Jurnalul.ro Ştiri Externe Vasul "Titanic" se dezintegrează. Imagini spectaculoase din Oceanul Atlantic

Vasul "Titanic" se dezintegrează. Imagini spectaculoase din Oceanul Atlantic

de Giulia Anghel    |   

Noile imagini 4K ale celui mai renumit naufragiu din istorie relevă o prăbușire parțială a vasului "Titanic" la circa 4.000 de metri adâncime în Oceanul Atlantic, scrie dailymail. Înregistrările  fac posibilă vizualizarea epavei cu ajutorul realității augmentate interactive și a realității virtuale. Este deosebit față de tot ce s-a realizat până acum pentru că mare parte din navă n-a fost vizibilă în materialele anterioare, inclusiv în primul videoclip realizat în 1985, atunci când  aceasta a fost descoperită în Oceanul Atlantic.

"Titanicul" a fost cel mai mare vas de croazieră din lume. Finalul său tragic a fost provocat de lovirea de un aisberg la 14 aprilie 1912, ora 11.40 p.m. Accidentul a fost amplu relatat în ziarele vremii, fiind considerat cel mai mare dezastru maritim din toate timpurile.

A fost nevoie de zeci de ani pentru ca scafandrii să găsească epava vasului. În anul 1985 au fost descoperite două bucăți din vapor pe malul oceanului. Expediția pornită în cercetarea locului dezastrului a durat 14 ani și a fost întreprinsă de Compania Caladan Oceanic. Primii exploratori care au ajuns la epava Titanicului au descoperit o prăbușire parțială a navei. Sarea și bacteriile au erodat materialele din structura vasului, unele părți ale carenei au început să se desprindă de navă, iar porțiunea unde se aflau cabinele luxoase ale ofițerilor a început să se prăbușească.

Scafandrii au surprins procesul natural de descompunere pe camere video în acest an. Imaginile vor fi apărea într-un documentar realizat de compania Atlantic Productions. Filmările anterioare au fost folosite în filmul "Titanic" din 1997 al regizorului James Cameron și au scos la iveală faptul că nava începuse deja să se deterioreze.

Exploratorul Victor Vescovo, care este și director executiv al companiei exploratoare Caladan Oceanic, s-a declarat șocat de dimensiunile impresionante ale vasului.

Istoricul Park Stephenson, care a cercetat povestea naufragiului, consideră că imaginile sunt șocante. „Toată această parte se prăbușește, luând cu ea cabinele, iar procesul de degradare continuă. Baia căpitanului este o imagine preferată de către fanii Titanicului, iar acum a dispărut.”, a afirmat acesta.  

Traducerea și adaptarea Giulia Anghel

Subiecte în articol: titanic
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri