Direcția Generală de Protecție Internă din cadrul MAI va deveni operațională, începând cu data de 1 iunie, au declarat, pentru “Jurnalul Național”, surse din carul Ministerului Afacerilor Interne. Blocată, în toamna anului trecut, ca urmare a unei inițiative a fostului Cabinet Cioloș, activitatea DIPI va fi reluată peste două săptămâni, aceasta urmând să funcționeze ca o structură militară.
Structura de informații și de protecție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne își va relua complet activitatea, începând cu data de 1 iunie 2017, ea devenind, astfel, funcțională la mai bine de opt luni de zile de la momentul în care fostul Guvern, condus de Dacian Cioloș, a decis reorganizarea instituției. Surse din cadrul ministerului au declarat, pentru “Jurnalul Național”, că Direcția de Informații și Protecție Internă va funcționa, însă, pe modelul gândit anul trecut, mai exact ca structură militarizată, asemenea Jandarmeriei Române. Personalul Direcției, a cărei activitate a fost blocată anul trecut, a activat, până în prezent, fiind pus la dispoziţia ministerului.
Reamintim că, anul trecut, Guvernul a adoptat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind reorganizarea DIPI. Fostul ministru de Interne, Dragoș Tudorache, a prezentat atunci că DIPI va lucra doar cu personal militar, pentru a "aduce un element de credibilitate, de rigoare, de ordine și garanții suplimentare". Tot atunci, s-a decis că arhivele din vechea structură (DIPI) și listele de acoperiți vor fi securizate și apoi preluate de cea nouă (DGPI) și nu vor fi transferate către alte instituții. Urmează să fie, astfel, transferate 600 de funcţii de la vechea structură către cea nouă.
Noua structură de informații va desfășura activități de informaţii, contrainformații și protecţie în scopul identificării, prevenirii și contracarării amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională a MAI. Această structură nu va mai avea competența de a derula activități informativ-operative pentru identificarea, prevenirea și contracararea vulnerabilitatilor, factorilor de risc și amenințărilor în zona combaterii terorismului, cyberintelligence și criminalității organizate transfrontaliere, respectiv activităților asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfășurată de SRI. De asemenea, spre deosebire de DIPI, DGPI nu va mai avea competențe în a derula activități de culegere de informații în scopul prevenirii și combaterii criminalității, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei și spălării banilor, traficului și consumului ilicit de droguri sau traficului de persoane. La nivelul MAI aceste activități vor fi desfășurate de catre Poliția Română.
Direcția Generală de Protecție Internă se va înființa în subordinea Ministerului Afacerilor Interne și va funcționa ca structură specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, din aria de competența a acestui minister
DGPI va contribui la realizarea misiunilor MAI alături de Poliția Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Agentia Națională Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, această structură va face parte din sistemul național de apărare și din Comunitatea Națională de Informații.