ministru Florin Cîțu, acesta având calitatea de senator al Partidului Național Liberal, cererea în vederea ridicării imunității a fost transmisă Camerei superioare a Parlamentului, mai exact președintelui Senatului, Nicolae Ciucă. Acesta este chiar succesorul lui Florin Cîțu la Palatul Victoria, dar și cel care l-a înlocuit pe Cîțu la conducerea Partidului Național Liberal.

 

PSD reacționează: „I-au închis pe români în casă, ca să poată fura”

Singura formațiune care a reacționat, până la închiderea ediție, cu privire la acest subiect este PSD, care a postat, pe contul oficial de socializare, un text conform căruia „în timp ce românii mureau, Voiculescu, Cîțu și Mihăilă furau!”. „1 miliard de euro a fost costul plătit de români în plină pandemie pentru milioanele de doze de vaccinuri inutile cumpărate de acești infractori. Astăzi, DNA a început urmărirea penală împotriva acestui grup infracțional organizat! Recidivistul Cîțu și «Magicianul» Voiculescu i-au închis pe români în case, ca să poată fura! A venit timpul să plătească pentru faptele lor!”, susțin cei de la PSD.

Reamintim că Florin Cîțu a precizat, în 2021, că el nu a avut nicio contribuție în comanda și achiziția vaccinurilor, îndemnându-i pe cei care vor să ancheteze această chestiune să o întrebe pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deoarece toate contractele au fost decise până în 2021, când a ajuns el premier.

Actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a fost primul care a dezvăluit că România a fost nevoită să arunce peste două milioane de vaccinuri anti-COVID-19, însă a precizat că nu putea face publice date certe cu privire la numărul total de doze comandate, deoarece există clauze de confidențialitate în contractele încheiate. Actualul premier, Marcel Ciolacu, dezvăluia însă că România a cumpărat mai mult de 100 de milioane de doze de vaccin. În luna mai a anului 2021, deși Ministerul Sănătății a avut posibilitatea să refuze cumpărarea de noi doze, instituția a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 și 2023.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: vaccin prejudiciu pandemie DNA
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri