Jurnalul.ro Tech Gadget Vaticanul adoptă inteligența artificială. Sute de mii de imagini ale Basilicii Sfântul Petru

Vaticanul adoptă inteligența artificială. Sute de mii de imagini ale Basilicii Sfântul Petru

de Redacția Jurnalul    |   

Vaticanul dezvoltă un parteneiat cu Microsoft privind inteligența artificială (IA), potrivit Reuters.

Inteligența artificială a devenit unul dintre cele mai importante sectoare din industria tech, după lansarea ChatGPT în noiembrie 2022.

Proiectul Vaticanului este realizat în colaborare cu gigantul Microsoft, unul dintre cele mai mari nume în industria tech. 

Vaticanul a lansat servicii bazate pe inteligența artificială

Vaticanul a lansat noi servicii bazate pe inteligenţă artificială (AI) pentru Bazilica Sfântul Petru. Acestea vor permite accesul virtual la comorile arhitecturale renascentiste, precum şi tururi optimizate pentru vizitatori.

Noile experienţe au fost lansate înaintea „Anului Sfânt” al Bisericii Catolice sau Jubileului din 2025. Acesta este marcat la fiecare sfert de secol.

”Sfântul Petru este asemenea unui cer înstelat într-o noapte de vară. Te încântă cu splendoarea sa”, a spus cardinalul Mauro Gambetti, arhiparoh al Bazilicii Sfântul Petru. Gambetti s-a declarat entuziasmat că noile instrumente vor permite o vizualizare mai bună. A spus că acționează asemenea unui telescop sau unei nave spaţiale.

În colaborare cu Microsoft şi Iconem, o companie specializată în digitalizarea siturilor de patrimoniu, Vaticanul a lansat un nou website interactiv. Acesta reprezintă o replică digitală a bazilicii şi două expoziţii bazate peAI.

Circa 40.000 – 50.000 de persoane vizitează în fiecare zi bazilica.

Un model 3D al Bazilicii Sfântul Petru a fost construit după ce bazilica a fost scanată cu ajutorul dronelor, camerelor de luat vederi şi laserelor. Datele au fost asamblate, elaborate şi completate cu ajutorul algoritmilor AI.

Turul AI curpinde 400.000 de imagini

Dronele care au survolat bazilica pe timpul nopţii timp de patru săptămâni au realizat 400.000 de fotografii. Au colectat un volum de date echivalent unei coloane cu o înălţime de 6 kilometri de DVD-uri.

Oferim Bazilica Sfântul Petru nu doar lumii întregi, ci unei noi generaţii. Într-un limbaj mai accesibil vremurilor în care trăim”, le-a declarat reporterilor preşedintele Microsoft, Brad Smith.

Papa Francisc a recunoscut că AI-ul poate extinde accesul la cunoaştere. Dar aaveretizat în mod repetat că trebuie folosit exclusiv într-o manieră etică, în beneficiul umanităţii.

Utilizarea corectă şi constructivă a potenţialului AI, care în mod cert este utilă, dar poate fi ambivalentă, depinde de noi”, a spus el luni, când i-a fost prezentat proiectul.

Papa Francisc a făcut apel la o reflecţie globală cu privire la potenţialele pericole ale inteligenţei artificiale (AI).Suveranul Pontif atras atenţia asupra „posibilităţilor perturbatoare şi a efectelor ambivalente” ale noilor tehnologii.

Papa „aminteşte necesitatea de a fi vigilenţi şi de a lucra astfel încât o logică a violenţei şi a discriminării să nu prindă rădăcini în producţia şi în utilizarea unor astfel de dispozitive, în detrimentul celor care sunt mai fragili şi excluşi,” potrivit mesajului.

Necesitatea urgentă de a orienta conceptul şi utilizarea inteligenţei artificiale într-un mod responsabil, astfel încât să fie în slujba umanităţii şi a protecţiei casei noastre comune, cere ca reflecţia etică să fie extinsă în sfera educaţiei şi a legii,” a adăugat el, potrivit useit.ro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri