Jurnalul.ro Ştiri Observator “Viaţa lui Djuvara, o clipă lungă cât veacul”

“Viaţa lui Djuvara, o clipă lungă cât veacul”

Istoricul Neagu Djuvara, care a murit joi la vârsta de 101 ani, a fost înmormântat, ieri, cu onoruri militare, în cripta familiei de la Cimitirul Bellu din Capitală. Printre personalităţile care l-au condus pe ultimul drum, s-au numărat: Andrei Pleşu, Constantin Bălăceanu Solnici, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu şi Mihail Şora.

 

Slujba de înmormântare a fost oficiată la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din Bucureşti, de episcopul Mihai Frăţilă, în prezenţa a câteva sute de persoane, membri ai familiei, apropiaţi ai istoricului sau cititori ai operei sale. „Ce anume a fost viaţa lui Neagu Djuvara, dacă nu o clipă lungă cât veacul? Ea ne inspiră şi ne înzestrează cu o demnitate ce părea inexorabil pierdută, dar ne şi privează, în acelaşi timp, de tezaurul naturaleţii sale distinse”, a spus PS Frăţilă, în predica ţinută la înmormântare.

Episcopul greco-catolic a menţionat că Neagu Djuvara a dorit să fie slujit public după rânduiala Bisericii române unite, în prezenţa unui cleric ortodox şi a unuia romano-catolic. “A cerut ferm o slujbă de înmormântare sobră şi fără discursuri.(…) Putem, în schimb, să ne luăm revanşa de a-i reaminti crezul. A fost unul foarte simplu: să te străduieşti să fii mai bun, să ştii să ceri iertare pentru răul făcut, să fii generos şi sensibil fără să abdici de la ceea ce este constitutiv apartenenţei tale şi să ai, mai ales, acel simţ de a râde în primul rând de tine însuţi, ca să înţelegi de ce Dumnezeu singur este cel care - din dragoste pentru noi - are dreptul de a pune lucrurile la punct", a spus episcopul. La ceremonie au mai fost prezenţi, printre alţii, Nicolae Manolescu, Georgeta Filitti, Grigore Leşe, Doru Viorel Ursu, Ludovic Orban.

Un detaşament al Cercetaşilor României a făcut de gardă în biserică la catafalcul celui dispărut. „Respect, boierule!”, este unul dintre mesajele care au însoţit coroanele de flori depuse în jurul catafalcului.

Subiecte în articol: Neagu Djuvara
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri