Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vânzătorii de iluzii se pregătesc de o nouă campanie electorală

Vânzătorii de iluzii se pregătesc de o nouă campanie electorală

de Adrian Stoica    |   

În curând se va da startul campaniei electorale pentru alegerile locale, iar în toamnă vom fi îmbiați, din nou, să venim la urne pentru a-i vota pe viitorii parlamentari. De la stânga la dreapta, toți politicienii încep deja să-și dezlege sacul cu promisiuni. Ca de fiecare dată se vor înghesui să promită marea cu sarea, vor apela la pomeni electorale și la alte trucuri pentru a-i mai face, încă odată, pe români să viseze la cai verzi pe pereți.

Dacă măcar jumătate din promisiunile făcute în campaniile electorale din ultimii 26 de ani s-ar fi realizat, luminița de la capătul tunelului s-ar fi transformat de mult într-o lumină orbitoare. Mii de kilometri de autostradă, metroul introdus chiar și la țară, salarii, pensii şi ajutoare sociale care să te scutească de grija zilei de mâine. Într-un cuvânt, râuri de lapte și miere ar fi trebuit să năvălească peste noi. După ce politicienii îşi văd sacii în căruţă, indiferenţa cu care ne tratează problemele ne trezeşte, brusc, la realitate. Viaţa noastră reintră în cotidianul ei cenuşiu.

 

Autostrăzile, supralicitate în campanie

Unul din subiectele proferate ale politicienilor în campaniile electorale sunt autostrăzile. Cu cât ele ne lipsesc mai mult, cu atât sunt mai invocate de cei care aspiră la votul nostru. După miliarde de euro cheltuiți, România are doar 700 de kilometri de autostradă. În 2008 Guvernul Boc ne promitea că în patru ani va construi 800 km de autostradă și vor fi începute lucrările la următorii 800 de km. La debarcarea sa de la Palatul Victoria, Emil Boc ne lăsa doar 130 km de autostradă finalizaţi. Alegerile din 2012 au ridicat ștacheta, PSD venind cu promisiunea că va face 1.000 de km de autostradă. A rămas doar promisiunea.

Pensiile şi salariile cresc ca Făt-Frumos

În 2008 PNL venea cu o ofertă salarială de campanie de 800 de euro, sumă la care trebuia să se ajungă până în 2012, iar  cei din PDL avansau chiar suma de 900 de euro. Concurența era acerbă și pe partea de pensii unde  PNL propunea o pensie medie de 350 de euro, iar PDL de 405 euro.  Din ce calcule le-a rezultat 405 şi nu 410, ca să fie o sumă rotundă, corifeii PDL de atunci, transformaţii între timp în urmaşii Brătienilor,  nu au spus. De asemenea, liberalii promiteau că punctul de pensie va fi de 60% din salariul mediu brut până în 2012, iar pensiile pentru agricultori vor creşte cu 60%. Evident, toate promisiunile s-au dovedit doar simple minciuni de campanie pe care politicienii le-au rostit fără să clipească. Şi fără să roşească. PDL a reuşit totuşi să ne mintă mai frumos şi a venit la guvernare în  2008. A preluat o Românie care avea o datorie de 38 miliarde euro și a lăsat-o, în 2012, cu o datorie de aproape 100 de miliarde de euro. Tăierile de salarii şi mafia retrocedărilor, sunt alte două jaloane care au marcat guvernarea PDL.

 

Copiii devin arme electorale

Alocația pentru copii este o altă temă preferată pentru că prinde uşor la electoratul naiv. Ea a ajuns la 84 de lei, după ce s-a dublat abia anul trecut. Dacă politicienii din PNL și-ar fi respectat promisiunile  din campania din 2008, alocația ar fi trebuit să ajungă demult la 200 lei pe lună. Oferta se regăsește și acum în programul de guvernare al noului PNL.

 

Nici primarii nu-şi pierd timp cu fleacuri

O scurtă trecere în revistă a promisiunilor electorale făcute de-a lungul timpului de candidaţii la fotoliul de primar, te lasă fără cuvinte. Unul dintre candidaţii la funcţia de primar a Sectorul 5 din Capitală dorea să asigure mâncarea necesară pentru toţi oamenii. Aşa că a promis să planteze lângă fiecare staţie de tramvai pomi fructiferi - pruni, meri, peri, iar pe maidanele din Ferentari va planta pepeni. Un  altul, pe la Cluj, promitea să creeze locuri de muncă, deşi primăria nu se ocupă de aşa ceva, obligând cele peste 21.000 de firme din oraş să angajeze câte o persoană.

 

Un aspirant la fotoliul de primar promitea o autostradă care să lege Constanţa de Delta Dunării, dar ghinion. Traseul viitoarei autostrăzi trecea prin poligonul militar de la Babada. La concurenţă cu acesta găsim un alt candidat care promitea acum câţiva ani că va introduce metroul între două sate. Proiectul său grandios ar fi fost finanţat de nişte investitori italieni. Din nevericire pentru locuitorii zonei, omul nu a fost ales.

 

Gogoşile că vor asfalta toate străzile din urbe că vor introduce reţele de apăşi canalizare, că vor construi locuinţe ieftine sau vor da net gratui la toată lumea par deja promisiuni credibile.

 

"În 2013 intrăm în rândul ţărilor civilizate" din punctul de vedere al infrastructurii. 2013 este anul în care vom avea în exploatare 800 de kilometri de autostradă în România", Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor.

Guvernul vrea să finanţeze creşterile salariale din sectorul bugetar, obligând companiile unde statul este acţionar să majoreze procentul sumelor alocate pentru plata dividendelor de la 50% la 75%;

 

Bugetul, un sac fără fund

Campaniile electorale care se vor desfăşura în acest an par să nu iasă din vechile tipare. Toată lumea promite, aşa că bugetul de stat a fost transformat într-un elastic de care toată lumea trage. În Parlament creşte, văzând cu ochii, teancul proiectelor care propun scutiri de taxe şi impozite pentru diverse categorii sociale sau majorări de pensii şi salarii pentru altele. Printre proiectele legislative elaborate de parlamentari în ultima perioadă se numără:

 

-Reintroducerea coşului minim de consum lunar;

-Scutirea de plata impoyitului pe salarii pentru tinerii de până la 25 de ani, după modelul aplicat în prezent doar pentru angajații firmelor din IT;

-Majorarea punctului de pensie;

-Creşterea pensiilor foştilor membri cooperatori din agricultură la 500 de lei;

-Majorarea deducerilor personale pentru cei care au persoane în întreţinere;

-Reducerea TVA la 5% pentru produsele bio/organice;

 

-Se propune eliminarea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, începând cu 1 ianuarie 2017, pentru persoanele care realizează venituri din investiții sau din alte surse sub nivelul a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară;

-Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect care prevede acordarea personalului didactic , cu o vechime de cel puțin 30 de ani, a unei pensii de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an de activitate;

 

Banca Mondială ne avertizează: ne aşteaptă  procedură de deficit excesiv 

Banca Mondială a avertizat săptămâna trecută Guvernul că majorările salariale şi tăierile de taxe riscă să împingă România în procedură de deficit excesiv. Potrivit ultimelor estimării ale finanţiştilor de la BM,   a fost revizuită în creștere ușoară prognoza de creștere economică pentru România în acest an, de la 3,9% la 4%, însă au coborât semnificativ estimările pentru 2017 și 2018. În absența unor modificări ale politicilor de impozitare, care par puțin probabile într-un an electoral, Guvernul va trebui să limiteze cheltuielile curente, să reducă investițiile și să îmbunătățească colectarea taxelor pentru a evita reintrarea în procedura de deficit excesiv, sună avertismentul Băncii Mondiale. "Urmare a tăierilor de taxe și a majorărilor salariale din sectorul public, deficitul bugetar se va adânci semnificativ în 2016 și 2017 (…). Revizuirea legii salarizării unitare, în desfășurare, ar putea crește presiunile pe partea de cheltuieli și amplifica riscul ca țara să reintre în procedura de deficit excesiv", se precizează în raportul actualizat al instituţiei financiare referitor la perspectivele economice ale statelor europene și asiatice.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri