Ca participant la panelul cu tema ”Civil Nuclear Strategies”, Virgil Popescu notează că a discutat cu Rossen Hristov, ministrul Energiei din Bulgaria, Tomas Ehler, ministrul Energiei și Comerțului din Cehia, David Durham, CEO, Westinghouse Energy Services, Mike Goff, Principal Deputy Assistant Secretary of Energy for Nuclear Energy - SUA, Chris Levesque, CEO, TerraPower, Danijel Levicar, Gen Energia, Saša Medaković, MOB NK Krško, despre tehnologiile inovatoare ale energiei nucleare, care oferă oportunitatea unei decarbonizări rapide.
„Am transmis că pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare asumate la nivel european, dar și independența energetică, trebuie să investim în toate sursele de energie cu emisii scăzute de carbon. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate”, spune ministrul.
Potrivit acestuia, înlocuirea cărbunelui va necesita investiții într-o perioadă scurtă de timp, care trebuie făcute maximizând potențialul și resursele specifice fiecărei țări.
„Totodată, trebuie să luăm în considerare beneficiile sociale și economice ale energiei nucleare și ale oricărei surse de energie. Energia nucleară asigură noi locuri de muncă și are o mare contribuție la PIB-ul unei țări. Nu susținem o abordare care să ducă la o competiție între sursele regenerabile și nucleare, pentru că sunt surse complementare care vor asigura un mix energetic decarbonizat până în 2050 și, de asemenea, vor asigura dezvoltarea pieței hidrogenului din UE la maximumul său potențial. De aceea este nevoie de o cooperare internațională pentru a asigura securitatea și independența energetică”, a adăugat ministrul Energiei.
(sursa: Mediafax)