Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Valutiștii” câștigă în 8 zile cât patronii în jumătate de an

„Valutiștii” câștigă în 8 zile cât patronii în jumătate de an

de Valentin Gros2    |   

Câștigi mai bine dacă speculezi decât în situația în care administrezi o afacere direct productivă. Evoluția monedei americane din aceste zile este un exemplu de activ cu o puternică fluctuație, care poate aduce profituri frumoase pe termen scurt. Totuși, astfel de plasamente sunt recomandate doar celor cu nervii tari, pregătiți să riște și pierderi masive în perioade scurte.

 

Dolarul american valora 4,4406 lei la 25 mai, ziua când a fost arestat George Floyd - eveniment care a provocat conflictele din SUA. Bancnota verde avea să se deprecieze până ieri, 2 iunie, la 4,3293 lei. Așadar, deținătorul de dolari care ar fi pariat pe lei în această perioadă ar fi câștigat peste 2,5% în decurs de circa o săptămână. Câștiguri substanțiale vor obține, probabil, și jucătorii care vor ști să cumpere dolari la momentul cel mai de jos, pentru a vinde la revenirea pe trendul ascendent.

Pentru comparație, profitul anual al unei activități productive se situează în jur de 5%. Piața financiară se arată, cel puțin la acest capitol, mai atractivă pentru investiții decât cea reală.

 

Nerecomandat cardiacilor

Dar pentru astfel de plasamente trebuie să ai nervii tari. „Pe piețele financiare intervin schimbări extrem de rapide, riști să pierzi sume importante în câteva ore. În agricultură, poți avea un an prost după câțiva ani buni”, ne spune Aurelian Dochia, doctor în economie. Potrivit acestuia, dolarul s-a depreciat și pe fondul diminuării prețurilor și vânzărilor la petrol, majoritatea tranzacțiilor din acest domeniu făcându-se în dolari.

„Federal Reserve a luat măsuri fără precedent, de natură să slăbească moneda. Dar scăderea nu a fost cea așteptată, dolarul fiind o monedă de refugiu pentru întreaga lume, cu o cotă de 60% din rezervele băncilor centrale. Din aceste motive, dolarul va rămâne la căutare”, a mai spus Dochia.

 

„Banii ascunși de soție”

Adrian Mitroi, profesor de economie comportamentală la ASE, nu ar opta pentru piața financiară decât dacă ar avea „niște bani de care nu știe soția”, având în vedere gradul de risc. „Aș merge pe acțiuni ori mărfuri de la marile firme”, a menționat Mitroi. El recomandă investitorilor „să cumpere sacadat, de câte 500 de lei la fiecare început de lună, ceea ce vede că achiziționează marii jucători”.

 

 

11,13 bani a pierdut dolarul în opt zile calendaristice.

 

 

ROBOR se duce în jos, tras de BNR

Piața financiară a devenit și mai atractivă după ce BNR a micșorat dobânda-cheie, la sfârșitul săptămânii trecute, de la 2% la 1,75%. Costurile de finanțare din sistem au reacționat prompt, ajutându-i pe cei care au rate de rambursat. Indicele ROBOR la 3 luni, luat în calcul la creditele de consum în lei cu dobândă variabilă, a atins ieri cota de 2,29% pe an, după ce vineri, 29 mai, se situase la 2,40%. De-a lungul acestui an a avut loc un declin evident, la începutul lui 2020 nivelul indicelui fiind de 3,19%. Și ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut până la 2,39%, de la 2,49% vineri. La începutul anului, acesta era de 3,26%.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri