UPDATE 7. Plenul Parlamentului a adoptat, marți, rectificarea bugetară pe 2020 cu amendamentul PSD referitor la creșterea cu 40% a punctului de pensie.
Au fost înregistrate 242 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă” și 11 abțineri.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și liderii PNL grupurilor parlamentare ale PNL au anunțat că vor ataca la CCR noile acte normative.
Mai mult, a fost adoptată și modificarea rectificării bugetului asigurărilor sociale de stat, cu 246 de voturi „pentru”, 140 „împotrivă” și 16 abțineri.
UPDATE 6. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțum a afirmat că amendamentele PSD aduse la rectificarea bugetară reprezintă un act de agresiune la stabilitatea economiei României.
„Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este un act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toată lumea se uită astăzi la noi, agenţiile de rating, Comisia Europeană, investitorii, toţi se uită şi ne judecă şi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer. Vom vota împotriva acestei rectificări bugetare şi ne vom opune şi garantăm românilor că nu vom arunca ţara în aer", a afirmat Cîțu.
De asemenea, Cîțu a mai menționat că fostul ministru de Finanțe din Guvernul Dăncilă a atras atenția că majorarea punctului de pensie se poate face doar pe reducerea investițiilor publice.
UPDATE 5. Senatorul UDMR Tanczos Barna a anunțat că UDMR va vota pentru majorarea pensiilor cu 40%.
„Nu este o simplă rectificare de buget. Miza votului de astăzi este majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum s-a stabilit printr-un act normativ adoptat de Parlament, prin legea 27/2019, şi respectarea unei decizii luate de Parlament, chiar dacă situaţia de astăzi este mult diferită de situaţia bugetară de atunci, din momentul în care a fost decisă majorarea pensiilor cu 40%. Miza votului nostru de astăzi este respectarea celor două principii: al consecvenţei şi al predictibilităţii. Noi, cele două grupuri parlamentare UDMR din Senat şi Cameră, vom fi consecvenţi şi astăzi şi vom susţine majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum am susţinut de la bun început această decizie", a afirmat senatorul UDMR.
UPDATE 4. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că premierul Orban și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, nu sunt dispuși să majoreze pensiile cu 40% pentru că „pensionarii nu sunt cei mai entuziaști în a vota PNL”.
„De fapt, era un praf în ochii pensionarilor. Ce s-a întâmplat ulterior? Guvernul s-a împrumutat cu 100 miliarde lei. De aceşti bani au profitat clienţii politici ai PNL pentru contracte dubioase în starea de urgenţă şi în starea de alertă pentru materialele de protecţie şi tablete, care nu au mai ajuns la destinatari. Premierul a cumpărat aleşi locali şi primari, prin 2 miliarde lei de la fondul de rezervă al Guvernului, care este destinat pentru acţiuni în cazuri excepţionale: secetă, incendii, ş.a.m.d. Majorarea pensiilor are o dimensiune morală pentru că pensionarii au suferit din cauza erodării puterii de cumpărare, pentru că pensiile nu le-au fost indexate. Majorarea se va întoarce în economie. Cîţu şi Orban în loc să privească la măsurile luate de alte ţări europene refuză să facă acest lucru deoarece pensionarii nu sunt cei mai entuziaşti în a vota PNL. Un calcul cinic îi face să le dea doar o majorare de 14%. La ora actuală, 1,4 milioane de pensionari au doar 1000 lei pe lună pensie. Este degradantă atitudinea de dispreţ a Guvernului la adresa pensionarilor.”, a spus Tăriceanu.
UPDATE 3. Liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaților, Alfred Simonis, a afirmat, marți, în plenul Parlamentului, că liberalii „s-au luat la trântă cu bătrânii României”, iar premierul anunță cum dă „bătălie după bătălie” pentru a nu majora pensiile cu 40%.
„De câteva luni, asistăm cum v-aţi luat la trântă cu bătrânii României. Ludovic Orban ne anunţă cum dă bătălie după bătălie pentru a nu majora pensiile cu 40%. Bătrânii României, oameni care au muncit pe brânci pentru ca această ţară se existe în forma în care este astăzi, au nevoie de apreciere, de dragoste şi recunoştinţă. Voi vreţi să îi lăsaţi să se descurce singuri într-o epocă în care este din ce în ce mai greu să te descurci singur.”, a spus Alfred Simonis.
UPDATE 2. Senatorul USR George Dircă a anunțat în plenul reunit al celor două Camere, că USR nu va vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD și ALDE.
„Proiectul de rectificare bugetară trimis de Guvern a fost înţesat cu amendamente de o majoritate toxică, de PSD-ALDE. A fost deturnat scopul acestei rectificări bugetare într-un act de populism ieftin şi o dovadă crasă de iresponsabilitate, iar rezultatele amendamentelor depuse nu fac altceva decât să arunce ţara într-o criză economică pe care cu greu am reuşit să o evităm în această perioadă. Prin urmare, grupurile parlamentare ale USR nu vor vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD şi de ALDE", a afirmat George Dircă.
UPDATE 1. PNL a solicitat retrimiterea la comisii a rectificării bugetare. Plenul comun al celor două Camere a respins propunerea cu 225 de voturi „împotrivă”, 175 „pentru” și 6 abțineri.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat că raportul Comisiilor privind rectificarea bugetară a fost făcut „cu încălcarea Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului”.
„În opinia grupului parlamentar al PNL, este încălcat regulamentul. Acesta dispune că cele două comisii sesizate în fond întocmesc un raport cu amendamente admise şi respinse. Fiind vorba de o dispoziţie specială, atunci când este vorba de legi cu impact bugetar, comisiile trebuie să solicite procedura obligatorie, întocmirea de către Guvern a fişei financiare pentru fiecare amendament care modifică conţinutul bugetului de stat", a spus Andronache.
--------------------------------------------
Știre inițială. Senatul și Camera Deputaților s-au reunit, marți, începând cu ora 13:00, pentru a dezbate proiectele de lege privind rectificarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020, cu amendamentele aduse de PSD.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care conduce ședința, a anunțat că și-au înregistrat prezența 264 de parlamentari.
Cel mai important amendament aprobat de Comisiile de buget ale Camerei Deputaților și Senatului a fost cel care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%. Astfel, rămâne în vigoare legea sistemului public de pensii, care prevede creșterea punctului de pensie cu 40%.
Ludovic Orban a declarat că bugetul nu își permite nicio creștere a cheltuielilor în momentul de față. Mai mult, șeful Executivului a afirmat că va ataca la Curtea Constituțională dacă rectificarea bugetară va fi votată cu amendamentele PSD.
„Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanţare, în conformitate cu decizii anterioare ale CCR, este neconstituţională şi noi, ca Guvern, avem obligaţia de a ataca la CCR toate legile pe care le considerăm neconstituţionale", a spus Ludovic Orban.