Jurnalul.ro Ştiri Externe De neatins. Liderul Hamas „poartă un sac cu dinamită și se înconjoară de 20 de ostatici”

De neatins. Liderul Hamas „poartă un sac cu dinamită și se înconjoară de 20 de ostatici”

de Şerban Mihăilă    |   

În ultimul an, statul evreu i-a eliminat unul câte unul pe principalii lideri ai Hamas, șeful armatei israeliene susținând că aripa militară a grupării teroriste a fost „învinsă”. A mai rămas însă o țintă de mare valoare: Yahya Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie.

Liderul grupării teroriste a rămas „invizibil” în timpul războiului care durează de un an, singura imagine probabilă a sa fiind o înregistrare video filmată la doar câteva zile după începerea conflictului sângeros.

Imaginile alb-negru, descoperite de trupele armatei israeliene în timpul unui raid, la începutul acestui an, arată un bărbat despre care se crede că este Sinwar. Acesta își croiește drum printr-un tunel împreună cu soția și cei trei copii ai săi, în timp ce transportă o geantă mare.

„În geanta respectivă se află aproximativ 25 kg de dinamită, iar în jurul lui sunt cel puțin 20 de ostatici!”, susține Kobi Michael, fostul anchetator al lui Sinwar din „Shin Bet”, serviciul de securitate internă al Israelului. 

„De câteva ori am avut șansa de a-l ucide, dar dacă o facem, el îi va omorî pe toți ostaticii din jurul său!”, a avertizat el.

Se crede că aproximativ 97 de ostatici, răpiți la 7 octombrie 2023, se află încă în Gaza, după un an. Nu se știe cu exactitate câți au murit în captivitate.

Și Ehud Yaari, 79 de ani, un jurnalist israelian care susține că s-a aflat în contact cu Sinwar prin intermediari până în urmă cu câteva luni, a afirmat că Israelul este „extrem de reticent” în a-l ucide pe șeful teroriștilor palestinieni, din cauza utilizării de către acesta a ostaticilor ca scuturi umane.

Asasinarea de către Israel a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, folosind bombe de distrugere a buncărelor fabricate în SUA, care pătrund adânc în țintele lor înainte de a exploda, ar ucide fără îndoială orice ostatic din jurul lui Sinwar, precum și ținta însăși. 

„Au avut oportunități? Da. Dar cine va da ordinul? Nu cunosc niciun lider israelian care să aprobe bombardarea lui Sinwar, atunci când există ostatici israelieni în jurul său.”, a declarat Yaari.

Fără regrete

Sinwar nu regretă atacurile din 7 octombrie 2023, au dezvăluit persoane aflate în contact cu el, în ciuda faptului că acțiunea orchestrată de liderul Hamas a declanșat în Gaza o invazie israeliană care a ucis zeci de mii de palestinieni, a devastat țara sa natală și a dat o grea lovitură și marelui său aliat, gruparea șiită proiraniană Hezbollah.

Lista liderilor Hamas uciși în lunile care au urmat îl include pe Mohammed Deif, șeful Brigăzilor al-Qassam, aripa militară a Hamas, care a fost omorît într-o lovitură aeriană în Gaza.

Saleh al-Arouri, un comandant fondator al Brigăzilor al-Qassam, a fost asasinat într-o explozie în Dahiyeh, o suburbie din sudul Beirutului, care este un bastion al Hezbollah, marele aliat al Hamas și parte a „Axei de rezistență” a Iranului.

Apoi, în iulie, liderul aripii politice a Hamas, Ismail Haniyeh, a fost aruncat în aer, cel mai probabil de către Israel, în timp ce vizita Teheranul pentru a participa la inaugurarea președintelui iranian.

Sinwar, 62 de ani, a fost numit lider al Hamas după asasinarea lui Haniyeh.

„Nu se va preda niciodată!”

„Yahya Sinwar nu se va preda niciodată!”, a declarat Kobi Michael pentru publicația „The Times”. „El visează să rămână lider al Hamas în Gaza și se gândește acum la următorul masacru. Acest om trebuie ucis!”, a adăugat fostul anchetator al lui Sinwar din „Shin Bet”.

Operând din umbra rețelelor de tuneluri labirintice, aflate sub Gaza, Sinwar și fratele său, un alt comandant de rang înalt al Hamas, au evitat până acum loviturile aeriene, au dezvăluit surse palestiniene. 

Liderul terorist se deplasează constant pentru a evita detectarea și folosește mesageri de încredere pentru comunicarea non-digitală, susțin oficiali ai Hamas.

Negociatorii ar aștepta zile întregi răspunsurile de la el, filtrate printr-un lanț secret de mesageri. 

Luna trecută, au apărut informații conform cărora Sinwar ar fi fost ucis într-o lovitură aeriană israeliană, dar acestea nu au fost confirmate, iar surse din serviciile de spionaj le-au infirmat.

În decembrie, anul trecut, au existat informații conform cărora Sinwar ar fi fost ucis, rănit sau ar fi fugit în Sinai, în Egipt. 

Ulterior, s-a dovedit că acesta a pierdut legătura cu subordonații săi, în cadrul tacticii sale de a se ascunde.

Potrivit a trei surse Hamas, Sinwar a fost singurul care a luat deciziile în timpul lunilor de negocieri eșuate de încetare a focului, conduse de Qatar și Egipt, care s-au axat pe schimbul dintre prizonierii palestinieni și ostaticii israelieni. 

Obsesiv, disciplinat și dictatorial, liderul cu părul grizonant este unul dintre elementele cele mai dure ale Hamas și este hotărât să continue lupta împotriva Israelului, în pofida prețului greu plătit de poporul palestinian.

Eliminarea sa se numără printre principalele priorități ale armatei israeliene. El este considerat arhitectul masacrului din 7 octombrie, în urma căruia 1.200 de persoane au fost ucise și 250 au fost luate ostatice de către Hamas și alte grupări teroriste, potrivit bilanțului israelian.

„Yahya Sinwar este chipul răului!”, declara locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei israeliene, în zilele de după atac. „El este creierul din spatele acestui lucru, așa cum a fost bin Laden.”, mai preciza el. 

„Și-a construit cariera pe asasinarea palestinienilor atunci când a realizat că sunt colaboratori. Așa a devenit cunoscut drept măcelarul din Khan Younis.”, a spus Hecht.

El a promis apoi că trupele israeliene nu se vor odihni până când acesta nu va fi găsit și ucis și l-a declarat „un mort care încă merge”.

 

Subiecte în articol: lider hamas ostatici yahya sinwar gaza Israel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri