Jurnalul.ro Special Munții de gunoi din „Yellowstone” au ajuns la referendum. Locuitorii din satul prins între urși și gunoaie, chemați la vot

Munții de gunoi din „Yellowstone” au ajuns la referendum. Locuitorii din satul prins între urși și gunoaie, chemați la vot

de Diana Scarlat    |   

Exact în „inima verde” a României, acolo unde un ONG planificase să creeze cel mai mare parc natural din Europa, un „Yellowstone” românesc, o firmă care prelucrează gunoi vrea să facă cel mai mare centru de colectare și prelucrare a deșeurilor. Zona vizată este în localitatea Ucea, în județul Brașov, foarte aproape de limita cu județul Sibiu, la mică distanță față de Transfăgărășan.

Locuitorii comunei Ucea au încercat în toate felurile să oprească atât extinderea parcului „Yellowstone” de România, cât și a viitorului centru de prelucrare a gunoiului pe teritoriul lor. Duminică va fi organizat un referendum, pentru a se vota împotriva centrului de deșeuri, dar firma care vrea să deschidă depozitele de gunoaie contestă acțiunea autorităților locale, precizând că referendumul nu ar fi democratic.

Autoritățile comunei Ucea au obținut toate aprobările pentru a pregăti un referendum, încercând să scape de dezastrul ecologic la care se așteaptă, după ce vor ajunge aici 70 de tone de deșeuri pe zi, din care se vor procesa doar 3, restul rămânând în depozite. Locuitorii din această zonă s-au mai confruntat cu poluarea extremă, în regimul comunist, când aici funcționa un combinat, iar aerul era de nerespirat și nu se puteau scălda în apele curgătoare, care erau puternic contaminate. 

Cei care au trăit aici în perioada comunistă, când funcționa combinatul, spun că zona era afectată pe raza mai multor localități - inclusiv Viștea, Drăguș și Sâmbăta de Jos, din județul Brașov, dar și Transfăgărășanul și comuna Cârțișoara, care se află la 1 km distanță -, situație la care se așteaptă și acum. Tocmai de aceea, inițial s-a propus un referendum zonal, însă e mai complicat de organizat, din punct de vedere legal. Duminică vor merge la vot doar locuitorii comunei Ucea, iar după referendum se vor face și alte demersuri administrative.

Localnicii spun că vor fi afectate toate domeniile de activitate: fermierilor li se vor îmbolnăvi animalele, vor fi distruse toate celelalte activități economice din zonă și întreaga regiune se va declara zonă contaminată. Turismul va fi redus la zero - inclusiv în zona Transfăgărășan, pentru că e greu de crezut că va mai dori cineva să treacă pe acolo, mai ales vara, când mirosul va fi de nesuportat. Iar eventualii investitori nu vor mai veni în localitățile afectate. 

Se mai pune problema și în legătură cu pânza freatică, pentru că ar fi contaminată și s-ar ajunge la dezastru ecologic, spun localnicii care vor să scape de depozitul de gunoaie. Prețurile locuințelor și ale terenurilor vor tinde spre zero, într-o astfel de zonă contaminată, dar Ministerul Mediului susține proiectul, iar reprezentanții în teritoriu ai ministerului au făcut tot ce au putut pentru a ajuta această afacere. Inclusiv au încercat să-i păcălească pe localnicii adunați la întâlnirea pentru autorizarea activității firmei (despre care nici măcar nu au fost anunțați că va exista) să semneze documente în favoarea firmei, spunându-le că este lista de prezență. Nici investitorii din „Yellowstone” sau ONG-urile implicate în acțiunile pro parc nu s-au revoltat.

TIR-urile vor aduce 70 de tone de gunoi pe zi

Pentru a opri activitatea acestei firme, locuitorii din Ucea și din comunele învecinate s-au revoltat și spun că vor lupta prin toate mijloacele, pentru a nu lăsa această companie să le distrugă mediul înconjurător. Este vorba despre un proiect de procesare a deșeurilor pentru producerea de biogaz. Firma Waste Energy Trading SRL din Bacău a cumpărat stația de la Carmolimp, din localitatea Ucea, și intenționează să proceseze deşeuri de origine animală (de la gunoi de grajd la materii aruncate de abatoarele sau de fabricile de producere a preparatelor de carmangerie), dar şi deşeuri de origine vegetală. 

Documentația arată că aici vor ajunge zilnic 70 de tone de deşeuri, din care 50 de tone de deşeuri de abatorizare, dejecţii animaliere, deşeuri ambalate, produse alimentare improprii consumului uman și alte categorii de deşeuri, capacitatea staţiei fiind de 50 de tone de deşeuri pe zi, iar prin procesarea acestor deşeuri, se spune, că se va produce energie electrică şi apă caldă. Waste Energy Trading SRL a fost înființată, conform datelor de la RC, în 2013 și are trei acționari. 

Ce se întâmplă cu depozitele

Teoretic, deșeurile vor fi procesate, pentru a produce energie electrică, dar depozitarea lor va face viața oamenilor imposibilă. S-au identificat și nereguli în documentele firmei. Istoricul stației de procesare a deșeurilor pentru producerea de biogaz de la Ucea a-nceput în anul 2008 - conform lui Marian Băcilă, fost primar la Ucea. Stația ar fi fost construită înainte de obținerea autorizațiilor de la Ministerul Mediului și anterior finanțării pe care firma care urma să producă biogaz a obținut-o chiar de la Ministerul Mediului. 

În documentele oficiale, stația de biogaz figurează ca fiind construită în anul 2010, cu fonduri de la Ministerul Mediului. În 2017, titularul proiectului a cerut autorizație de mediu pentru activitate biogaz, iar în 2018 Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Brașov a emis autorizația integrată de mediu.

Firma nu are autorizațiile necesare 

Cu toate că exista o autorizaţie integrată de mediu pentru a putea produce biogaz, staţia nu a fost niciodată pusă în funcţiune, iar firma a dat faliment. Ulterior, instalația a fost vândută firmei Waste Energy Trading, din judeţul Bacău, care acum vrea să aducă la Ucea 70 de tone de deșeuri pe zi, din care declară că va produce energie electrică, însă localnicii se opun acestei inițiative, spunând că activitatea le va distruge în mod iremediabil localitățile și mediul înconjurător.

Din documentele care le-au fost prezentate participanţilor la dezbaterea publică organizată de Agenţia de Protecţia Mediului Braşov, în cadrul procedurii legale pentru obţinerea autorizării, reiese că firma din Bacău vrea să obţină o revizuire a autorizaţiei integrate de mediu, mai ales că staţia de biogaz a Waste Energy Trading figurează, în continuare, pe aceeaşi adresă cu firma de produse din carne. 

Primarului comunei Ucea spune că această companie are nevoie de reautorizare de mediu, dar APM Brașov vrea să o ajute, oferindu-i o revizuire a vechii autorizaţii. Primarul le poate refuza racordarea la rețeaua de apă, blocându-le activitatea, iar Direcția Sanitar-Veterinară ar putea, de asemenea, să nu le dea niciodată aprobare pentru activitate.

Votul cetățenilor ar fi „nedemocratic”

Vechea stație de biogaz se află la mai puțin de jumătate de kilometru distanță de casele oamenilor. Prefectul județului Brașov îi susțin pe locuitori și a făcut toate demersurile legale pentru organizarea referendumului care va avea loc duminică. Dar lupta nu se va opri aici. Deja există o plângere pe care firma a depus-o, încercând să oprească referendumul, precizând că „nu este democratic”: „Scopul pentru care acest referendum a fost organizat nu poate fi catalogat ca unul democratic, fiind vorba despre un exces de putere al autorităților locale, acest vox populi fiind realizat în scop de intimidare, de blocare a activității subscrisei, de afectare a imaginii societății și de încălcare a dreptului de proprietate și libertate economică” - precizează compania, în plângerea prealabilă.

Firma motivează cererea de anulare a referendumului prin faptul că activitatea pe care dorește să o facă la Ucea este conformă cu cerințele UE, de producere a biogazului pentru înlocuirea combustibililor fosili, iar efectele procesării deșeurilor pe raza comunei nu ar fi nocive. Reprezentanții firmei de la Bacău mai spun că nu li s-a dat posibilitatea să ofere explicații tehnice, pentru a arăta că nu vor exista mirosuri neplăcute.

Pe de altă parte, localnicii spun că exact aceleași argumente au fost prezentate și pentru o stație de producere a biogazului care funcționează la Filipeștii de Pădure, dar s-a constatat că miroase îngrozitor și că poluează, abia după ce a-nceput activitatea.

Referendumul de la Ucea va fi organizat duminică, 26 mai, împotriva depozitelor de gunoaie și a stației de producere a biogazului din Munții Făgăraș.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri