Jurnalul.ro Ştiri Educatie VoHub, coaliţia pentru învăţământ profesional dual

VoHub, coaliţia pentru învăţământ profesional dual

de L. Budin    |   

Ieri s-a lansat VoHub - Coaliţia pentru promovarea învăţământului profesional dual în România. Primul pas al noii alianţe este susţinerea dezvoltării acestei forme de învăţământ şi schimbarea mentalităţilor, care ţin încă lucrurile pe loc.

 

Un milion de tineri români cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani nu figurează în nicio statistică, nefiind nici angajați, nici încadrați într-un sistem de învățământ, arată datele Autorității Naționale pentru Formarea Profesională în Sistem Dual. Consecinţa este deficitul mare de forță de muncă, 81% din angajatori întâmpinând dificultăți în ocuparea posturilor vacante (conform studiului ManpowerGroup).

În acest context, asociaţia Hands Across Romania a invitat entitățile interesate să facă parte din VoHub, scopul fiind mbunătățirea cadrului legislativ și consolidarea reputației învățământului profesional în general. În noua alianţă s-au înscris companii publice şi private, precum şi organizaţii neguvernamentale.

 

Un succes neaşteptat

Învățământul dual este un tip de învățământ profesional și tehnic care combină acumularea de cunoştinţe în cadrul unei companii cu educația într-o unitate de învățământ. Astfel, tinerii obțin o calificare și au şanse mai mari de a obține un loc de muncă la finalul studiilor.

La noi, învăţământul dual a fost introdus începând cu anul şcolar 2017-2018 și a înregistrat un succes neaşteptat. „Dacă în prima promoție se înscriseseră aproape 2.300 de elevi, ulterior numărul elevilor din anul școlar 2019-2020 a crescut de peste 5 ori”, spun reprezentanţii Hands Across Romania.

 

Oportunităţi puţin cunoscute

Pentru companii, provocarea cea mai mare rămâne însă lupta cu mentalităţile. „Părinţii au rămas cu ideea învechită că şcoala profesională este rezervată elevilor slab pregătiţi”, explică Mihaela Sava, de la Hands Across Romania. „Ba uneori şi şcolile refuză să ne primească, când dorim să promovăm învăţământul dual, spunând că nu au elevi cu rezultate slabe.”

În consecinţă, nou formata coaliţie şi-a propus să consolideze reputaţia acestei forme de învăţământ. „O să începem, la nivel naţional, o campanie în şcolile gimnaziale, printre elevii de a opta şi părinţii acestora”, spune Mihaela Sava. Vor fi prezentate modele de succes: tineri care, după ce au terminat şcoala profesională, şi-au continuat studiile la seral, fără a renunţa la locul de muncă.

 

„Alege-ţi drumul!”

Ce trebuie să facă un părinte care doreşte să îşi înscrie copilul la cursurile de acest tip? „În primul rând, să ştie ce tip de calificare şi-ar dori să aibă copilul. Apoi, să urmărească pe platforma «Alege-ţi drumul!», a Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic, ultimele oferte de învăţământ profesional. Să completeze dosarul, să îl depună în iunie, iar copilul să intre în procesul de selecţie”, explică Mihaela Sava. Cele mai multe locuri alocate în planul de şcolarizare sunt în domeniile mecanică, turism şi alimentaţie, electric, electromecanică.

 

50 % din elevii germani sunt implicaţi într-o formă de învăţământ profesional dual.

 

În anul şcolar 2020-2021, peste 760 operatori vor fi parteneri de practică – în creştere cu 10% faţă de anul şcolar actual, în paralel cu o creștere de aproape 30% a ofertei de școlarizare.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri