Ca multe alte obiecte de patrimoniu, iahtul Libertatea, care a aparţinut familiei regale române, a fost dat pe nimic, în urmă cu 16 ani, unei firme din Marea Britanie.
Istoria iahtului
Iahtul a fost proiectat de compania G.L. Watson & Co din Glasgow şi construit de şantierul naval John Brown & Co. Ltd din Clydebank, Scoţia în anul 1930, la comanda Lady Joule din Anglia.
În anul 1934 a devenit iaht al Casei Regale din Marea Britanie, purta numele de Nahlin, fiind cumpărat de Regele Edward al VIII-lea.
În 1937, iahtul a fost cumpărat de Guvernul Tătărăscu, cu 120.000 de lire sterline, a fost botezat “Luceafărul” şi a fost dăruit Casei Regale.
Pe 6 ianuarie 1948, după venirea comuniştilor la putere nava a fost naţionalizată, botezată „Răsăritul” şi mai târziu „Libertatea”, nume sub care a fost acostată la cheu, la Galaţi, fiind utilizată doar ca restaurant plutitor, nu a mai fost întreţinut, cheltuielile aproape dispărând cu desăvârşire. A fost restaurant hotel şi bordel ilegal până la căderea comunismului.
Cu ce sumă a fost vândut
După căderea comunismului nava Libertatea a intrat în proprietatea CS Regal SA Galaţi, cu acţionar majoritar SIF Moldova, iar degradarea iahtului a continuat accelerat, conducerea companiei nefăcând niciun efort pentru a repara iahtul.
Ion Caramitru este cel care în 1998, când era ministru al Culturii, a inclus nava „Libertatea” în categoria „Tezaur” a Patrimoniului Cultural Naţional. În 1999 a fost scoasă din ţară, cu aviz de export temporar al Ministerului Culturii, pentru reparaţii la un şantier naval din Marea Britanie şi trebuia adusă înapoi după un an. Avizul a fost prelungit, cu un an şi apoi cu încă unul.
Deşi nava Libertatea era inclusă în Categoria „Tezaur”, în 1998 SC Regal SA Galaţi, condusă de directoarea Elena Trandafir a organizat licitaţia pentru vânzarea navei. Trandafir avea acordul sucursalei FPS, condusă de Horia Axinte şi a sucursalei FPP Moldova, condusă de Mugurel Trandaf.
La licitaţia care a avut loc pe 16 decembrie 1998 a fost un singur participant, compania engleză Edminston Company Ltd, care a şi câştigat, oferind pentru navă ridicola sumă de 265.000 de dolari, fără TVA.
Vine anul 2002, iar cel care era pe atunci ministru al Culturii în Guvernul Năstase, Răzvan Teodorescu, a semnat ordinul prin care nava a fost declasată din Categoria „Tezaur”. Tot Răzvan Teodorescu i-a comunicat proprietarului navei că nu mai trebuie să aducă în România nava „Libertatea”.
Cine este actualul proprietar şi ce preţ de catalog are iahtul Nahlin
Iahtul Libertatea, care este unul dintre ultimele 3 iahturi de mari dimensiuni cu motoare pe aburi, a fost restaurat şi este în proprietatea industriaşului britanic Sir James Dyson iar valoare estimată a navei este de 44 milioane de dolari.
Autorităţile nu au cercetat niciodată această afacere care miroase cel puţin a neglijenţă şi abuz.
Iahtul Libertatea