Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski: Atacul de la Kursk va exercita presiuni asupra Rusiei și va „restabili dreptatea”

Zelenski: Atacul de la Kursk va exercita presiuni asupra Rusiei și va „restabili dreptatea”

de Redacția Jurnalul    |   

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a lansat o incursiune pe teritoriul Rusiei pentru a „restabili dreptatea” și a pune presiune pe forțele Moscovei, în prima sa recunoaștere a ofensivei surprinzătoare a Kievului în regiunea vestică Kursk.

Duminică, forțele Moscovei se aflau în a șasea zi de luptă intensă împotriva celei mai mari incursiuni a Kievului pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului, care a lăsat vulnerabile părțile sud-vestice ale Rusiei înainte de sosirea întăririlor, scrie Reuters.

Autoritățile ruse s-au grăbit să evacueze locuitorii și au impus sâmbătă un regim de securitate extins în trei regiuni de frontieră, după atacul care, potrivit analiștilor militari, a luat Kremlinul prin surprindere.

Belarus, un aliat ferm al Moscovei, a trimis, de asemenea, mai multe trupe la granița sa cu Ucraina, acuzând Kievul de încălcarea spațiului său aerian.

În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că a discutat despre operațiune cu comandantul ucrainean de vârf Oleksandr Syrskyi, promițând să răspundă la fel după ce Rusia a lansat invazia la scară largă a vecinului său în februarie 2022.

„Astăzi, am primit mai multe rapoarte de la comandantul-șef Syrskyi cu privire la liniile de front și la acțiunile noastre de a împinge războiul pe teritoriul agresorului”, a declarat el sâmbătă noaptea.

„Ucraina dovedește că poate într-adevăr să restabilească dreptatea și asigură exact tipul de presiune care este necesar - presiunea asupra agresorului”.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a distrus 14 drone ucrainene și patru rachete balistice tactice Tochka-U peste noapte deasupra regiunii Kursk și 18 drone deasupra altor regiuni rusești pe care Ucraina le atacă frecvent.

Într-o declarație, aceasta a calificat incursiunea terestră drept „barbară” și a afirmat că nu are niciun sens din punct de vedere militar.

Ucraina a ocupat cel mult câteva zeci de kilometri pătrați de teritoriu rusesc fără a-l revendica, în timp ce Rusia controlează mai mult de 100.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean recunoscut la nivel internațional.

Generalul rus de rang înalt, Valery Gerasimov, a declarat miercuri că atacurile au fost oprite, dar Rusia nu a împins forțele ucrainene înapoi peste graniță.

Bloggeri militari ruși au declarat că situația s-a stabilizat după întăririle Rusiei, deși au afirmat că Ucraina își consolidează rapid forțele.

Citește și: https://jurnalul.ro/stiri/externe/valeri-gherasimov-incursiune-kursk-ucraina-972806.html

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Rusia ucraina Kursk atac
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri