Jurnalul.ro Cultură Weekend cultural - Recomandări pentru 1-3 martie

Weekend cultural - Recomandări pentru 1-3 martie

de Magdalena Popa Buluc    |   

Recomandări pentru 1-3 martie

Concerte

Dirijorul David Crescenzi se va afla vineri, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Programul concertului de la Sala Radio cuprinde: B. Britten: Soirées musicales (după Rossini), op. 9, C. M. von Weber: Concertul în fa major pentru fagot și orchestră, op. 75, R. Schumann: Simfonia nr. 1 în si bemol major, op 38 – A primăverii.

Concertul de Mărțișor de la Sala Radio, organizat de Asociația SoNoRo și Radio România Muzical va avea loc duminică, 3 martie. Alături de binecunoscutul Răzvan Popovici, violist cu o bogată carieră internațională și creatorul festivalurilor SoNoRo, se află nume importante ale scenelor de pretutindeni: violonistul Nicolas Dautricourt și pianista Shani Diluka. Programul foarte ofertant, pus sub semnul proiectului SoNoRo Conac, cuprinde și piese foarte cunoscute, cum este Suita "Amintiri dintr-un loc drag" de Piotr Ilici Ceaikovski sau Oblivion de Astor Piazzolla, alături de opusuri mai rar cântate, așa cum cele Trei madrigale pentru vioară și violă de Bohuslav Martinu. În plus, muzicienii propun și o lucrare semnată de o compozitoare, Rebecca Clarke, una dintre cele mai cunoscute violiste britanice ale secolului XX - un alt omagiu adus feminității creatoare.

De 1 Martie, Filarmonica Oltenia ne invită la un concert dedicat primăverii și feminității.

Invitații vin din China iar solista serii, Cong Fan, va interpreta Concertul în Sol major pentru pian de Ravel. În program mai sunt creații compuse de Beethoven și Dvořak. La pupitru se va afla Maestrul Tao Fan.

Orchestra și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara vor susține vineri, un concert vocal - simfonic. Programul cuprinde lucrări ale unuia dintre cei mai celebri compozitori din perioada de început a romantismului – F. MENDELSSOHN. Soliști: MIHAELA MARCU – soprană, MARIA VIRGINIA ONIȚA – soprană și tenorul MARIUS BUDOIU

Musicalul "Mamma Mia", unul dintre cele mai îndrăgite spectacole de gen din lume și desemnat "Spectacolul anului 2018" în România, revine la Sala Palatului pe 1 martie.

Artiștii vor dansa și vor cânta alături de spectatori pe muzica inspirată de celebra formație ABBA, într-o poveste despre dragoste și familie, plină de energie, amuzament și culoare.

Holograf va susține un concert la Filarmonica de Stat Arad pe 2 martie . Evenimentul face parte din turneul național "Cele mai frumoase". Pe 3 martie, trupa Holograf se va afla la Timișoara și pe 6 martie la Câmpina.

Operă

Opera Națională București prezintă, sâmbătă, OPERA VIE – PUCCINI EXPRESS. 30 de tineri artiști talentați se reunesc pentru a aduce un omagiu muzicii atemporale a lui Giacomo Puccini, la 100 de ani de la dispariția marelui maestru. La pian: Bogdana Grecova, regia este semnată de Alexandru Nagy.

Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța ne invită duminică, la Poemul vocal-coregrafic L’Heure d’Or de Paris. Soliști vocali: Daniela Vlădescu și Marisu Eftimie. Coregrafia, regia și scenografia sunt semnate de Horațiu Cherecheș.

Opera Națională Română Iași vă invită sâmbătă, la spectacolul de balet pentru copii Zâna Păpușilor de Josef Bayer. Baletul Operei Naționale Române din Iași, alături de studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași și elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași vă vor conduce într-o poveste feerică, unde se întâmplă lucruri minunate. Regia și adaptarea coregrafiei poartă semnătura Cristinei Todi.

Teatru

Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova prezintă sâmbătă, Hamlet, spectacolul este a doua colaborare a regizorului Declan Donellan şi scenograful Nick Ormerod cu teatrul din Craiova, după Oedip-Rege. Hamlet reprezintă propunerea teatrului „Marin Sorescu” pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional Shakespeare. Din distribuție fac parte: Ramona Drăgulescu, Claudiu Mihail, Flavia Hojda, Theodora Bălan, Raluca Păun, Alex Stoicescu, Eugen Titu, Cătălin Vieru, Darko Huruială, Marian Politic, Angel Rababoc, Costinela Ungureanu, Mircea Mogoșeanu şi Mihnea Presură.

La Teatrul Bulandra din București, sâmbătă se joacă Băieții de zinc. Spectacolul reprezintă o dramatizare a tulburătoarelor confesiuni despre război care stau la baza romanului “Soldații de zinc” al laureatei Premiului Nobel Svetlana Aleksievici. Mesajul din spatele acestor povești este că, subminând întreaga ordine existentă, purtarea în sine a războiului nu mai poate avea o afectare exclusiv masculină. Regia este semnată de Yuri Kordonsky, scenografia Nina Brumușilă iar din distribuție fac parte: Mariana Mihuț, Dana Dogaru, Ana Ioana Macaria, Rodica Lazăr , Profira Serafim, Mirela Gorea și Cornelia Maxim.

Unteatru prezintă sâmbătă, spectacolul Otrava de Lot Vekemans cu: Alina Berzunțeanu și Cezar Antal. Regia, spațiul scenic și ilustrația muzicala: Toma Danilă. Piesa de teatru este despre „un loc în care, inaintea Marii Treceri către dincolo, oamenii se întâlnesc spre aducerea aminte a zilelor în care au fost. Aici, doi oameni, un bărbat și o femeie, EL și EA, se regăsesc după mult timp. Timpul devine relativ.”

Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe prezintă vineri, Spectacolul Anatomia unei sinucideri. Adaptată de Diana Mititelu după Alice Birch, piesa de teatru este povestea a trei femei, Carol, Anna și Bonnie, relatată în trei planuri de acțiune simultană, care, împreună, alcătuiesc o tapiserie a durerii. Pe scenă, apar concomitent evenimente din trei perioade diferite, respectiv anii 1970, anii 1990 și anii 2030.

Cinema

Film O’Clock International Festival, eveniment anual, competitiv și nespecializat se desfășoară în perioada 28 februarie – 4 martie 2023, cu proiecții simultane în cinematografe/spații fizice din șapte țări: Lituania, Ucraina, România, Grecia, Bulgaria, Egipt și Africa de Sud, precum și cu o serie de discuții și dezbateri online. În România, Film O’Clock International Festival se va organiza la Cinema Muzeul Țăranului din București.

Unul dintre cele mai așteptate filme, Dune: Part two are premiera în acest weekend în cinematografe. Villeneuve a regizat filmul după un scenariu pe care l-a scris împreună cu Jon Spaihts, bazat pe romanul lui Herbert. „Acest film sequel va explora călătoria mitică a lui Paul Atreides pe măsură ce el se aliază cu Chani și fremenii în timp ce se află pe un drum de război pentru a se răzbuna împotriva celor care au conspirat să îi distrugă familia. Confruntându-se cu o alegere între dragostea vieții sale și soarta universului cunoscut, el încearcă să împiedice un viitor teribil pe care doar el îl poate vedea”.

Tot de vineri, intră în cinematografe filmul documentar Hai, România ! Regia este semnată de Claudiu Mitcu. În film este spusă povestea celei mai intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000. Hagi, Ienei, Popescu, Iordănescu - sunt doar câțiva dintre eroii acestui film, care fac dezvăluiri în premieră.

Expoziții

Departamentul de Arte Vizuale al Facultății de Arte Oradea, în parteneriat cu U.A.P. filiala Oradea, vă invită la expoziția programelor de studiu Arte Decorative, Design și Design vestimentar, “SINCRON”, sâmbătă, 2 martie 2024 la Galerii Reperaj.Cetate Oradea, ora 17.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud găzduiește expoziția “Aterniger” semnată de artista Mirela Iordache. În opinia istoricului de artă Vasile Duda “expoziția Aterniger susținută de Mirela Iordache s-a născut din revelația unei experiențe urbane. Urmând umbrele vegetației pe asfalt, artista și-a ghidat privirea dincolo de pereții obișnuinței și a reușit să vadă peste aparențele vizuale ale culorii și nonculorii.”

La Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania puteți vedea expoziția de pictură și fotografie „Lucrul diafan”, semnată de Ion Dumitriu. Cu acest prilej sunt prezentate lucrările realizate între anii 1970 şi 1990, extrase din cicluri realizate la Poiana Mărului, unde a pictat în fiecare vară alături de Horia Bernea, Teodor Moraru, Teodor Rusu, Şerban Epure ş.a., şi în care „Ion Dumitriu revine la motive peisagistice, unelte agricole, roade ale pământului, precum şi la elementele de arhitectură rurală pentru care e cunoscut”, spune curatorul Mihnea Mircan.

Galeria Parter din Cluj Napoca (str. Iuliu Maniu, nr.3) găzduiește expoziția ”Claviatură în grădină: Privire călătoare” a artistului Constantin Flondor. Curator Alina Șerban.

 

 

Subiecte în articol: Weekend cultural
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri