Jurnalul.ro Ştiri Observator Vești proaste: În 2022 câştigăm cu 2% mai puţin decât în anul precedent

Vești proaste: În 2022 câştigăm cu 2% mai puţin decât în anul precedent

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), instituţia care emite prognozele pe baza cărora guvernul îşi bugetează veniturile şi cheltuielile, a publicat prognoza de toamnă în care arată că se aşteaptă ca piaţa muncii să aibă o evoluţie pozitivă.

Astfel, singurul indicator care va avea o valoare negativă la finalul acestui ani este câştigul salariul real, care va fi de -2% per total la nivelul anului 2022, în prognoza CNP. Adică, per total, creşterile salariale vor fi cu 2% mai mici decât rata inflaţiei de la nivelul anului 2022. Începând din anul 2023, câştigul salarial real va reveni la valori pozitive.

„Războiul, inflaţia şi criza energetică nu par să dispară peste noapte. Economia României este strâns legată de evoluţia zonei euro, datorită schimburilor eco­nomice cu aceste ţări. Dacă dinspre vest va bate vânt de recesiune, cel puţin anul 2023 va fi afectat, iar în 2024 poate vom reveni uşor. Această criză este inedită, unele sectoare funcţionează bine, recru­tează, se dezvoltă. În altele, dependente de consum şi costuri energetice foarte mari, se anunţă deja încetiniri importante. Aşadar, vor fi cu siguranţă unele diferenţe sectoriale destul de semnificative“, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

„Salariul mediu net va ajunge la 3.800 de lei până la finalul anului 2022, în creş­tere cu 11,3% faţă de 2021 şi la 4.235 de lei în 2023, în creştere cu 11,4% faţă de anul precedent. Fără a fi economişti, obser­văm că analiştii sunt rezervaţi în a anunţa veşti mai bune, dat fiind că este o perioadă cu multe incer­ti­tu­dini şi crize suprapuse. CNP a fost şi este influenţată în prognoze de politicile statului român şi de calendarul guver­na­mental, aşadar prognozele sunt adesea relativ optimiste, pentru că ele fun­da­men­tează şi bugetul statului. În egală măsură, România continuă o politică de creştere agre­sivă a salariului minim şi această ten­dinţă va continua în perspectiva anului elec­toral 2024. Totuşi, atât timp cât in­fla­ţia e galopantă şi creşterea salarială reală va fi negativă“, mai spune Raluca Pârvu.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi din economia locală, CNP se aşteaptă ca economia locală să ajungă la circa 5,2 milioane de angajaţi în 2022, în creştere cu 1,6% faţă de anul 2021, iar până în 2026 va ajunge la peste 5,6 milioane de persoane.

Comisia Naţională de Prognoză spune că, pe termen lung, piaţa muncii va urma o traiectorie pozitivă, oferind perspective destul de bune pentru toate categoriile salariale, astfel în intervalul 2024-2026 populaţia ocupată va creşte cu un ritm mediu de 0,9%, iar în cadrul acesteia numărul de salariaţi se va majora cu un ritm de 2%, în timp ce alte categorii de populaţie ocupată, în principal lucrătorii pe cont propriu, se vor confrunta cu o ajustare marginală. Rata şomajului BIM va continua să scadă şi este estimată să ajungă la 4,4% la orizontul de prognoză. Pentru anul curent, câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 10,6%, până la un nivel de 6.120 lei.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri