x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Peste 73% dintre antreprenorii din construcție au întârziat lucrările din cauza scumpirii materialelor

Peste 73% dintre antreprenorii din construcție au întârziat lucrările din cauza scumpirii materialelor

19 Sep 2022   •   12:23
Peste 73% dintre antreprenorii din construcție au întârziat lucrările din cauza scumpirii materialelor
Sursa foto: Unsplash.com

Circa 73,6% dintre antreprenorii români au întârziat lucrările din cauza scumpirii materialelor de construcții, arată un raport IBC Focus.

Totodată, 40% dintre constructori spun că termenele amânate de livrare a materialelor sunt o altă problemă cu care se confruntă. 

Un alt fenomen este scăderea cererii și reducerea mărimii proiectelor cu circa 52%. 
"Totuşi, un efect pozitiv al creşterii preţurilor se poate observa în comportamentul firmelor şi căutarea de soluţii inovative, precum optimizarea designului şi a calităţii proiectării în scopul economisirii de materiale, reducerea pierderilor şi a deşeurilor, plus introducerea unor tehnologii avansate", precizează studiul.

Doar 10% dintre constructori spun că au oprit lucrările iar 2% au apelat la concedieri.
De asemenea, 27% din totalul cifrei de afaceri înregistrate de firmele de construcţii se află în portofolilul primelor 100 de firme din domeniu, în scădere față de 32,1% în 2021 dar profiturile sunt cele mai mari din ultimii 30 de ani. 

Aproximativ 51,8% dintre antreprenori spun că vor înregistra o creştere a veniturilor faţă de anul trecut, iar 26,4% se aşteaptă ca afacerile să scadă.

Constructorii mari aleg proiecte publice, cum sunt cele de infrastructură, utilități publice și construcții  sociale. 

În sectorul privat sunt preferate construcțiile industriale, investiţiile în retail şi rezidenţial, cele mai puține fiind pe piața de birouri și clădiri comerciale.
 

×
Subiecte în articol: constructii scumpiri materiale