Jurnalul.ro Auto Lovitură pentru Bruxelles: Volkswagen ar putea închide fabrica Audi

Lovitură pentru Bruxelles: Volkswagen ar putea închide fabrica Audi

de Redacția Jurnalul    |   

Volkswagen a avertizat că ar putea închide fabrica din Bruxelles a mărcii sale de lux Audi, din cauza scăderii puternice a cererii de mașini electrice high-end.

Volkswagen nu a mai închis o fabrică de la unitatea Westmoreland din Alabama, în 1988, iar ultimul șef al mărcii VW care a amenințat cu închideri în Europa a demisionat la câteva luni după ce a făcut acest lucru, potrivit unei surse sindicale citate de Reuters.

Producătorii de automobile au fost puternic afectați de o cerere de vehicule electrice mai mică decât se așteptau, după ce au investit masiv în capacitatea și dezvoltarea tehnologiei, Audi avertizând la începutul acestui an că vânzările sale vor scădea în 2024, în timp ce lucra la introducerea de noi modele, reducând în același timp costurile.

Costurile de găsire a unei utilizări alternative pentru uzina din Bruxelles sau de închidere a acesteia, precum și alte cheltuieli neplanificate, vor avea un impact total de până la 2,6 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari) în anul financiar 2024, spune Volkswagen.

Acesta și-a redus previziunile privind randamentul operațional la 6,5-7% de la 7-7,5%, determinând compania mamă Porsche SE să își reducă previziunile privind profitul la 3,5 miliarde - 5,5 miliarde de euro.

Acțiunile Volkswagen și Porsche SE, listate la Frankfurt, au scăzut cu 1,7% și, respectiv, 2,1%.

Cererea pentru Audi Q8 e-tron, lansat în 2018, a scăzut brusc, iar constructorul auto ia în considerare încetarea completă a producției sale, o sursă apropiată companiei afirmând că acest lucru s-ar putea întâmpla în 2025.

Sediul din Bruxelles, care a produs aproximativ 50.000 de automobile anul trecut, s-a confruntat, de asemenea, cu „provocări structurale de lungă durată", inclusiv dificultatea de a-și schimba configurația din cauza apropierii de oraș și a costurilor logistice ridicate.

Un proces de consultare va începe acum pentru a găsi soluții alternative pentru uzină, care are aproximativ 3.000 de angajați.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Volkswagen audi bruxelles
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri