Strategia Națională Anticorupție (SNA) 2016-2020 a devenit din 21 iunie un document dat spre dezbatere publică. Un act pe care se bazează întreaga politică anticorupție din România, devenită prin vocea șefilor de stat o cauză națională, care propune schimbări de legislație, investiții materiale substanțiale, modificări în organigramele instituțiilor publice, stă la dispoziția publicului doar până la 1 iulie 2016.
În zece zile, sutele de mii de angajați din sectorul public vizați de SNA, magistrații, ongiștii, toată suflarea angajată pe frontul anticorupției, pot trimite propuneri, observații la Ministerul Justiției. O primă observație este deja făcută - termenul scurt pentru dezbatere. Alte observații sunt mai radicale. SNA anunță că urmează modificări legislative privind trei dintre măsurile preventive care nu și-au dovedit pînă acum eficiența în practică (consilierul de etică, interdicțiile postangajare și protecția avertizorului de integritate). Deja asociațiile profesionale ale magistraților au respins categoric plantarea unor securiști de tip nou atașați instanțelor, ghidonați doar pentru supravegherea judecătorilor, nu și a procurorilor. Este ca o amenințare și ,,paradigma” asimilării cu un eșec de management a oricărui nou dosar al DNA și ANI. Nu se iau în seamă hotărârile finale judecătorești, ci deschiderea dosarului aduce anatema eșecului managerial!
Cum se fac calculele
În Anexa 1 a SNA sunt estimate costurile implementarii noilor funcțiuni și sarcini anticorupție. 200 de mii de euro pentru fiecare instituție publică având peste 50 de angajați. O primă estimare: la 500 de instituții publice x 200.000 euro = 100 milioane de euro anual. Pentru cinci ani, rezultă o jumătate de miliard de euro, bașca sediul nou pentru DNA, încă 100 milioane de euro. Nu-i prea puțin, doamnă Prună, să ne lămurim în zece zile cum și cui dăm 600 de milioane de euro? Anticorupția devine aproape o povară la buget. Ca să o copiem pe Codruța Kovesi, doar sediul cel nou echivalează cu 50 de mii de pensii pe un an.
Idee: Noua strategie anticorupţie a devenit unul dintre cele mai controversate documente. Dincolo de liniile generale şi deziderate, există puncte care ne întorc cu mult în timp