Un refugiat sirian, invalid de război şi fost sportiv de performanţă, Ibrahim Al-Hussein, în vârstă de 27 ani, şi-a realizat visul de a purta flacăra Jocurilor Olimpice, marţi seara, într-o tabără de refugiaţi de la Atena, participând la ştafeta organizată pe teritoriul Greciei, după ceremonia oficială care a avut loc la Olympia, săptămâna trecută.
Tânărul sirian, îmbrăcat cu tricoul oficial de culoare albă cu mâneci galbene, pe care era imprimat logo-ul "Rio2016", a aprins torţa sa de la cea purtată de preşedintele Comitetului olimpic elen, Spyros Kapralos, în mijlocul unei mulţimi vesele de refugiaţi şi ziarişti, în tabăra de la Eleoneas, care găzduieşte 1.620 de persoane, într-un cartier industrial de la periferia Atenei.
"Este o onoare pentru mine. Este formidabil nu doar pentru mine, ci şi pentru toţi refugiaţii", a subliniat Al-Hussein.
Această trecere a ştafetei a reprezentat o promisiune făcută în luna ianuarie, chiar în tabăra respectivă, de preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, care a mai anunţat, cu aceeaşi ocazie, că o delegaţie de sportivi refugiaţi urmează să participe la JO 2016 de la Rio (5-21 august).
Bach a precizat atunci că, prin această iniţiativă, se doreşte "transmiterea unui mesaj de speranţă şi de încredere refugiaţilor", atrăgând totodată atenţia lumii asupra situaţiei celor 60 milioane de refugiaţi din întreaga lume.
Ibrahim Al-Hussein s-a dovedit candidatul ideal pentru a alerga 200 m în cadrul ştafetei. "Organizatorii au dorit un refugiat care a obţinut azil şi este şi un mare sportiv", a explicat Înaltul comisariat pentru refugiaţi al ONU la Atena. Sirianul, de profesie electrician în ţara sa, este originar din zona cu probleme Deiz Ezzor şi şi-a pierdut piciorul drept într-un bombardament.
Înotător de competiţie în Siria şi judoka, Ibrahim înoată zilnic, realizând timpi foarte buni, şi joacă de asemenea baschet în fotoliul rulant, aproape în fiecare zi a săptămânii, lucrând totodată ca ospătar într-un restaurant. El locuieşte într-un apartament închiriat din Atena.
Sirianul le-a declarat ziariştilor că simte "o mare emoţie" şi a ţinut să mulţumească Greciei, pe care o "iubeşte" pentru ospitalitatea sa. El i-a încurajat "pe toţi refugiaţii", inclusiv cei irakieni şi afgani, "să iasă din tabără şi să încerce să-şi realizeze visurile".
"Este unul dintre cele mai frumoase momente din cariera mea. Această flacără semnifică solidaritate şi pace în lume", a decalat la rândul său Spyros Kapralos.
Grecia găzduieşte în prezent 54.000 de migranţi şi refugiaţi, dintre care 8.000 veniţi începând cu data de 20 martie şi care ar urma să fie retrimişi în Turcia, în virtutea unui acord foarte controversat.
Flacăra olimpică a fost aprinsă joia trecută, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Olympia (sudul Greciei), urmând ca astăzi (miercuri) să fie remisă delegaţiei braziliene, pe stadionul de marmură din Atena, teatrul primelor Jocuri Olimpice moderne, în 1896. Flacăra va ajunge pe 3 mai în Brazilia, urmând să facă turul acestei ţări înainte de sosirea sa pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, în data de 5 august, pentru ceremonia de deschidere a JO 2016.
AGERPRES