Jurnalul.ro Ştiri Externe Viteza COVID a atins 1.000.000 de îmbolnăviri la fiecare 4 zile

Viteza COVID a atins 1.000.000 de îmbolnăviri la fiecare 4 zile

de Şerban Mihăilă    |   

În timp ce toate statele înăspresc restricțiile, în încercarea de a opri reizbucnirea violentă a pandemiei de COVID-19, numărul global al cazurilor de infectare cu virusul provenit din China a depășit 25 de milioane. Un milion de noi cazuri au fost semnalate în întreaga lume la aproape fiecare patru zile, începând cu jumătatea lunii iulie, arată un sondaj realizat de AFP. Un record negativ a fost înregistrat ieri de către India, unde s-au raportat cele mai multe cazuri de infectări într-o singură zi, mai exact 78.761.

 

Creșterea alarmantă a numărului de persoane lovite de COVID-19 în India, care, cu 1,38 miliarde de locuitori, este țara cu cea de-a doua cea mai numeroasă populație a planetei, a venit chiar în weekendul în care autoritățile din New Delhi au relaxat restricțiile impuse pentru limitarea noului coronavirus, în încercarea de a debloca economia națională. Numărul global de cazuri include peste 5,96 de milioane de cazuri în SUA, peste 3,84 de milioane în Brazilia și 3,52 de milioane în India, cele mai afectate state ale lumii. Potrivit AFP, pandemia provocase până ieri, la nivel mondial, peste 843.000 de decese. Concomitent Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că numărul total al cazurilor de coronavirus a depășit de cel puțin cinci ori numărul de cazuri de persoane care se îmbonăvesc anual de gripă severă. Și în privința deceselor, cele generate de COVID-19 a depășit numărul morților provocate anual de gripă, aflat undeva între 290.000 și 650.000 de victime.

 

Reizbucnire violentă

OMS este extrem de îngrijorată, în prezent, de reapariția cazurilor de coronavirus. Fiecare națiune, inclusiv Noua Zeelandă și Coreea de Sud, care reușiseră să controleze în mare măsură pandemia, se luptă acum cu noi focare de infecție. În cealaltă parte a lumii, America de Sud, cea mai afectată regiune a planetei, încă se confruntă cu primul val al pandemiei, iar Brazilia, cu 120.000 de decese provocate de COVID-19, este depășită numai de SUA, cu aproximativ 183.000 de morți. „Curba” victimelor s-a stabilizat acum în Brazilia, însă la un nivel foarte periculos: circa 1.000 de morți și peste 40.000 de cazuri noi în fiecare zi. Și, vârful pandemiei încă nu a fost atins, remarcă oamenii de știință brazilieni, citați de AFP.

 

În căutarea leacului

În momentul de față, în lipsa unui vaccin și a unui tratament eficient, guvernele lumii sunt nevoite să apeleze la diferite forme de distanțare socială sau la măsuri de izolare totală, pentru a opri răspândirea virusului. Măștile vor deveni de astăzi obligatorii, în transportul public și în zborurile interne și internaționale, până și în Noua Zeelandă, țară în care nu mai fuseseră înregistrate cazuri locale de transmitere a virusului timp de 100 de zile, înainte de apariția unui nou focar.

Toate aceste măsuri restrictive au dus, pretutindeni, la o rezistență crescândă față de impunerea izolării sau a regulilor de distanțare socială, mișcare orchestrată mai ales de forțele politice de extremă dreaptă și stângă, de propovăduitorii teoriei conspirației și de activiștii ce militează contra vaccinării.

Sâmbătă, la Berlin, peste 18.000 de persoane s-au adunat pentru a protesta față de ultimele restricții impuse de autorități pentru combaterea coronavirusului, însă poliția a oprit, la un moment dat, demonstrația, deoarece mulți dintre manifestanți nu respectau regulile de distanțare socială. Protestatarii au fluturat steaguri ale Germaniei și au scandat sloganuri utilizate deseori de membri ai partidului de extremă dreaptă „Alternativa pentru Germania” contra cancelarului Angela Merkel.

Nimeni nu știe cum va fi deblocată criza economică și socială care a paralizat planeta după apariția virusului provenit din China, dar nimeni nu își permite, deocamdată, să recurgă la relaxări majore. Cei ce au făcut acest lucru au asistat imediat la reapariția galopantă a cazurilor de care erau convinși că au scăpat.  

 

 

Nimeni nu este în siguranţă, până când nu suntem toţi în siguranţă!

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS

 

Subiecte în articol: Covid-19 cazuri globale pandemie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri