Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat miercuri un proiect care prevede acordarea, în anul 2019, a unui număr de 500 de vouchere, în valoare de 10.000 de lei, pentru persoane juridice/ fizice deţinători de spaţii comerciale/ unităţi de cazare/ spaţii de birouri/ staţii de distribuţie carburanţi care înfiinţează staţii de reîncărcare rapidă pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.
Programul se va desfăşura în baza unui regulament ce va fi elaborat de către direcţiile de specialitate ale PMB şi va fi pus în aplicare printr-o comisie stabilită prin dispoziţie a primarului general.
Potrivit expunerii de motive, semnată de consilierii municipali ALDE, în anul 2017 CGMB a aprobat o hotărâre privind amenajarea a 74 de locuri de parcare în vederea implementării unui număr de 30 de module de staţii de încărcare electrice în cadrul parcărilor publice din Capitală, până la 1 ianuarie 2019.
"Faţă de proiectul aprobat în anul 2017, propunem implicarea mediului de afaceri şi a instituţiilor publice, dar şi a persoanelor juridice/ fizice deţinători de spaţii comerciale/ unităţi de cazare/ spaţii de birouri din municipiul Bucureşti în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon în Capitală, ceea ce are ca rezultat o mai bună calitate a aerului şi o reducere a nivelului de poluare fonică", se arată în documentul citat.
Conform raportului de specialitate, în 2017, în municipiul Bucureşti au fost înmatriculate până în luna iunie un număr de 329 de vehicule electrice, 2.831 hibrid 01, 257 vehicule hibrid 02 şi 6 vehicule hibrid 03. Se menţionează că prin programul Rabla Plus, derulat prin Administraţia Fondului de Mediu, s-a previzionat pentru 2018 achiziţionarea a 1.000 de vehicule electrice.
"Întrucât se urmăreşte ca distribuţia amplasării staţiilor electrice să fie cât mai uniformă pe teritoriul Capitalei, acestea pot fi situate în zonele marilor complexe comerciale, în zonele spaţiilor hoteliere şi în zonele staţiilor de distribuţie carburanţi care acoperă toate sectoarele municipiului Bucureşti. Prin urmare, voucherele pentru stimularea înfiinţării staţiilor electrice de încărcare vor fi acordate: unităţilor comerciale, hoteliere, staţiilor de distribuţie carburanţi, societăţilor cu spaţii de birouri - care au parcări ce depăşesc un număr de 30 de locuri", prevede documentul.
Se menţionează că pentru achiziţia unei staţii electrice, costul mediu este de 4.000 de euro. AGERPRES