Jurnalul.ro Ştiri Externe Westminster, zguduit de scandaluri sexuale

Westminster, zguduit de scandaluri sexuale

de Şerban Mihăilă    |   

Unda de șoc a mega-scandalului provocat la Hollywood de acuzațiile de abuz sexual împotriva producătorului de film Harvey Weinstein a ajuns la Westminster, lovind în plin parlamentul britanic. Un dosar cu numele a 36 de membri ai Partidului Conservator, suspectați de „comportament sexual inadecvat”, a apărut peste noapte la Londra, unde a produs deja prima victimă în rândul executivului condus de Theresa May.

Scandalul sexual care a cuprins Westminster-ul a izbucnit la sfârșitul săptămînii trecute, când guvernul de la Londra a anunțat deschiderea unei anchete asupra ministrului pentru Comerț Internațional, Mark Garnier, care a recunoscut că i-a cerut secretarei sale să cumpere jucării sexuale. Imediat, a apărut un dosar cu numele a 36 de membri ai Partidului Conservator, suspectați de „comportament sexual inadecvat”. În același timp, premierul Theresa May a promis că-și va da afară miniștrii, dacă aceștia sunt găsiți vinovați de hărțuire sau agresiune sexuală. Prima victimă a „uraganului Weinstein” a fost chiar ministrul Apărării, Sir Michael Fallon, una dintre cele mai importante personalități ale cabinetului de la Londra, care și-a anunțat, miercuri seară, demisia. „Ceea ce era acceptabil cu 15 sau 10 ani în urmă, astăzi nu mai este, evident, permis”, a declarat Fallon pentru BBC, la scurt timp după prezentarea demisiei. La începutul acestei săptămâni, Fallon şi-a cerut scuze public pentru că a pus mâna pe genunchiul jurnalistei radio Julia Hartley-Brewer, în 2002, gest catalogat de către femeia în cauză drept „uşor amuzant”. De altfel, în mod paradoxal, în apărarea lui Fallon a sărit chiar „victima”, comentator politic și fost editor la „Sunday Express”, care a afirmat pentru BBC: „Dacă Fallon a plecat pentru că mi-a atins genunchiul cu 15 ani în urmă, atunci acesta este într-adevăr cel mai absurd motiv din istoria universului din cauza căruia cineva își pierde slujba. Sper că nu acesta a fost motivul!” De cealaltă parte, în scrisoarea de demisie prezentată premierului May, Fallon a precizat: „O serie de acuzaţii au apărut în legătură cu mai mulţi parlamentari, în ultimele zile, inclusiv despre comportamentul meu anterior. Multe dintre acestea sunt false, dar accept că în trecut nu m-am ridicat la standardele înalte cerute în cadrul forţelor armate. Am reflectat asupra poziţiei mele şi, prin urmare, demisionez din funcţia de ministru al Apărării. A fost un privilegiu să fiu ministru al Apărării în ultimii trei ani şi jumătate”. Theresa May a apreciat imediat „modul serios” în care Fallon a luat decizia demisiei și „exemplul special pe care acesta dorește să-l ofere”. May, lidera conservatorilor britanici, a precizat apoi că va adopta măsuri dure, atunci când există acuzații și dovezi în privința unor abuzuri sexuale în cadrul parlamentului. „Este timpul să curățăm grajdurile politicii britanice”, a spus, la rândul ei, lidera conservatorilor scoțieni, Ruth Davidson.

Adjunctul Theresei May, următoarea victimă?

Între timp, numărul doi în guvernul britanic, prim-secretarul de Stat Damian Green, a dezmințit că i-ar fi făcut avansuri sexuale „nepotrivite” unei femei cu 30 de ani mai tânără decât el, în 2015. În vârstă de 61 de ani, Green a negat că ar fi atins-o pe aceasta pe genunchi și că i-ar fi spus că are o soție „înțelegătoare”, într-un pub în care cei doi s-au întâlnit pentru a discuta despre cariera femeii. Duminica trecută, Stephen Crabb, fost ministru conservator, a recunoscut că a trimis mesaje „explicite” unei tinere de 19 ani, pe care a primit-o la un interviu de angajare, în 2013.

„Pe culoarele puterii, inclusiv la Westminster, există o cultură degradantă, care a tolerat prea mult timp violențele contra femeilor”.  Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor

 

 

Subiecte în articol: westminster
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri