Jurnalul.ro Ştiri Social Ziua şi cutremurul! Un nou seism s-a produs în Buzău!

Ziua şi cutremurul! Un nou seism s-a produs în Buzău!

Un nou cutremur s-a produs, duminică seară, în Buzău, fiind al doilea seism care a avut loc în acest judeţ într-o singură zi. Seismul a fost înregistrat la ora 23:22 şi a avut loc la 104 kilometri adâncime.

 

Potrivit Institutului Naţional de Fizica Pământului, cutremurul a avut magnitudinea 3.3 grade pe scara Richter. Sâmbătă dimineaţă, în Buzău a avut loc un cutremur cu magnitudine 3,5, iar vineri dimineaţă, alte două cutremure, de magnitudine 3 şi, respectiv, 3,1, au avut loc în aceeaşi zonă.

Un cutremur cu magnitudinea 3,1 s-a produs, în 19 ianuarie, la ora 16.58, în judeţul Vrancea, fiind primul cutremur cu magnitudinea peste 3 produs în acest an, potrivit INFP.

Cel mai puternic cutremur înregistrat anul trecut s-a produs în 8 februarie, în Vrancea, şi a avut magnitudinea 5, fiind resimţit şi la Bucureşti.

Anul 2018, marcat de seisme puternice

Recent, seismologii americani au avertizat că anul 2018 va fi marcat de numeroase seisme puternice, care ar putea avea consecinţe majore asupra populaţiei.

Astfel, cercetătorii americani atrag atenţia că seismele puternice au fost mai numeroase după cicluri de cinci ani de încetinire a rotaţiei Pământului, după analiza cutremurelor de peste 7 grade, începând din anul 1900 şi până în prezent.

Având în vedere acest aspect, există un risc ridicat chiar şi pentru anul 2018, ca un cutremur semnificativ să aibă loc.

În acest context, profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a declarat că românii nu trebuie să se teamă de un seism catastrofal până în anul 2040, când, în opinia dumnealui, se poate produce un cutremur foarte puternic, la o adâncime foarte mare.

OBSERVATOR

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri