Jurnalul.ro Ştiri Politică Negrescu cere Schengen terestru pentru România: Decizia se poate formaliza ușor la nivel tehnic

Negrescu cere Schengen terestru pentru România: Decizia se poate formaliza ușor la nivel tehnic

de Redacția Jurnalul    |   

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, cere integrarea pe cale terestră a țării noastre în Schengen până la finalul anului.

„La Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 10 octombrie, miniștrii de interne trebuie să ofere soluții concrete dar și o perspectivă reală ca până la finalul anului accesul României și Bulgariei la zona de liberă de circulație pe cale terestră să fie realizat. Decizia se poate formaliza foarte ușor la nivel tehnic. Proiectele pilot implementate de Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor și bunele rezultate obținute prin extinderea air-Schengen dovedesc eficiența soluțiilor europene și faptul că prin integrarea României și Bulgariei spațiul Schengen devine mai sigur”, a spus acesta, miercuri.

Negrescu a adăugat, de asemenea, că a cerut „4 miliarde de euro pentru securizarea frontierelor, pentru gestiunea migranților și refugiaților, dar și pentru extinderea spațiului Schengen. Haideți să nu ratăm acest moment și să luăm deciziile corecte”.

„Controalele temporare la frontiere reprezintă doar rezultatul unor probleme de prea mult timp ignorate pe care noi, social-democrații, le-am semnalat în repetate rânduri. Subiectul Schengen a fost politizat excesiv de liderii populiști. Așa s-a întâmplat în Olanda și în Austria, unde, în căutarea unor beneficii electorale inexistente, anumite partide politice au ținut, fără niciun fel de argument, România și Bulgaria în afara zonei de liberă circulație, deși respectau toate criteriile Schengen. Este timpul să restabilim principiile de drept, să protejăm dreptul la liberă circulație pentru cetățenii europeni și să includem în zona Schengen toate țările care respectă normele”, a continuat reprezentantul României în plenul legislativului european de la Strasbourg.

Victor Negrescu, a cerut, de asemenea, președinției Ungariei la Consiliul UE să își respecte promisiunea și să propună statelor membre să decidă aderarea țării noastre la zona de liberă de circulație până la finalul anului.

„Anul trecut, România și Bulgaria au fost primite parțial în spațiul Schengen după 13 ani de așteptare. Rezultatele înregistrate ca urmare a integrării pe cale aeriană și maritimă au fost un real succes. Totodată alegerile din Austria s-au încheiat, iar aderarea completă nu mai poate fi blocată cu false argumente populiste. Este timpul ca reprezentanții Consiliului UE să decidă aderarea integrală a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Sincer, cetățenii noștri s-au cam săturat de acest ping-pong între populiști dar și între instituții. Această nedreptate trebuie să fie reparată imediat iar libera circulație din spațiul Schengen să fie accesibilă românilor și bulgarilor. Vă solicităm să propuneți statelor membre, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 10 octombrie, să vină cu o perspectivă reală și concretă privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la finalul anului”, a concluzionat eurodeputatul român în cadrul dezbaterii la care a participat chiar premierul ungar Viktor Orban în calitate de reprezentant al țării care deține Președinția în exercițiu a Consiliului UE.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri