Multe persoane sunt îngrijorate de perspectiva unei călătorii lungi cu mașina, în special dacă este vorba despre o călătorie de afaceri, cu o miză importantă. Dacă în concediu, eventualele neplăceri pot afecta o zi de distracție, în cazul unei călătorii de afaceri lucrurile pot fi mult mai grave. Vorbim despre contracte care nu mai sunt semnate, despre pierderi financiare majore și despre oportunități ratate.
Dacă trebuie să pleci într-o călătorie de afaceri cu mașina, câteva verificări simple îți vor diminua riscurile pentru apariția situațiilor precum explozia unei anvelope ori frâne care nu funcționează. Nu lăsa verificările pentru ultimul minut. Unele pot dura câteva zile, iar dacă este nevoie de înlocuirea unor piese, pot apărea întârzieri chiar și de săptămâni, necesare comandării acestora și livrarea lor de la producător.
Organizează-te din timp cu mașina, deoarece călătoriile de afaceri sunt suficient de agitate, fără să mai fie nevoie să rezolvi și alte situații neașteptate ce pot apărea atunci când ești pe drum.
Efectuează din timp orice reparații majore. Dacă ai nevoie de verificări la motor sau dacă ai deja o programare pentru o revizie completă, ocupă-te de ele cu cel puțin o lună înainte de data plecării.
Verifică lichidul de răcire. În special dacă vei călători în sezonul cald, asigură-te ca mașina ta să fie protejată corespunzător împotriva încingerii motorului. Completează sau schimbă lichidul de răcire cât mai repede.
Verifică bateria. Dacă observi orice coroziune la bornele acesteia ori dacă ai întâmpinat probleme în ultimul timp cu pornirea motorului, va trebui să mergi la un mecanic pentru o verificare completă. Este foarte posibil ca bateria să trebuiască schimbată, mai ales dacă are o vechime de aproximativ 3 ani.
Curăță mașina în interior și exterior. Nu pleca la drum cu mașina murdară, cu gunoi acumulat în interior, cu un covoraș auto plin de noroi sau cu depuneri de capotă ori parbriz. Chiar și jantele trebuiesc curățate bine, astfel încât mașina să aibă un aspect elegant, iar drumul tău să fie cât mai plăcut.
Verifică curelele și furtunele. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea corespunzătoare a motorului, a servodirecției dar și pentru răcirea mașinii. În cazul în care un furtun este fisurat, vor apărea pierderi de lichid, ceea ce poate fi periculos la drum lung și la viteze mari.
Schimbă filtrul de aer al motorului. Acesta are rolul de a colecta praful și mizeria, pentru a le împiedica să ajungă în motor. Filtrul trebuie schimbat dacă este murdar sau înfundat cu resturi, altfel pot fi afectate performanțele mașinii, inclusiv accelerația.
Verifică anvelopele. Acestea trebuiesc umflate la presiunea recomandată de producător. O presiune scăzută poate provoca acumularea de căldură, iar asta poate genera o explozie atunci când mașina rulează cu viteze mari. De asemea, va trebui să fii atent la suprafața de rulare a anvelopei, să nu fie tocită și să nu prezinte fisuri sau gâlme.
Verifică luminile și echipamentele electrice. Vizibilitatea la drum lung este foarte importantă, așa că va trebui să te asiguri că toate becurile funcționează, iar ștergătoarele îndepărtează în mod eficient apa și murdăria de pe parbriz. Înlocuiește becurile arse cu unele noi și schimbă ștergătoarele dacă au trecut 6 luni de când le folosești. Verifică și claxonul și sistemul de aer condiționat al mașinii.
Verifică anvelopa de rezervă. Aceasta este esențială la drum lung, în cazul apariției unei pene, așa că va trebui să te asiguri că rezerva este complet umflată dar și dacă restul accesoriilor (cric, adaptorul pentru piulița. etc.) sunt la locul lor.
Verifică frânele. Dacă sesizezi zgomote ciudate, dacă ai vibrații în volan sau dacă mașina nu păstrează direcția, asigură-te că verifici frânele înainte de a pleca la drum. Nu uita să te uiți și la lichidul de frână, pentru a te asigura că are un nivel corespunzător.