Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vânătoarea în România produce 63 de tone de plumb anual. Interzisă din 15 februarie 2023

Vânătoarea în România produce 63 de tone de plumb anual. Interzisă din 15 februarie 2023

de Redacția Jurnalul    |   

Vânătoarea poluează anual natura cu circa 63 de tone de plumb, arată datele estimative ale Societăţii Ornitologice Române (SOR).

Totodată, din 15 februarie 2022, folosirea muniției cu plumb pentru vânătoare în zonele umede este interzisă în UE, plus Norvegia, Lichtenstein și Islanda. Directiva UE din 2021 prevede un termen de 2 ani pentru implementare, care a expirat astăzi. 

În zonele umede și pe o rază de 100 de metri în vecinătatea acestora va fi intezisă vânătoarea cu muniție cu plumb. Zonele umede includ: mlaştini, bălţi, turbării, lacuri, naturale sau artificiale, permanente sau temporare, cu apă stagnantă sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, plus zone marine în care adâncimea apei la reflux este sub 6 metri. 

"Interzicerea folosirii muniţiei cu plumb în zonele umede din întreaga Uniune Europeană este un pas important în conservarea naturii, iar efectele sunt benefice atât pentru păsări, cât şi pentru oameni. Această decizie contribuie la creşterea calităţii şi conservării habitatelor naturale în Europa. Ne bucurăm pentru intrarea în vigoare a regulamentului şi facem apel către Guvern să ia măsuri care să implementeze aplicarea interdicţiei şi pe teritoriul României", spune directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Datele UE arată că vânătoarea a produs circa 5.000 de tone de plumb/an în zonele umede. În România, cantitatea se ridică la 63 de tone de plumb. 

Noua lege va salva circa un milion de păsări de apă, care mor anual din cauza otrăvirii cu plumb în UE. 
"Alicele cu plumb au un dublu efect: ucid şi direct şi indirect. Nu toate alicele îşi ating ţinta, unele cad în apă sau pe sol, de unde sunt înghiţite de diverse specii de păsări, care se intoxică cu plumb şi mor. Alicele cu plumb sunt confundate de păsările acvatice cu particule mici de piatră sau nisip. Păsările au nevoie să înghită mici bucăţi de pietriş deoarece le ajută la digerarea hranei. Totodată, interzicerea folosirii muniţiei cu plumb în zonele umede va reduce şi otrăvirea păsărilor răpitoare şi a altor specii necrofage, care se hrănesc cu păsări moarte care au fost împuşcate cu muniţie cu plumb", explică SOR.

 

Subiecte în articol: poluare vănătoare plumb zone umede păsări
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri