Jurnalul.ro Ştiri Observator Zeci de mii de verificări cu aplicația eDAC. A fost găsită o mașină de lux căutată în Marea Britanie

Zeci de mii de verificări cu aplicația eDAC. A fost găsită o mașină de lux căutată în Marea Britanie

de Redacția Jurnalul    |   

Peste 33.000 de persoane au fost verificate în aplicația eDAC în ultima săptămâna, anunță duminică Poliția de Frontieră. Ultima descoperire a fost o mașină în valoare de 27.000 euro.

De la integrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, polițiștii de frontieră au făcut 53.624 de verificări în aplicația eDAC, peste 33.000 doar în ultima săpătmână.

Aplicația este folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră, fiind un instrument util care permite efectuarea verificărilor într-un timp foarte scurt în bazele de date ale autorităților române, dar și în cele din Spațiul Schengen.

Una dintre cele mai recente constatari a fost înregistrată vineri, când politiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac împreună cu polițiști din cadrul Biroului Poliție Autostrăzi au desfășurat acțiuni în sistem integrat pe autostrada A1. În urma acțiunilor, a fost oprit și identificat un bărbat, cetăţean bulgar, aflat la volanul unui autoturism înmatriculat în Marea Britanie. În urma verificărilor specifice și utilizând aplicația eDAC, autoritățile de control au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile din Marea Britanie.

Astfel, mașina, în valoare estimată de aproximativ 27.000 de euro, a fost indisponibilizată, în continuare fiind făcute cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, la finalizare urmând fi luate măsurile legale ce se impun.

Tot de la integrarea în Spațiul Schengen cu cele două frontiere, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen. Totuși, polițiștii de frontieră, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, efectuează acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale cu ajutorul aplicației eDAC.

Un alt caz s-a înregistrat în 9 aprilie 2024, când poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Henri Coandă București au făcut un control pe sensul de intrare în ţară, la debarcarea pasagerilor din direcția Atena. Polițiștii au legitimat o femeie, care a înmânat pentru control o carte de identitate cu însemnele autorităților din Grecia. Cu ocazia verificărilor, s-a constatat faptul că documentul prezentat este fals, iar femeia este cetăţean din Siria, solicitant de azil în Grecia. Persoana a fost înapoiată de către compania transportatoare cu care a venit în direcția Atena.

O altă echipă de pe Aeroportul Henri Coandă a depistat un bărbat care venea din aceeaşi direcţie şi care, cu ocazia unui control inopinat, s-a legitimat cu o carte de identitate emisă de autorităţile din Germania, aparţinând altei persoane. Bărbatul, cetăţean sirian, a fost înapoiat în direcția Atena.

Echipele mixte de control formate din lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: eDac verificari masina de lux
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri